Μίκης & Αισχύλος. Η συνάντηση δύο κορυφαίων Ελλήνων

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Μίκης Θεοδωράκης & Αισχύλος ή -για όσους το προτιμούν-,  Αισχύλος και Μίκης… Μίκης Θεοδωράκης μουσικοσυνθέτης,(1925/Χίος-2021/Αθήνα) & Αισχύλος , αρχαίος Έλληνας τραγωδός,(Αρχαία Αθήνα 525 π.Χ./Γέλα Μεγάλης Ελλάδας 456 π.Χ.).

Η συνάντηση τους…

Στον εμπνευσμένο λόγο του την Τετάρτη και στην Μητρόπολη Αθηνών κατά την τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε κάτι που πέρασε απαρατήρητο κι όμως έχει τεράστια-κομβική σημασία.

Είπε ότι ο Μ. Θεοδωράκης πορεύτηκε μαζί με τους αδικημένους σε δρόμους που έκαιγαν καθώς <από 17 κιόλας χρονών οργανώθηκες στο ΕΑΜ και λίγο μετά στο ΚΚΕ παίρνοντας μέρος στην Εθνική μας Αντίσταση. Τον Δεκέμβρη του ΄44 πολέμησες στη μάχη της Αθήνας, με τον 1ο Λόχο του 1ου Τάγματος του Εφεδρικού ΕΛΑΣ. Και ήταν τόση η περηφάνια σου για τη συμμετοχή σου σ’ αυτή την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας, που πολλά χρόνια αργότερα θα πεις πως “αν υπήρχε επιτύμβιο επίγραμμα που θα επιθυμούσες να χαραχτεί στον τάφο σου, θα ήταν: Πολέμησε τον Δεκέμβρη”>.

<Πολέμησε τον Δεκέμβρη…>…

Δεν γνωρίζω αν αυτό το επίγραμμα θα χαραχτεί στο μνήμα του συνθέτη μας στο μικρό και ταπεινό κοιμητήριο του γενέθλιου χωριού του Γαλατά Χανίων ένα όμως άλλο επίγραμμα ακριβώς το ίδιο με αλλαγή στον τόπο της μάχης  και τον χρόνο δράσης  είχε τοποθετηθεί…

Επίγραμμα στον τάφο του τραγωδού Αισχύλου:

<Αισχύλου Ευφορίωνος Αθηναίου τόδε κεύθει

μνήμα καταφθίμενον πυρφόροιο Γέλας.

Αλκήν δ’ευδόκιμον Μαραθώνιον άλσος αν είποι

και βαθυχαιτήεις Μήδος επιστάμενος.>.

Ο μεγάλος μας  της τραγωδίας ο Αισχύλος (Αγαμέμνων, Πέρσες, Ικέτιδες, Προμηθεύς Δεσμώτης, Επτά επί Θήβαις) ο γιός του Ευφορίωνος  λοιπόν, είχε ζητήσει να γραφεί αυτό το επίγραμμα στον τάφο του, να γραφεί ότι πολέμησε τους Πέρσες στον Μαραθώνα.

διάβασε και αυτό  Πάτρα: Νεκρός 40χρονος επιβάτης πλοίου σε δρομολόγιο από την Ιταλία

Εδώ να σημειωθεί ότι ο Αισχύλος εκτός από την μάχη κατά των Περσών στον Μαραθώνα (Αύγουστος ή Σεπτέμβριος 490 π.Χ.) συμμετείχε και στις ναυμαχίες του Αρτεμισίου(Αυγουστος 480 π.Χ.) και της Σαλαμίνας(Σεπτέμβριος 480 π.Χ).

Μίκης Θεοδωράκης : σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημήτρη Κουτσούμπα είχε δηλώσει ότι εάν ήταν να χαρακτεί επίγραμμα στον τάφο του θα ήθελε να γράφει: <Πολέμησε τον Δεκέμβρη>…

Ο Μ.Θ., ήταν ένας νεαρός μαχητής του ΕΛΑΣ που πολέμησε ενάντια στην Αγγλική επέμβαση και στους βομβαρδισμούς της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 1944 από τα τανκς και τα αεροπλάνα του Σκόμπυ.

{Δεκεμβριανά-Αθήνα-Δεκέμβριος 1944 έως Ιανουάριος 1945. Μάχες , πολεμικές συγκρούσεις των  δυνάμεων ΕΑΜ/ ΕΛΑΣ  ενάντια στους Βρετανούς και τις κυβερνητικές δυνάμεις που κράτησαν 33 μέρες.Αφορμή  για την έναρξη των Δεκεμβριανών στις 3 του Δεκέμβρη ’44 υπήρξαν οι πυροβολισμοί των Αστυνομικών δυνάμεων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ενάντια  ενάντια στη διαδήλωση του ΕΑΜ, που είχε οργανωθεί ως απάντηση στο τελεσίγραφο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (1-12-1944) για τον αφοπλισμό όλων των αντάρτικων ομάδων, με αποτέλεσμα το θάνατο 33 διαδηλωτών και τον τραυματισμό άλλων 148.}.

Ένας τραγικός ποιητής ο Αισχύλος κι ένας μουσικοσυνθέτης ο Μίκης , δυο Έλλ,δυο Έλληνες  με διαφορά… 24 αιώνων δηλώνουν ακριβώς το ίδιο…

ΟΧΙ!!! Όχι στην ξενική εισβολή και επέμβαση σε μια ελεύθερη χώρα.

Η συνέχεια τουΑρχαίου Ελληνικού πνεύματος , του Ελληνισμού.

Άραγε να γνώριζε ο Μίκης την ρήση του Αισχύλου; Όπως και να έχει αυτό που σίγουρα ισχύει είναι… η ρήση του Δημήτρη Κουτσούμπα στην ομιλία του στην τελετή αποχαιρετισμού του συνθέτη μας:< η μεγάλη τέχνη είναι πάντα πολιτική, είτε το γνωρίζει είτε δεν το γνωρίζει ο δημιουργός της>.

διάβασε και αυτό  Άκου Ανθρωπάκο...Είναι η κλιματική αλλαγή...

Αισχύλος & Μίκης : Η συνάντηση δύο αρίστων…

Φωτογραφίες: διαδίκτυο.

Για την Kalithea Press

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Παραδόθηκε  προς χρήση για το κοινό και παραλήφθηκε από τον…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: