Κυριάκος Μητσοτάκης η ώρα του ανασχηματισμού πριν την ΔΕΘ

Τις τελευταίες ώρες τα μολύβια έχουν κατέβει στα περισσότερα υπουργεία και το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι ο αναμενόμενος ανασχηματισμός.

Πολλοί προεξοφλούν την αναδόμηση του υπουργικού συμβουλίου ακόμα και αύριο, πριν την άνοδο του πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα την Τετάρτη ενόψει της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η σιγή ασυρμάτου που υπάρχει από το Μέγαρο Μαξίμου επιτείνει την αγωνία, καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη και οι ελάχιστοι που γνωρίζουν δεν μιλούν, όπως επισημαίνει το iefimerida.gr.

Κοινή παραδοχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι η κυβέρνηση έχει πληγεί από τις πυρκαγιές και απαιτείται μια πολιτική κίνηση που θα συμβολίσει την αναγνώριση των λαθών που έγιναν, αλλά, ταυτόχρονα θα δώσει το μήνυμα για επανεκκίνηση.

«Οι ευθύνες, στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή, όχι την ώρα της μάχης», είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές, αφήνοντας από τις 12 Αυγούστου ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού. Η ώρα αυτή έχει φτάσει και πλέον μετράμε αντίστροφα για τις ανακοινώσεις.

Η ημέρα κλειδί για την οριστικοποίηση των αποφάσεων και τις ανακοινώσεις είναι η Δευτέρα, οπότε και επιστρέφει στο γραφείο του ο κ. Μητσοτάκης ύστερα από το ταξίδι αστραπή στις ΗΠΑ. Κι αυτό για δύο λόγους. Αν ο ανασχηματισμός γίνει την επόμενη εβδομάδα, λίγες μόλις ημέρες πριν μεταβεί ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη, θα επισκιάσει επικοινωνιακά τα μηνύματα από την ομιλία του στη ΔΕΘ καθώς θα υπάρχει ακόμα ο αντίκτυπος του ανασχηματισμού και δεν θα έχουν απορροφηθεί οι κραδασμοί και οι δυσαρέσκειες που πάντα συνεπάγεται.

Έμπειρα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο κατάλληλος χρόνος είναι η εβδομάδα που ξεκινά αύριο ώστε το νέο υπουργικό σχήμα που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη να έχει προλάβει να αποκτήσει γνώση των θεμάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί. Έτσι, περνάμε και στον δεύτερο λόγο. Αυτή τη βδομάδα το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη είναι ιδιαίτερα βαρύ και η μόνη κενή ημέρα είναι η Δευτέρα, ενώ η προγραμματισμένη για την Τρίτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μπορεί να αποκτήσει πανηγυρικό χαρακτήρα μετά την ορκωμοσία των νέων μελών.

διάβασε και αυτό  Απογραφή "Ολοι Μετράμε"

Μετακινήσεις και αποπομπές

Όσον αφορά τις κυοφορούμενες αλλαγές, γνώση έχουν ελάχιστοι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, που μετριούνται σε λιγότερα δάκτυλα του ενός χεριού. Και είναι αυτοί που δεν μοιράζονται τις πληροφορίες ούτε με τον…καθρέπτη τους. Για αυτό και υπάρχει έλλειψη ονοματολογίας, πέραν, όσων είχαν συζητηθεί σε προγενέστερο χρόνο στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ουδείς είναι σίγουρος ότι περιλαμβάνονται στη λίστα που πήρε μαζί του στο Κονέκτικατ ο κ. Μητσοτάκης.

Ωστόσο, αξιόπιστες πηγές δίνουν ορισμένα πολιτικά χαρακτηριστικά των αλλαγών. Μιλούν για έναν δομικό ανασχηματισμό που θα περιλαμβάνει μετακινήσεις και κορυφαίων υπουργών, αποπομπή μελών του υπουργικού συμβουλίου και ίσως αλλαγές σε χαρτοφυλάκια ή την δημιουργία καινούργιων, όπως για την διαχείριση της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών. Επίσης αναμένεται αξιοποίηση μελών της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, αφού, με την κυβέρνηση να βρίσκεται ήδη στο δεύτερο μισό της θητείας της, το νέο σχήμα θα είναι αυτό με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα πάει μέχρι τις εκλογές.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Την Κυριακή 28 Αυγούστου, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: