Στην ομάδα του Ερευνα Press Group η Μαρεύη Δεναξά… Κάτι παραπάνω από ένα κλικ

Η στιγμιαία αποθανάτιση με το μάτι του φωτογράφου ως καλλιτέχνη σήμερα, αποτελεί ίσως την πιο διαδεδομένη μορφή τέχνης στο ευρύ κοινό. Σε αυτό συντέλεσε η ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, που οδήγησαν στην εύκολη πρόσβαση των φωτογραφικών μηχανών, μέσω της ενσωμάτωσής τους στα κινητά μέσα (κινητό, τάμπλετ, μικρές φωτογραφικές μηχανές-ψηφιακές).Με  τον ερχομό της ψηφιακής εποχής και λόγω της καθημερινής προσβασιμότητας σε αυτό το μέσο, δίνεται η αίσθηση ότι η φωτογραφία είναι κάτι εύκολο και τετριμμένο. Πίσω όμως από αυτή τη πραγματικότητα κρύβεται η μαγεία της φωτογραφίας που συνδέει ταυτόχρονα τέχνη και επιστήμη.

Η φωτογραφία λοιπόν, αποτελεί μια «μορφή τέχνης» περίπλοκη και απαιτητική, που απαιτεί τεχνική και θεωρητική γνώση σε όρους φυσικής και χημείας. Συγχρόνως, η καλλιτεχνική αξία της φωτογραφίας, συγκαταλέγεται μαζί με άλλα έργα τέχνης, όπως πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, ταινίες κ.α.

Μια εξειδικευμένη φωτογράφος- καλλιτέχνης είναι η Μαρεύη  Δεναξά που μας μιλάει για την τέχνη της φωτογραφίας στην  πρώτη συνάντηση που είχαμε μαζί της και την οποία την καλοσωρίζουμε στην ομάδα του Έρευνα Press Group.

Τι σημαίνει για εσάς φωτογραφία;  Πως μπήκε στη ζωή σας;

Ο ναυτικός πατέρας μου είχε φέρει μια Lubitel σε ένα ταξίδι του και με τράβηξε η εμφάνιση της, παιδάκι 13χρονο τότε. έκτοτε όχι μόνο δεν έφυγε ποτέ από τα χέρια μου αλλά έγινε προέκταση, τρόπος αντίληψης και παρατήρησης, και μιας και μιλάμε για φιλμ, αργότερα η μεταπήδηση σε dslr έγινε ακόπιαστα στην manual λειτουργία της. Επόμενο η φωτογραφία για μένα να είναι μια φυσική λειτουργία όπως αναπνέω, περπατάω, αισθάνομαι, φωτογραφίζω. έστω και όταν δεν κρατάω κάμερα, βλέπω με αυτόν τον τρόπο τον κόσμο γύρω μου

διάβασε και αυτό  Τα πρώτα 12 έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0»

Ποια ήταν η πρώτη σας φωτογραφία;

Η πρώτη μου φωτογραφία να είναι μια παιδική παρέα, η παρέα μου στο παιχνίδι.

Ο Φωτογράφος ασκεί Επάγγελμα η Τέχνη ή και τα δύο;

Εάν ο φωτογράφος γυμνωθεί από συναίσθημα, ναι, μπορεί να κάνει μια απλή δουλειά που θα του δώσει τα προς το ζειν. η Τέχνη όμως θέλει συναίσθημα πάνω απ όλα, κι όταν αγαπάς κάτι, το φροντίζεις, το πλουμίζεις, συγκεκριμένα με γνώση, με αντίληψη, με τεχνική. όχι ότι αυτά δεν μπορούν να υπάρξουν μόνα τους.

  Με ποιο είδος φωτογραφίας ασχολείστε;

Είναι αυτονόητο να ασχολούμαι με την φωτογραφία δρόμου και τα πορτραίτα που αγαπάω πολύ

Ποια φωτογραφία θα θέλατε να είχατε αποτυπώσει εσείς και ποια φωτογραφία θεωρείτε ότι είναι η καλύτερη σας;

Εχω ζηλέψει πολλές φορές δημιουργίες άλλων φωτογράφων. αλλά αποζημιώνομαι όταν βλέποντας δικές μου φωτογραφίες αναρτημένες σε φυσικό ή ψηφιακό χώρο, δεν τις αναγνωρίζω με την πρώτη ματιά (ναι συμβαίνει κι αυτό!) και τις θαυμάζω! εδώ θα πω και το κλασσικό, όλες είναι δικά μου παιδιά και δεν τις ξεχωρίζω, αλλά ναι, όπως κάθε γονιός έχω και τις αδυναμίες μου…..

Ανατρέχοντας σε διάφορες εκθέσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό θα διαπιστώσουν ότι το όνομα σας είναι σε περίοπτη θέση με  επαίνους βραβεία  θέλετε να μας μιλήσετε με λίγα λόγια για αυτό;

Πράγματι βλέπω το όνομα μου σε περίοπτη θέση, αλλά όπως πάντα απαντάω ότι πίσω από όλα είναι η δουλειά και η αγάπη. η χαρά της κάθε διάκρισης-επιτυχίας, κρατάει 1-2 μέρες, από την επόμενη ο ίδιος αγώνας. εάν επαναπαυθείς θα βαλτώσεις, το μόνο σίγουρο. κι αυτό για μένα είναι άποψη ζωής, φύση-θέση.

διάβασε και αυτό  Σύσκεψη στο υπ. Προστασίας του Πολίτη για τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό

Υπάρχει κάποια έκθεση που πρόκειται να γίνει άμεσα με την υπογραφή σας και αν ναι που;

Με πολύ χαρά δέχτηκα την πρόσκληση να εκθέσω την δουλειά μου στον πανέμορφο χώρο της Πινακοθήκης “Σοφία Λάσκαρίδου” , στην Καλλιθέα, ένας δήμος με πολλές δραστηριότητες στην Τέχνη, τον Αθλητισμό και στον εθελοντισμό. σε αυτή την 2η ατομική μου έκθεση, έχω πολύτιμους συνεργάτες το Ψηφιακό Τύπωμα – Μάριος Βάινβρουμ για τα τυπώματα των πινάκων σε καμβά και την Direction Business Network – Παπαλιός για την έκδοση των λευκωμάτων που θα συνοδέψουν την έκθεση, όπου με την εξαιρετική δουλειά τους και την συνέπεια τους, μείωσαν το άγχος μου!

Αποφασίσατε να πείτε το Ναι και να ενταχθείτε στην ομάδα του Έρευνα Press Group. Πιστεύετε σε ομάδες θεωρείτε ότι ότι ακόμα και σήμερα οι ομάδες μπορούν να γράψουν;

Πιστεύω στην ομαδική δουλειά, ο καθένας μας έχει την δική του δεξιότητα και αγάπη όπου μπορεί να δώσει το 100% . δεν πιστεύω λοιπόν στον συγκεντρωτισμό, αλλά στις ομάδες με ικανή ιεραρχία, με κοινά όνειρα και σκοπούς. η ισχύς εν τη ενώσει, έχει λόγο ύπαρξης…

συνέντευξη Δημήτρης Μπιζιώτας

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Όσοι δεν αρκούνται στο Συναξάρι της Εκκλησίας, (βίο και στο…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: