App Icon

Live- Βουλή: Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

Με ομιλίες βουλευτών συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η κοινοβουλευτική διαδικασία

Με τις τοποθετήσεις υπουργών, βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ηδη το λόγο έχουν πάρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος ενώ νωρίς το μεσημέρι αναμένεται να εξειδικεύσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα στους τομείς τους οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ.Πιερρακάκης και Τουρισμού Χ. Θεοχάρης. Το απόγευμα αναμένεται να περιγράψει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τον τομέα της Υγείας ο υπουργός Β. Κικίλιας. 

Ο κ. Βορίδης στην αρχή της ομιλία του τοποθετήθηκε για την Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι η ΝΔ την θεωρεί κατάπτυστη ωστόσο υπογράμμισε πως «προεκλογικά πιεζόμασταν από πολίτες γιατί άκουγαν λαϊκές φωνές που ζητούσαν δεσμευτούμε ότι θα καταργήσουμε τη συμφωνία λέγαμε ότι αυτό δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει. Το λέγαμε καθαρά προεκλογικά. Είχαμε πει υπάρχουν δυσμενέστατες συνέπειες από Συμφωνία που δεν μπορούμε καταργήσουμε». Αναφορικά με την απόπειρα της αντιπολίτευσης να δείξει ότι η στάση της ΝΔ είναι ασυνεπής ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα ανέφερε «έχετε με θράσος να μας εγκαλείτε σήμερα για ασυνέπεια; Είχαμε πει καθαρά προεκλογικά ότι θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις συνέπειες αυτής Συμφωνίας συνδέοντας την πορεία των Σκοπίων στην Ευρώπη με την άμβλυνση αυτών των συνεπειών».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενος να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και πως ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε το παραμικρό. «Σαν ενόχλησε που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Δεν σας άρεσε η μείωση που είπαμε. Ετοιμαστείτε να ψηφίζετε ένα – ένα τα μέτρα που θα φέρνουμε» ανέφερε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφορικά με την ατζέντα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι προτεραιότητα αποτελεί η αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Παράλληλα είπε ότι θα αξιοποιηθεί το σύστημα ιδιωτικών ασφαλίσεων προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή αγροτικών αποζημιώσεων.

διάβασε και αυτό  ΑΦΙΕΡΩΜΑ : Η πορεία του Αλέξη Τσίπρα

Κόντρα Βορίδη – Βελόπουλου – Σκουρλέτη

Την διάθεσή του να ασκήσει κριτική από τα δεξιά στην ΝΔ έδειξε ο πρόεδρος της Ελληνικ΄ςη Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος σπεύδοντας να επιτεθεί στον κ. Βορίδη για την Συμφωνία των Πρεσπών. Με παρέμβασή σχολίασε «άλλα έλεγε ο κ. Βορίδης όταν ήμασταν μαζί για ¨την Μακεδονία. Θα υπογράψετε την Προανακριτική για τον κ. Κοτζιά εσείς προσωπικά κ. Βορίδη αφού αγαπάτε τη Μακεδονία; Δεν ζητάς ανοχή σε μια επαίσχυντη Συμφωνία. Την αλλάζεις. Άρα ή θα την αλλάξετε ή θα πάτε σπίτι σας. Δεν είναι καλό να αλλάζεις άποψη και να κάνεις κωλοτούμπα».

«Όχι σε εμένα αυτά» αντέδρασε ο κ. Βορίδης για αν εξηγήσει «εγώ καταψήφισα τη Συμφωνία κ. Βελόπουλε. Το ίδιο έκανε και η ΝΔ. Κι επειδή ξέρω καλά νομικά ξέρω τι σημαίνει και η εσχάτη προδοσία. Όχι σε εμένα αυτά λοιπόν να ξαναδιαβάσετε. Η στάση ΝΔ για Συμφωνία ήταν ξεκάθαρη από την αρχή έως το τέλος. Εσείς ζητάγατε την ακύρωση και πήρατε 3%. Εμείς λέγαμε ότι η ακύρωση έτσι όπως μας έχουν δεσμεύσει θα επιφέρει χειρότερες συνέπειες, άρα θα προσπαθήσουμε να τις αμβλύνουμε – στα όρια των πολιτικών μας δυνατοτήτων για ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. – αυτή στάση ψηφίστηκε από το λαό».

Στην κόντρα έσπευσε να συμμετάσχει και ο κ. Πάνος Σκουρλέτης σχολιάζοντας «εσείς κ. Βορίδη μιλούσατε για προδοσία και ανοίξατε το δρόμο σε πατριδοκάπηλα κηρύγματα. Δεν είναι περίεργο να σας κουνάει ο κ. Βελόπουλος το δάχτυλο για την Συμφωνία των Πρεσπών γιατί όταν τη συζητάγαμε η μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών σας μιλούσαν για προδοσία».

Σπ. Λιβάνιος: δικαίωμα ψήφου σε έλληνες εξωτερικού – διαφάνεια στα οικονομικά κομμάτων

διάβασε και αυτό  Οικονόμου: Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για την επιταγή ακρίβειας

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Σπύρος Λιβάνιος αναπτύσσοντας το προγραμματικό πλάνο του υπουργείου ανέφερε πως στις κεντρικές δράσεις περιλαμβάνονται:

– Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων. Ο πολίτης θα πάψει να είναι ο κλητήρας του κράτους. Οι δημόσιες υπηρεσίες θα διακινούν ηλεκτρονικά κάθε έγγραφο.

– Πάταξη γραφειοκρατίας στην οποία κρύβεται η διαφθορά

– Ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους – Περιφερειών – Δήμων με μεταφορά των αντίστοιχων πόρων.

– Δικαίωμα ψήφου στους έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους

– Νέος νόμος για τα οικονομικά των κομμάτων για ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας

– Εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τους όρους και τις προϋποθέσεις της προεκλογικής περιόδου για να προσαρμοστεί με τις σύγχρονες τεχνολογίες

Γιάννης Δραγασάκης: Δέσμια του παρελθόντος της η ΝΔ

«Προφανώς δεν έχουμε αυταπάτες. Ούτε ο λαός έχει αυταπάτες. Ξέρουμε ότι η ΝΔ είναι δέσμια του παρελθόντος της, είναι δέσμια των ταξικών προτιμήσεων και επιλογών της, είναι δέσμια των ιδεολογικών νεοφιλελεύθερων παρωπίδων της», ανέφερε, μιλώντας στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας Γιάννης Δραγασάκης. Ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε όμως πως ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν θα ασκεί αδιάλειπτα αντιπολίτευση σε εκείνα που τον χωρίζουν από την κυβέρνηση αλλά και, όπου είναι αναγκαίο και εφικτό, θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα συνεργασίας και συναίνεσης, υπό τη στοιχειώδη προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί το έργο που της παραδόθηκε.

Η ανάπτυξη 4%

«Άκουσα με προσοχή την προγραμματική ομιλία του κ. πρωθυπουργού και διαπίστωσα ότι δεν είχε ούτε μια λέξη να πει, για αυτό που αποτελούσε τον πυρήνα του εκλογικού του, προγράμματος, δηλαδή τη μείωση των πλεονασμάτων και την επίτευξη ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης 4%. Δεν ξέρω αν είναι παράλειψη, αλλά είναι σημαντικό στοιχείο, διότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το είχε συνδέσει με τον στόχο της ανάπτυξης 4%, τις συντάξεις, τα εισοδήματα και τους μισθούς. Η αναφορά σε αυτό τον ρυθμό ανάπτυξης δεν είχε καμία βάση, ήταν ένα προεκλογικό τέχνασμα, ήταν μια καθόλου αθώα απάτη», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

διάβασε και αυτό  H Βουλή ανακοίνωσε δωρεά 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία - 8 εκατ. ευρώ η αξία τους.

Οι επενδύσεις

Αναφερόμενος στην πολιτική για την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Δραγασάκης είπε πως όσο και αν ψάξει ο νέος υπουργός δεν θα βρει στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης λιμνάζουσες επενδύσεις, ούτε θα βρει μαγικές συνταγές που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε και δεν χρησιμοποίησε. «Αντιθέτως, θα βρει στο υπουργείο πολιτικές και σχέδια νόμου τα οποία, εφόσον τα προχωρήσει, μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη και μάλιστα να τη στρέψει σε κατευθύνσεις εξωστρέφειας, βιωσιμότητας και δικαιοσύνης», είπε ο κ. Δραγασάκης και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει:

• την ψήφιση νομοσχεδίων που είναι έτοιμα αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πρόλαβε να ψηφίσει, δηλαδή την αναβάθμιση του ΓΕΜΗ, τις μικροπιστώσεις, για πολυετείς προϋπολογισμούς για τις δημόσιες επενδύσεις, για τα πολυετή αναπτυξιακά προγράμματα,

• την υλοποίηση ψηφισμένων νόμων, που έχει ψηφίσει και η ΝΔ, δηλαδή, την υλοποίηση των διαδικασιών για τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, τη λειτουργία των επενδυτικών ταμείων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό κόσμο. Τη δομή για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τα επιμελητήρια,

• τον σχεδιασμό για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027,

• την αναπτυξιακή στρατηγική που «δεν είναι κομματικό αλλά συλλογικό επίτευγμα για τη χώρα που, μετά από δεκαετίες άναρχης και άνισης ανάπτυξης, έχει σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης της Ελλάδας, που έχει και τη συγκατάθεση των ευρωπαϊκών θεσμών». «Μην κάνετε το λάθος να την εγκαταλείψετε, επικαιροποιήστε τη», δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Μια νέα μίνι σειρά έρχεται αυτόν τον Ιούλιο να ταράξει…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel