ΚΥΠΡΟΣ: Χαμός για ένα βιβλίο με τον Ατατούρκ…μέγα ηγέτη!

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Χαμός κυριολεκτικά γίνεται από χτες στην Κύπρο για το σχολικό βιβλίο Αγγλικής γλώσσας Β’Λυκείου όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ο Κεμάλ Ατατούρκ εκθειάζεται ως …<υπόδειγμα ηγεσίας>!!!

Στο κείμενο για τον Ατατούρκ και στην σελίδα 36 του βιβλίου Οxford Discover Futures Level 3 , σημειώνεται για τον Κεμάλ Ατατούρκ: «Έδειξε ηγετικές ικανότητες από πολύ νεαρή ηλικία, φοίτησε σε στρατιωτική σχολή και τότε μπήκε στον στρατό σαν στρατάρχης. Όταν η χώρα του πήγε σε πόλεμο, ήταν θαρραλέος στη μάχη αλλά δεν ήταν ποτέ απερίσκεπτος. Όταν βοήθησε στην εγκαθίδρυση της μοντέρνας χώρας της Τουρκίας, ήταν ένας ηθικός ηγέτης, ο οποίος στεκόταν δίπλα στους ανθρώπους. Ήταν ανιδιοτελής στο έργο του για τη δημιουργία μιας νέας δημοκρατίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου το Υπουργείο κάνει λόγο για «άτοπο και απαράδεκτο απόσπασμα» που περιλαμβάνεται στο βιβλίο και διέταξε την απόσυρση του.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

<Το όνομα του Ατατούρκ και των Νεοτούρκων ταυτίζεται με εγκλήματα όπως είναι η Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία καταδικάζεται απερίφραστα τόσο από τη χώρα μας, όσο και από μεγάλες δημοκρατικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και πολλές άλλες. Όπως ακόμα και με τη γενοκτονία των Ποντίων και Ασσυρίων, αλλά και την εγκληματική «εκκαθάριση» του Eλληνισμού στη Σμύρνη και αλλού.

Επομένως, δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές μέσα στα σχολικά βιβλία αναφορές που προβάλλουν ή και εκθειάζουν την προσωπικότητα και την «ηγεσία» του. Πολύ περισσότερο ενόψει της επετείου, το 2022, 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τους διωγμούς κατά του Ελληνισμού.    Το σύγχρονο σχολείο, που εδράζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των λαών, δε συμβιβάζεται με απόπειρες εξωραϊσμού τέτοιων ιστορικών εγκλημάτων. Εξάλλου, το μάθημα Αγγλικής Γλώσσας δεν προσφέρεται ούτε και αναμένεται να διεκπεραιώνει τέτοια θεματολογία ή και να έχει χώρο για κριτική ανάλυση.

διάβασε και αυτό  Ιερά Σύνοδος: Παραπέμπει Μητροπολίτες στους εκκλησιαστικούς ανακριτές για απειθαρχία

Ανεξάρτητα από δημόσια σχόλια που ακούστηκαν σήμερα ή και τάσεις κάποιου άκριτου ή/και επιφανειακού «διεθνισμού», δεν χωρά στην εκπαίδευση της ημικατεχόμενης Κύπρου παράβλεψη ή και έμμεση αποδοχή των ειδεχθών ιστορικών εγκλημάτων της Τουρκίας κατά των λαών της περιοχής. Για τους λόγους αυτούς το βιβλίο, ως προς αυτό το εντελώς άτοπο και απαράδεκτο – έστω και περιφερειακό – απόσπασμα, κρίνεται ακατάλληλο και αποσύρεται προσωρινά έως ότου να δοθεί κάποια λύση». Tο θέμα θα αναλάβει και προσωπικά ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου, όταν επιστρέψει από την Ελλάδα όπου βρίσκεται.>.

 

Αυτά από το αρμόδιο Υπουργείο. Στην Κύπρο πολλοί εκπαιδευτικοί δήλωσαν –πριν την απόφαση απόσυρσης του βιβλίου-, ότι έλαβαν ηλεκτρονικά μηνύματα να σχίσουν την σελίδα από το βιβλίο ενώ οι αντιδράσεις ήταν πολλές και ποικίλες με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστο Χριστοφίδη να μιλάει για απαράδεκτες αντιπαιδαγωγικές πρακτικές που χρησιμοποιούν ολιγαρχικά καθεστώτα.

Από την άλλη πλευρά , από τα Κατεχόμενα ο Κουντρέντ Ουζερσάι δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι κύκλοι στην ε/κ πλευρά δεν θέλουν να μάθουν οι μαθητές κάτι όμορφο για την Τουρκία!!!

Στην Τουρκοκυπριακή πλευρά, να σημειώσω εδώ, είναι γνωστό ότι με παρέμβαση της η Τουρκική Κυβέρνηση ζητάει διδασκαλία που να τονώνει τα <εθνικά φρονήματα> των μαθητών.

Απορία: πως κι από ποιούς έγινε επιλογή της προβολής ενός πολιτικού προσώπου- του Κεμάλ Ατατούρκ- σε μάθημα Αγγλικής γλώσσας κι όχι ενός καλλιτέχνη όπως γίνεται συνήθως κι όπως έχει το βιβλίο το ίδιο στην επόμενη σελίδα 37 την διάσημη ζωγράφο Φρίντα Κάλο; Προκαλεί εντύπωση  το γιατί αυτό το κείμενο σε ένα βιβλίο Αγγλικής γλώσσσας.

διάβασε και αυτό  Η ΣΤΑΣΥ στο Μέλλον με Διευθύνων Σύμβουλο τον Θανάση Κοτταρά

Τυχαίο; Διεθνιστές; Βασιλικότεροι του βασιλέως;  Ίσως να υποθέσουμε ότι δεν υπήρξε κακή πρόθεση κι απλά 47 χρόνια μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο και την διχοτόμηση του νησιού η ιστορική μνήμη έδωσε στις νεότερες γενιές Κυπρίων την θέση της στην λήθη.Ίδωμεν σύμφωνα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν.

Κεμάλ Ατατούρκ: Ο ηγέτης της Τουρκίας και των Νεότουρκων που διασκέδαζε σε δεξίωση στο σπίτι της μνηστής του την ώρα που η Σμύρνη τυλιγόνταν στις φλόγες… Του χρόνου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης και ήδη στη χώρα μας ετοιμάζονται επετειακές εκδηλώσεις.

Φωτογραφίες: διαδίκτυο. Πορτρέτο Ατατούρκ από Τουρκική ομάδα Τέχνης.

Για την Kalithea Press

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα. Μίκης Θεοδωράκης & Αισχύλος ή -για…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: