Μητροπολιτικό Πάρκο γίνεται ως το 2023 το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Δόθηκε το πράσινο φως για την προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υπουργείου Πολιτισμού που θα μετατρέψει σε Μητροπολιτικό Πάρκο το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Με την υπ’ αριθμ. 091/2021 ΠΡΑΞΗ του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δόθηκε το «πράσινο φως» για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά, της ΜΟΔ Α.Ε. και της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ, με σκοπό την ωρίμανση και υλοποίηση έργων που εντάσσονται στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Δήμου Παύλου Μελά, για την αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου (πρώην στρατοπέδου) Παύλου Μελά και την ανάδειξη και επανάχρηση του κτηριακού αποθέματος που έχει χαρακτηριστεί εντός του «Ιστορικού Τόπου».

Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης οι συμβαλλόμενοι φορείς, με την καταλυτική συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επιτάχυνση των διαδικασιών, αναγνωρίζοντας την υψηλή αναγκαιότητα και προτεραιότητα για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά και την απόδοση στους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, ελεύθερου χώρου πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων ως Μητροπολιτικού Πάρκου, καθώς και την προστασία και ανάδειξή του, ως τόπου ιστορικής και κοινωνικής μνήμης, με τελικό σκοπό την ενίσχυση της αστικής, πολιτισμικής και τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της ευρύτερης περιοχής, συνεργάζονται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου της παρούσας Σύμβασης.

Συνοπτικά, το αντικείμενο που πρόκειται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της σύμβασης, αφορά στις μελέτες ωρίμανσης της αποκατάστασης επτά εμβληματικών κτηρίων χαρακτηρισμένων «Μνημείων» και ειδικότερα τις διαδικασίες διενέργειας ανοικτού διαγωνισμού για την ανάθεση κατασκευής του έργου «Αποκατάσταση και επανάχρηση του κτηρίου στρατωνισμού Α2» και ωρίμανση/εκπόνηση μελετών αποκατάστασης και επανάχρησης των κτηρίων στρατωνισμού με διακριτικά Α3, Β1, Β2, Β3 Β4 Π και κτήριο Ταξιαρχίας

διάβασε και αυτό  Ηρωίνη βάρους 102 κιλών εντοπίστηκε σε διαμέρισμα στην Αθήνα - Βίντεο

Η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης – ΑΑΕ ΟΤΑ (ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «με την τεχνογνωσία και την εμπειρία της, υποστηρίζοντας τον μέτοχό της Δήμο Παύλου Μελά, συνέβαλλε στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του έργου της Α’ φάσης και προχωράει στην υλοποίηση της Β’ φάσης, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης, θα έχει ολοκληρωθεί το 2023».

«Καταλυτική στην χρηματοδότηση του έργου ήταν η συμβολή του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη στην επιτάχυνση των διαδικασιών, γεγονός που σηματοδοτεί την αναγκαιότητα αλλά και τη σπουδαιότητα του έργου ιδιαίτερα για την Δυτική Θεσσαλονίκη», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «πρόκειται για ένα μεγαλόπνoο έργο που με την ολοκλήρωσή του θα μετατρέψει το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά σε ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, με χώρους αναψυχής, πολιτιστικών δραστηριοτήτων αλλά και σημείων ανάδειξης ιστορικής μνήμης για όλη τη Β. Ελλάδα. Το κτήριο Α2 –το εμβληματικότερο όλων των κτισμάτων –πρόκειται να στεγάσει επιτελικές υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και χώρο αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση. Στο κτήριο Α3 θα εκτεθούν ευρήματα από τις ανασκαφές του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, ενώ στο κτήριο Β4 θα στεγαστεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού».

Πηγή: iefimerida.gr 

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
«Η ελληνική οικονομία άντεξε. Το 2020, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: