Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Μνήμης για την μνήμη της Ποντιακής Γενοκτονίας

Καθώς πλησιάζει η 19η Μαΐου, η Συντονιστική Επιτροπή για τις Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού κυκλοφόρησε το επίσημο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν έως τον Οκτώβριο.

Στο σχετικό Δελτίο Τύπου της Επιτροπής, αναφέρεται: «Η Βουλή των Ελλήνων το 1994 ανακήρυξε την 19η Μαΐου, ημέρα όπου ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Έκτοτε διεξάγεται μια μεγάλη εκστρατεία σε κάθε επίπεδο για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με αποτέλεσμα όλες οι παρακάτω χώρες να αποδέχονται τα συγκεκριμένα γεγονότα ως Γενοκτονία: Κύπρος, Αρμενία, Σουηδία, Αυστρία, Ολλανδία, ορισμένες Ομοσπονδιακές Δημοκρατίες της Ρωσίας, εννέα Πολιτείες των ΗΠΑ, οι πόλεις Οτάβα και Τορόντο του Καναδά και στην Αυστραλία η Βουλή της Νότιας Αυστραλίας και η Βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η Ελληνική Γενοκτονία έχει αναγνωριστεί, επίσης, από τη Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS), από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από άλλες διεθνείς οργανώσεις και φορείς. Η Τουρκία από την πλευρά της δεν αναγνωρίζει πως υπήρξε Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και αποδίδει τους θανάτους σε απώλειες πολέμου που προκάλεσε η Ελλάδα, εισβάλλοντας στην Ανατολία, σε λοιμό και σε ασθένειες και χαρακτηρίζει τα περί γενοκτονίας διαστρέβλωση των γεγονότων για πολιτικά κίνητρα και εσωτερική κατανάλωση.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και οι ενέργειές μας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, που αφορά όλους τους Έλληνες όπου γης και δεν είναι θέμα μόνο των Ποντίων, αλλά ένα Εθνικό ζήτημα μείζονος σημασίας.

Είναι πολύ σημαντικό η Γενοκτονία να αναγνωριστεί τόσο για λόγους ηθικούς και πολιτικούς, όσο και για λόγους αποκατάστασης της δικαιοσύνης και της ιστορικής αλήθειας.

διάβασε και αυτό  «Φεστιβάλ Γης 2021: Ανθρωποι και προϊόντα» τον Αύγουστο στα Χανιά

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας έχει τη σημασία της για τα θύματα και τους απογόνους τους, είναι όμως αναγκαία και για την παγκόσμια κοινότητα, ώστε το έγκλημα της Γενοκτονίας να μην αποσιωπηθεί και να μην επαναληφθεί».
Για το Μάιο έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

-Την Πέμπτη, 13 Μαΐου, στις 7μμ δωρεάν, ανοιχτή για το κοινό διάλεξη του Κώστα Καλυμνιού στα αγγλικά με θέμα «Ο William Alfred Lloyd και η Απελευθέρωση του Πόντου» που θα πραγματοποιηθεί στον ημιώροφο του Ελληνικού Κέντρου (168 Lonsdale St).

-Την Κυριακή, 16 Μαΐου, επιμνημόσυνη δέηση στο ναό Αγίου Ευσταθίου (221 Dorcas St, South Melbourne) στις 11 το πρωί και στις 12.15μμ τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Ελληνοαυστραλιανό Μνημείο Πεσόντων Domain, City of Melbourne between Birdwood Ave & Government Drive). Στις 4μμ ο κ. Κώστας Παταρίδης θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα: «Η Αναγέννηση του Ελληνικού Έθνους και οι λησμονημένοι» στην αίθουσα του Επιμελητηρίου του Δήμου Moreland (90 Bell Street, Coburg).

-Τη Δευτέρα 17 Μαΐου, στις 7μμ, θα πραγματοποιηθεί «Μόνασμα εις μνήμη των νεκρών» στην Ιερά Μονή «Άξιον Εστί» (7 Hartlington Street, Northcote). Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο συμβολισμό το «μόνασμα» των αδικοχαμένων νεκρών της Ανατολής.

-Την Τετάρτη, 19 Μαΐου, στις 7μμ, ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Θωμάς Σαββίδης, θα παραθέσει διάλεξη στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με θέμα «Μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 1913-1922», στον ημιώροφο του Ελληνικού Κέντρου (168 Lonsdale St).

-Την Κυριακή, 30 Μαΐου, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η «Πορεία για τη Ζωή, Πορεία για την Μνήμη». Σημείο συγκέντρωσης Kokoda Memorial Archway (next to Carpark, Dandenong Ranges National Park, Melbourne).

διάβασε και αυτό  Athens Science Festival: Ξεκίνησε το μεγαλύτερο επιστημονικό φεστιβάλ της χώρας

Η πορεία πραγματοποιείται ως ανάμνηση των «Λευκών Πορειών» στα ορεινά του Πόντου και ως ένδειξη τιμής για την αντοχή, το κουράγιο, τη δύναμη και τη στωικότητα των προγόνων μας.

Ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα δημοσιευθεί στο ειδικό ένθετο αφιέρωμα του «Νέου Κόσμου» για την Γενοκτονία των Ποντίων που θα κυκλοφορήσει τον Μάιο.

Πηγή: neoskosmos.com


Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Η Apple παρουσίασε τα νέα της προϊόντα - Τι θα…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: