App Icon

ΙΣΤΟΡΙΑ. Πόντος-Σαφράμπολη: Μία χαμένη αλλά όχι ξεχασμένη πατρίδα…

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Μαύρη Θάλασσα, τόπος που οι Έλληνες μετανάστες της αρχαιότητας αναζητώντας μια καλύτερη τύχη έφτασαν μέχρι εκεί και δημιούργησαν αποικίες.
Πόλεις – Κράτη που σταδιακά σχημάτισαν το απέραντο Κράτος του Πόντου. Εδώ, από τον 7 ο π.Χ. αιώνα η καρδιά της Ελλάδας χτυπά δυνατά γιατί οι άποικοι επικρατώντας των γειγενών θα δημιουργήσουν ένα απέραντο Κράτος, πανίσχυρο κι Ελληνικό. Ένα κομμάτι του Πόντου πήρε την ονομασία Πασφλαγονία κι έτσι το συναντάμε και σαν θέμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας , θέμα με πρωτεύουσα την Θεοδωρούπολη.
Η Θεοδωρούπολη θα πάρει αργότερα το όνομα Σαφράμπολη λόγω της καλλιέργειας στην περιοχή της του περίφημου φυτού σαφράν, ο γνωστός μας κρόκος. Το φυτό αυτό υπήρξε κι η πηγή πλούτου των Ποντίων κατοίκων της πόλης λόγω των πολλαπλών χρήσεων του στην αρωματοποιία, βαφική, μαγείρεμα, φαρμακευτική. Το σαφράν , το πανέμορφο φυτό που τα άνθη του έχουν κόκκινα και κίτρινα στίγματα υπήρξε το κύριο εμπορεύσιμο προϊόν της Σαφράμπολης αποφέροντας της τεράστια κέρδη.
Αποτέλεσμα αυτής της οικονομικής άνθισης της πόλης κι η αντίστοιχη πνευματική, καλλιτεχνική κλπ. Τα αρχιτεκτονικής τελειότητας κτήρια της εποχής εκείνης είχαν σαν αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί η πόλη το 1994
μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Σαφράμπολη ή Σαφράμπολις για τους 3.000 Έλληνες κατοίκους της πόλης ,
Safrabolu στα Τουρκικά και πόλη της Τουρκίας που υπάγετιαι στην επαρχία Karabuk του διαμερίσματος της Μαύρης θάλασσας. Η πόλη έχει υψόμετρο 430 μέτρων.
Το Ιστορικό του χαμού της και της εγκατάλειψης από τους Έλληνες κατοίκους της… Φτάνουμε στο ‘μοιραίο’ 1922 όταν μετά από συνεχή κατοίκηση 27 αιώνων της Σαφράμπολης από Έλληνες θα χαθούν όλα.. Κι ενώ το 1896 σύμφωνα με υπάρχοντα στοιχεία στην πόλη ζούσαν περίπου 3.000 Έλληνες-σχεδόν 400 οικογένειες-, αρκετοί ζούσαν εκεί και στις αρχές του 1920 -ιδίως Καραμανλήδες της Μ. Ασίας – που αναγκάστηκαν να φύγουν… Κι αυτό μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την Συνθήκη της Λωζάνης που επέβαλε τις ‘περίφημες’ ανταλλαγές πληθυσμών, έτσι κι οι κάτοικοι της Σαφράμπολης υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να έρθουν στην Ελλάδα όπου εγκαταστάθηκαν κυρίως σε Θεσσαλονίκη κι Αθήνα. Γνωστή σε όλους μας η Σαφράμπολη της Νέας Ιωνίας , περιοχή που της έδωσαν σε ανάμνηση της γενέτειρας τους οι πρόσφυγες από την Σαφράμπολη.
Για τους ενδιαφερόμενους για την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και γενικά της Μ.Ασίας και για εκτενή ενημέρωση κυκλοφορεί το βιβλίο :
‘Σαφράμπολη μέσα από την Ιστορία’/ Ι.Αρτόπουλος/Θεσσαλονίκη.

Πηγές: TRT Avaz και το site: ‘Σαφράμπολη η γενέτειρα των προγόνων μας’, από όπου κι η φωτογραφία γάμου. Πρόκειται για τους κατοίκους της Σαφράμπολης Θ. Γκιλιόγλου και Χριστίνα Κατιρτζόγλου που ετέλεσαν τον
γάμο τους στην Σαφράμπολη το 1921 λίγο πριν τον ξερηζωμό. Η έγχρωμη φωτογραφία της χιονισμένης Σαφράμπολης τον Ιανουάριο του 2021 από το διαδίκτυο.
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

διάβασε και αυτό  Ο Δήμος Αθηναίων τιμά την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση (ΦΩΤΟ)

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε χθες (19/2), το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel