App Icon

Ιορδάνης Παπαδόπουλος Η τέχνη του Χρυσού και Ασήμι από την Πόλη

Εκτιμώ τους ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη που επιλέγουν να ακολουθήσουν κι εργάζονται όσο περισσότερο μπορούν για να την υποστηρίξουν. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο κ. Ιορδάνης Παπαδόπουλος , ένας άνθρωπος που στα χνάρια προπάππου παππού και  πατέρα. Οι οποίοι έφεραν από την Πόλη την τέχνη της δημιουργίας ζωντάνιας του χρυσού και ασημιού στην Αθήνα πριν πολλά χρόνια μια τέχνη που πέρασε και στον κ. Ιορδάνη. Όμως καλύτερα να μας τα πει ο ίδιος.

Θα ήθελα να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο και να θυμηθείτε μαζί μας πώς ξεκινήσατε να δημιουργείτε και να μοιραστείτε μαζί μας το κίνητρό σας σε αυτήν την επιτυχημένη προσπάθεια ;

Κατάγομαι από ρίζα Κωνσταντινουπολιτών , χρυσοχόων ,τρεις γενιές στο δύσκολο , μα και αγαπημένο αυτό επάγγελμα. Όλα άρχισαν από τον Προπάππου μου  Ελευθέριος το όνομα του, είχε το εργαστήρι του δίπλα στο Πέραν  αντίκρυ στο πατριαρχείο. Τέχνη που την μεταβίβασε στον γιο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το κίνητρο είναι η αγάπη για δημιουργία είμαι ταπεινός υπηρέτης της τέχνης που τόσο πολύ αγάπησα.

 

Σε κάθε «ταξίδι» ωστόσο, συχνά υπάρχουν κι εμπόδια και δυσκολίες. Υπήρξε κάποια στιγμή που σας απογοήτευσε ή σας δυσκόλεψε; Αν ναι, τί σας ενθάρρυνε να συνεχίσετε;

 

Εννοείται, ο παππούς μου ήρθε ως πρόσφυγας από την Πόλη, σε μια εποχή  που ήταν δύσκολη όπως και ο αγώνας για επιβίωση σε ηλικία 17 χρονών και πάλευε να ριζώσει σε έναν άγνωστο τόπο. Το μόνο του εφόδιο η αγάπη του για την τέχνη που είχε μάθει και η επιμονή του να την συνεχίσει, ξεκινά ως Σαράφης στην οδό Αθηνάς και τις νύχτες δημιουργεί στο φως του κεριού στα βήματα του πατέρα τις όμορφες δημιουργίες με ακατάπαυστα μεράκι. Ειδίκευση στο χειροποίητο κόσμημα με μεράκι και καλλιτεχνική έμφαση. Κάτι που το συνέχισε η  τρίτη γενιά ο Παναγιώτης και Λευτέρης οι οποίοι συνέχισαν την παράδοση  και κατάκτησαν  με αγώνα την θέση τους στο χώρο συνεχίζοντας με τον ίδιο ζήλο. Μεγαλώνοντας μαζί τους , εγώ από μικρό παιδί στην οικογενειακή επιχείρηση μαθαίνοντας την τέχνη μα διψώντας να αποκτήσω εμπειρίες , στα 17 άνοιξα τα φτερά μου πέρασα από κάθε λογής εργαστήριο ξεκινώντας από τα χαμηλά σκουπίζοντας , καθαρίζοντας και κάθε είδους βοηθητικών εργασιών. Σιγά σιγά παρακολουθώντας έπαιρνα εικόνες και όπως ο παππούς τα βράδια τα έκανα πράξη έτσι ανδρώθηκα , μπήκα σε όλα τα είδη της δουλειάς , πήρα γνώσεις και εξέλιξα το είδος. Αγάπησα επομένως και εγώ την δουλειά αυτή και μετά από 35 χρόνια συνεχίζω να είμαι παρών με επίπονη και σκληρή δουλειά.

διάβασε και αυτό  Σούπερ Μάρκετ περιορίζονται τα προιόντα που θα πουλάνε λόγω lockdown

Αν σας έλεγαν να αποτυπώσετε σε μια φράση σήμερα τον Ιορδάνη Παπαδόπουλο ;

Μετά από αυτή τη πορεία ένα συμπέρασμα έβγαλα αυτό το κλισέ ίσως να τόσο αληθινό “Γυρασκω αει διδασκωμενος”. Ο Ταπεινός υπηρέτης της τέχνης που τόσο πολύ αγάπησα.

Μπορείτε να μας πείτε που μπορεί να σας βρει κάποιος και αν ξεχωρίζετε κάποιο συγκεκριμένο κόσμημα ;

Οι επιχειρήσεις πια έχουν περάσει στην ψηφιακή εποχή, κάτι που προσπαθούμε και εμείς να κάνουμε δημιουργήσαμε αρχικά μια σελίδα στο fb J&P Jewels παράλληλα μπορείτε να επικοινωνήσετε και στο 6986429212 στην οποία θα δείτε πολλές από τις δημιουργίες μας. Όχι δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα από αυτά το καθένα έχει τη δική του ομορφιά.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Μπιζιώτα

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Τη στρατηγική του φιλοδοξία για την αναμόρφωση του ελληνικού Δημοσίου…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel