Ιράν: Ο θάνατος “της μαντίλας” καταργεί την αστυνομία ηθών

 

Μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, ξέσπασαν στο Ιράν πρωτοφανείς κινητοποιήσεις. Κύριο αίτημα ήταν η αναθεώρηση του νόμου 1983 για την υποχρεωτικότητα της μαντήλας.

“Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν”, δήλωσε ο Μονταζερί Σάββατο (03/12/2022) το βράδυ από την ιερή πόλη Κομ όπως μετέδωσε το πρακτορείο Isna.

Η αστυνομία ηθών, γνωστή με το όνομα Γαστ- ε- Ερσάντ (περιπολίες προσανατολισμού) ιδρύθηκε υπό τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ “για να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και του χιτζάμπ”. Η αστυνομία αυτή ξεκίνησε τις περιπολίες της το 2006.

Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική στο Ιράν τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Σύμφωνα με τον νόμο του 1983, οι γυναίκες στο Ιράν –ημεδαπές και αλλοδαπές–, ανεξαρτήτως θρησκείας, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα. Επίσης, βάσει αυτού η μαντίλα πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τα μαλλιά τους, αλλά και τον λαιμό και τους ώμους.

 

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

διάβασε και αυτό  Delivery με αυτόνομα drones θα κάνει στο μέλλον η Amazon Prime Air

Απάντηση

Recommended
H Αγία Βαρβάρα, που τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: