Στο Ντιβάνι: Μικρό χωριό, μεγάλα στόματα

Αν είσαι για πρώτη φορά διακοπές σε χωριό ή ετοιμάζεσαι να πας, οφείλω να σε προετοιμάσω! Κι αν έχεις ήδη πάει ή έχεις καταγωγή από χωριό ξέρεις σε τι θα αναφερθώ. Στο κουτσομπολιό.
Παρόλο που σήμερα τα χωριά δε μοιάζουν με εκείνα στις ασπρόμαυρες ταινίες της Φίνος Φιλμ, η συνήθεια αυτή δεν έχει αλλάξει καθόλου. Κι όσο πιο λίγος ο πληθυσμός, τόσο πιο έντονο είναι το φαινόμενο. Βέβαια το αθάνατο σπορ της ελληνικής επαρχίας έχει άλλη ονομασία εκεί όπως “κοινωνικό ενδιαφέρον” , “διάδοση νέων” ή πιο περιφραστικα “κουβέντα να γίνεται”.
Με το που κατέβεις από το ΚΤΕΛ ή το αυτοκίνητο, οι θείες με μάτι ισχυρότερο από θερμική κάμερα θα διαδώσουν το νέο της άφιξης σου με ταχύτητα μεγαλύτερη των 5G. Η εμφάνισή σου θα είναι το πρώτο που θα σχολιαστεί. Από το χρώμα των μαλλιών σου, το αν πάχυνες ή αδυνάτισες, τα ρούχα που φοράς. (αν είσαι γυναίκα γίνεσαι πιο εύκολο θύμα).
Και μετά αρχίζει η ανάκριση τρίτου βαθμού: πήρες πτυχίο; παντρεύτηκες; κι αν παντρεύτηκες ποτέ θα κάνεις παιδί; αν έχεις ήδη ένα παιδί σε ρωτάνε ποτέ θα κάνεις και δεύτερο. Τα επαγγελματικά δε μένουν εκτός της λίστας των ερωτήσεων. Αν δεν βρουν πουθενά κάτι το μεμπτό θα σου φορτώσουν ένα σωρό προβλήματα ή θα φαντάζονται τη μεγάλη ζωή που κάνεις στην πόλη (ναι αυτή τη γνώμη έχει η πλειοψηφία της επαρχίας) ενώ εσύ μπορεί να μετράς τα κέρματα για έναν καφέ ή οι υποχρεώσεις να μη σε αφήνουν να ανασαίνεις.
Γιατί η ζωή σου γίνεται θέμα συζήτησης; Λόγω του ότι για τους ανθρώπους που δεν έχουν ζήσει ποτέ εκτός χωριού, ο ερχομός σου σκάει όπως το βότσαλο στη λίμνη και ταράζει τη μονοτονία της καθημερινότητάς τους. Έρχεται κάποιος απ’ τα “ξένα”. Ισχύει και στην περίπτωση που ε, εις μεγαλώσει εκεί.
Συμβουλή μου : ό,τι -μα ό,τι- κι αν απαντήσεις θα βρουν κάτι να πουν. Κι επειδή είναι αδύνατο να αρέσεις σε όλους, κλείσε τα αυτιά σου και πέρνα καλά παρέα με τους αγαπημένους σου, ευχαριστήσου τη φύση και τον καθαρό αέρα.
Όταν φύγεις κάνεις δε θα θυμάται τι είπε, θα σε έχουν ξεχάσει και θα περάσουν στο επόμενο υποψήφιο θύμα.
Στο ντιβάνι
Μαίρη Παπά
Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  Στο ντιβάνι με την Μαρία ΠαπάΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Στο γραφείο του εργοστασίου του στο Κρυονέρι άφησε την τελευταία…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: