App Icon

Κυριάκος Μητσοτάκης Η θέση της χώρας μας στο προσφυγικό εδράζεται στον ανθρωπισμό και στην ασφάλεια

Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, το μεταναστευτικό, η ενεργειακή κρίση και οι εξελίξεις στο Ουκρανικό βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον Κροάτη ομόλογό του, κατά την επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ζάγκρεμπ. Η θέση της Ελλάδας για το μεταναστευτικό εδράζεται μεταξύ ανθρωπισμού και ασφάλειας, στη φύλαξη των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και στην ασφάλεια των ανθρώπων, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Αντρέι Πλένκοβιτς.

“Μοιραζόμαστε ως εταίροι με την Κροατία τις ίδιες αρχές για ένα κοινό όραμα για μια ασφαλή και ευημερούσα Βαλκανική” επεσήμανε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “το μέλλον των δυτικών Βαλκανίων πρέπει να είναι στην ΕΕ”.

Επιπλέον, τόνισε ότι “η θέση της Ελλάδας για το μεταναστευτικό εδράζεται μεταξύ ανθρωπισμού και ασφάλειας, στην φύλαξη των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και στην ασφάλεια των ανθρώπων. “Οι σχέσεις Αθήνας και Ζάγκρεμπ είναι πολύ βελτιωμένες έπειτα από δύο μεταξύ μας συναντήσεις”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς. Είπε επίσης ότι συζητήθηκε μεταξύ άλλων, το θέμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και η κρίση στην Ουκρανία.

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ενώ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του Κροατικού Κοινοβουλίου, Γκόρνταν Γιάντροκοβιτς.

Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και έδωσε την ευκαιρία επισκόπησης της συνεργασίας σε διμερές, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι δύο πλευρές αντήλλαξαν απόψεις για επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα, όπως το Μεταναστευτικό. Η κροατική πλευρά αναγνώρισε ότι η αλλαγή πολιτικής της Ελλάδας στο θέμα αυτό μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδήγησε σε μείωση της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη διαδρομή που οδηγεί στην Ευρώπη μέσα από τα Βαλκάνια.

διάβασε και αυτό  Ο Θεσσαλονικιός που έμαθε στους Νορβηγούς τι εστί γύρος

Αθήνα και Ζάγκρεμπ διερεύνησαν τρόπους ακόμη στενότερου συντονισμού τους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Κροατίας για ένταξη στη ζώνη Schengen, την ευρωζώνη, και στον ΟΟΣΑ. Εξέφρασε, επίσης, ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρόσφατη προσχώρηση της Κροατίας στην ομάδα EUMED-9 κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Αθηνών, με αφορμή την οποία έιχε υποδεχθεί τον Κροάτη ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την ισχυρή υποστήριξή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και τη διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Συζητήθηκε ακόμη η κρίση στην Ουκρανία και η ανάγκη αποκλιμάκωσης.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, την επιθετική ρητορική και ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, και δήλωσε τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στον καλή τη πίστει διάλογο στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την Τουρκία για επίτευξη πολιτικών στόχων, με αφορμή και την επικείμενη επέτειο δύο ετών από τα γεγονότα στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.

Σε ό,τι αφορά τη διμερή συνεργασία, συμφωνήθηκε η ενίσχυσή της στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, των υποδομών και των μεταφορών.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κροάτη ομόλογό του, Αντρέι Πλένκοβιτς, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στο Ζάγκρεμπ, ευχήθηκε να επουλωθούν οι πληγές από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Κροατία και είπε ότι, “ζήσαμε και στην Ελλάδα παρόμοιες καταστάσεις και αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες τέτοιων προκλήσεων”.

“Ευχαριστώ στον Αντρέι για την ταχύτητα με την οποία υποστήριξε την Ελλάδα στις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι στέλνοντας ένα Καναντέρ” είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

διάβασε και αυτό  Ο πρώτος χρόνος της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν

Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κροατίας και υποστηρίζουμε την ένταξη στη ευρωζώνη, στη ζώνη Σένγκεν και τον ΟΟΣΑ. Έχουμε ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων και χαίρομαι που ελληνικές επιχειρήσεις δρουν στην Κροατία. Η Ελλάδα και η Κροατία είναι πρωταγωνίστριες χώρες στην ανάπτυξη το 2021. Και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να στηρίζουν τις οικονομίες μας απέναντι στις αυξήσεις του ρεύματος και του φυσικού αερίου”.

Ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τις κοινές του δηλώσεις με τον ομόλογό του της Κροατίας, είπε επίσης ότι ενημερώθηκε για την ανησυχητική κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και συζητήσανε για τις κοινές προκλήσεις του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος.

“Η θέση της Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, εδράζεται στον ανθρωπισμό και την ασφάλεια. Στη φύλαξη των ευρωπαϊκών και εθνικών συνόρων και τη διάσωση κατατρεγμένων. ανθρώπων. Θυμάμαι την άμεση ανταπόκριση του Αντρέι που βρέθηκε μαζί μας στον Έβρο πριν δυο χρόνια ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επαναβεβαίωσε την στήριξη των ευρωπαϊκά θεσμών στην επιτυχημένη προσπάθεια της Ελλάδας να φυλάξει τα σύνορα που είναι σύνορα της Ευρώπης” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατέληξε:

“Συζητήσαμε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ έδωσα συγχαρητήρια τον Αντρέι για την επιλογή να πάρει η Κροατία μαχητικά Ραφάλ, κάτι που ανοίγει περιθώρια για μια περαιτέρω σύσφιξη αμυντικής συνεργασίας. Θα συζητήσουμε περαιτέρω στη διάρκεια του γεύματος και θέλω να επαναβεβαιώσω ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο στην ιστορία των δυο κρατών, αλλά μπορούν να γίνουν καλύτερες”.

 

Νωρίτερα, ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς στις δηλώσεις του ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την υποστήριξή του στην ένταξη της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν και τον ΟΟΣΑ. Είπε επίσης ότι συζητήθηκε μεταξύ άλλων το θέμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και η κρίση στην Ουκρανία. Όπως ανέφερε οι διμερείς οικονομικές σχέσεις βελτιωθήκανε πολύ, αφού πριν από λίγα χρόνια ήταν στα 150 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι 300 εκατ. ευρώ. Τέλος, είπε ότι συζητήθηκε και το θέμα της αύξησης των τιμών στην αγορά, και στον τομέα της ενέργειας.

Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  Τελευταία επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα ως Καγκελάριος συνάντηση με Πρωθυπουργό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Η αναβάθμιση των υποδομών της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel