Mark Elliot Zuckerberg 37 ετών σήμερα ο άνθρωπος που ξεκίνησε το facebook

37 ετών γίνεται σήμερα, 14 Μαΐου ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Έλλιοτ Ζούκερμπεργκ που γεννήθηκε το 1984 στο White Plains της Νέας Υόρκης.

To 2014 ο Mark Zuckerberg είχε αναφέρει όταν γινόταν 30 ετών σε μια ομιλία του για τα δέκα  χρόνια ύπαρξης του Facebook.   10 καλές προτάσεις για  CEO »

  • Μετακινηθείτε γρήγορα και σπάστε τα πράγματα. Εάν δεν σπάτε πράγματα, δεν κινείστε αρκετά γρήγορα.
  • Αν είχα ξεκινήσει τώρα, θα έκανα τα πράγματα πολύ διαφορετικά. Δεν ήξερα τίποτα. Στο Silicon Valley έχετε την αίσθηση ότι πρέπει να είστε εκεί. Αλλά δεν είναι το μόνο μέρος που πρέπει να είναι. Αν είχα ξεκινήσει σήμερα, θα είχα μείνει στη Βοστώνη. Η Vale επικεντρώνεται πολύ βραχυπρόθεσμα και αυτό με ενοχλεί.
  • Θυμάμαι πολύ καλά να τρώω πίτσα με τους φίλους μου και 1 ή 2 μέρες αργότερα ξεκίνησα την πρώτη έκδοση του Facebook. Εκείνη την εποχή, νόμιζα ότι έπρεπε να χτίσω μια υπηρεσία για τον κόσμο. Αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι ήμασταν οι μόνοι που το κάναμε.
  • Το ερώτημα δεν είναι: «τι θέλουμε να μάθουμε για τους ανθρώπους». Το ερώτημα είναι: “τι θέλουν οι άνθρωποι να πουν για τον εαυτό τους;”
  • Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν αναλαμβάνει κανέναν κίνδυνο. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, η μόνη στρατηγική που σίγουρα θα αποτύχει είναι να μην πάρει καμία πιθανότητα.
  • Χτίστε μια αποστολή και χτίστε ένα επιχειρηματικό κίνημα που πηγαίνει από χέρι σε χέρι. Είναι αλήθεια ότι το πρώτο πράγμα που με κάνει ενθουσιασμένο για αυτό που κάνουμε είναι η αποστολή, αλλά από την αρχή, είχαμε μια υγιή κατανόηση ότι έπρεπε να κάνουμε και τα δύο.
  • Ο τρόπος χάκερ είναι μια προσέγγιση στην κατασκευή που συνεπάγεται συνεχή βελτίωση και επανάληψη. Οι χάκερ πιστεύουν ότι κάτι μπορεί πάντα να είναι καλύτερο και ότι τίποτα δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένο.
  • Οι άνθρωποι μπορεί να είναι πολύ έξυπνοι ή να έχουν άμεσα εφαρμόσιμες δεξιότητες, αλλά αν δεν το πιστεύουν, δεν θα εργάζονται αρκετά σκληρά.
  • Δεν θέλω το Facebook να είναι αμερικανική εταιρεία. Πρέπει να είστε πολιτισμικά ευαίσθητοι και να κατανοείτε τον τρόπο που πραγματικά πιστεύουν οι άνθρωποι.
  • Ο στόχος μου δεν ήταν ποτέ απλώς να δημιουργήσω μια εταιρεία. Πολλοί άνθρωποι παρερμηνεύουν, σαν να μην με νοιάζει τα έσοδα ή τα κέρδη. Αλλά δεν είναι απλώς μια εταιρεία για μένα, σημαίνει να χτίσεις κάτι που πραγματικά κάνει μια μεγάλη αλλαγή στον κόσμο.
διάβασε και αυτό  Καποδίστριας Ο Κυβερνήτης της καρδιάς μου

 

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι ο μοναδικός στον κόσμο σε ηλικία κάτω των 50 που συγκαταλέγεται στους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Επίσης σύμφωνα με το Forbes ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι ο μονός κάτω των 40 ετών που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους top 20 δισεκατομμυριούχους στον πλανήτη.

Πάντα σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό αυτή τη στιγμή η περιουσία του υπολογίζεται στα 77,5 δις δολάρια!

Όλα ξεκίνησαν στις 28 Οκτωβρίου του 2003, μία νύχτα που ο Μαρκ είχε πιει «λιγάκι παραπάνω». Εκείνη τη νύχτα, ο Ζάκερμπεργκ έστησε την ιστοσελίδα «Facemash». Φιλοξενούσε φωτογραφίες όλων των φοιτητών του Χάρβαρντ και κάθε επισκέπτης μπορούσε να ψηφίσει ποιον θεωρούσε πιο ωραίο μεταξύ δύο επιλογών. Η ιστοσελίδα είχε τόση επισκεψιμότητα που έριξε τον σέρβερ του πανεπιστημίου.  Το «Facemash» έκλεισε έπειτα από μερικές μέρες και ο Ζάκερμπεργκ κατηγορήθηκε για παραβίαση των προσωπικών στοιχειών των φοιτητών, γιατί δεν είχε πάρει άδεια για να ανεβάσει τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα για κοινωνική δικτύωση γέννησε την ιδέα για το «Facebook».

Τον Ιανουάριο του 2004 ο Ζάκερμπεργκ άρχισε να γράφει τον κώδικα για το «The Facebook» και στις 4 Φεβρουαρίου η ιστοσελίδα ήταν πραγματικότητα. Μέλος μπορούσε να γίνει μόνος όποιος φοιτούσε στο Χάρβαρντ και πολύ γρήγορα όλοι είχαν αποκτήσει το δικό τους προφίλ. Μέσα στις πρώτες 24 ώρες περισσότερα από 1.200 άτομα είχαν γίνει μέλη. Μόλις έξι μέρες είχαν περάσει, όταν τρεις φοιτητές κατηγόρησαν τον Ζάκερμπεργκ ότι τους έκλεψε την ιδέα. Ακολούθησε μια δικαστική διαμάχη και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό με τους τρεις ενάγοντες να λαμβάνουν τεράστια αποζημίωση.

διάβασε και αυτό  Η πρώτη γυναίκα που παρέλαβε το Ολυμπιακό Φως στην ιστορία των αγώνων

Η καθοριστική επιλογή

Όταν το ίδρυσε, το Facebook προοριζόταν για χρήση μόνο από φοιτητές του Χάρβαρντ. Όταν όμως ο Ζάκερμπεργκ συνειδητοποίησε ότι το Facebook θα μπορούσε να εξελιχτεί σε κάτι μεγάλο αποφάσισε να φύγει από το Χάρβαρντ στη μέση των σπουδών του ώστε να ασχοληθεί με αυτό. Όπως είπε και ο ίδιος: «Χρειάστηκα 5 λεπτά για να αποφασίσω ότι έπρεπε να φύγω». Ύστερα μετακόμισε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, όπου βρίσκονται σήμερα τα γραφεία του Facebook. Ίσως η σημαντικότερη απόφαση της καριέρας του ήταν η άρνησή του να πουλήσει το Facebook στη Yahoo για το εξωφρενικό ποσό του ενός δισεκ. δολαρίων. Σήμερα η εταιρεία αξίζει περισσότερο από 500 δισεκ. δολάρια. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι ένας από τους νεαρότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο και το Facebook αριθμεί πλέον πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρήστες. Η ταινία «The Social Network» εξιστορεί την ίδρυση του «Facebook», αλλά έχει δεχθεί κριτική ότι παραποίησε την αλήθεια. Κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου για τον Άαρον Σόρκιν, ενώ ήταν υποψήφια για τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Τζέσι Άιζενμπεργκ, που υποδύθηκε τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

 

Πρώτοι χρήστες του Facebook ήταν, εκτός από τον ίδιο τον ιδρυτή του, ο Κρις Χιούζ (συγκάτοικος του Ζάκερμπεργκ και ιδρυτικό μέλος του facebook), ο Ντάστιν Μόσκοβιτς (συγκάτοικος του Ζάκερμπεργκ στο Χάρβαρντ και ιδρυτικό μέλος του facebook). Επίσης, ο Arie Hasit (ο πρώτος μη ιδρυτής που άνοιξε λογαριασμό και φίλος με τον Κρις Χιούζ) και ο Marcel Laverdet (πιθανόν ο πρώτος μη φοιτητής του Χάρβαρντ που όμως ήταν φίλος με τους πρώτες χρήστες)

διάβασε και αυτό  Τα «Ιουλιανά» του 1965 – Συνέχεια…

 

Στις 21 Ιουλίου 2010, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε πως ο αριθμός των χρηστών του Facebook ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια. Σήμερα το Facebook αριθμεί πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες. Εκτός αυτού έχει το instragam, twitter, WhatsApp

Δεν χρειάζεται να πούμε κατά πόσο άλλαξε την εικόνα του κόσμου τα τελευταία 15 χρόνια, τις ευκολίες που παρέχει και την εργασία και τα κέρδη που προσφέρει σε εκατομμύρια ανθρώπους κι επιχειρήσεις.

Από την άλλη υπάρχει πάντα και η αρνητική πλευρά που αφορά την έκθεση των προσωπικών δεδομένων, των ανηλίκων, ενώ δεν είναι λίγα και τα ηλεκτρονικά εγκλήματα τα οποία έχουν διαπραχθεί μέσω της πλατφόρμας.

 Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μια κούκλα που εκφράζει την απόλυτη ρωσική ψυχή, η…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: