Μοτοπορεία μνήμης για τους Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού σε όλη την Ελλάδα.

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

30 μοτοσυκλετιστές από την Κύπρο ξεκίνησαν Σάββατο 3 Ιουλίου το πρωί από την Θεσσαλονίκη στην οποία βρέθηκαν από την Παρασκευή και κατευθύνονται για τις Καστανιές του Έβρου , που αποτελούν τον πρώτο σταθμό της πορείας τους με αφορμή τα 25 χρόνια από την δολοφονία των Ισαάκ και Σολωμού από το κατοχικό καθεστώς στη Δερύνεια της Κύπρου.

Επίσης την πορεία τους ακολουθούν και δυο ακόμη αυτοκίνητα στα οποία έχουν επιβιβαστεί η μητέρα του Τάσου Ισαάκ και η αδελφή του Αναστασία. Τάσος (Αναστάσιος) Ισαάκ.1972-Δερύνεια Αμμοχώστου-11 Αυγούστου 1996. ο οποίος δολοφονήθηκε βάναυσα από Τούρκους πολίτες και αστυνομικούς στην διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης στην περιοχή της νεκρής ζώνης, στη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου.

Το γεγονός συνέβη στα επεισόδια που έλαβαν χώρα κατά την αντικατοχική πορεία της Κυπριακής Ομοσπονδίας μοτοσυκλετιστών για την επέτειο των 22 ετών της Τούρκικης εισβολής στην Κύπρο.

Σολωμός Σολωμού. Αμμόχωστος 1969-Δερύνεια Αμμοχώστου 14 Αυγούστου 1996. Ελληνοκύπριος που μετά την εισβολή ζούσε στον προσφυγικό οικισμό στο Παραλίμνι και δολοφονήθηκε άγρια την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ.
Η “Πρωτοβουλία μνήμης Ισαάκ-Σολωμού”, είναι ο διοργανωτής της πορείας και συνθήματα τους: ‘ δεν ξεχνω’, ‘η μνήμη τρέχει ξανά’. Συνθήματα που ακούστηκαν κατά την έναρξη της πορείας στην Θεσσαλονίκη στον χώρο του Λευκού Πύργου , ταυτόχρονα τιμή και για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Όπως δήλωσαν οι διοργανωτές σκοπός της πορείας των μοτοσυκλετιστών είναι να μεταφερθεί σε αυτό το οδοιπορικό της μοτοπορείας σε όλον τον ελληνισμό το αίτημα εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης των δολοφόνων, που παραμένουν ελεύθεροι στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Η πορεία θα περάσει από την Κομοτηνή, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Μεσολόγγι, Ιωάννινα,Ναύπλιο, Σπάρτη, Καλάβρυτα,Πειραιά, Κρήτη. 10 Ιουλίου θα βρίσκονται στην Αθήνα και 11 θα επιστρέψουν Λευκωσία όπου 17 Ιουλίου θα λάβει χώρα μεγάλη εκδήλωση μνήμης.

διάβασε και αυτό  Εξαφάνιση του Sputnik απο τα εργαλεία αναζήτησης του Τwitter

Να υπενθυμίσω ότι στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαίκό Δικαστήριο βρήκε ένοχη την Τουρκία για την δολοφονία των Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα γιατί δεν έγινε καμία έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατό του. Επίσης επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Σολωμού…

Άρχισε λοιπόν, εχτές Σάββατο το οδοιπορικό μνήμης και τιμής για τα 25χρονα της θυσίας των ηρώων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού και τα 200χρονα της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι μοτοσυκλετιστές από την Κύπρο τρέχουν ξανά και μεταφέρουν μαζί τους το πανελλήνιο μήνυμα της αντίστασης και της ελευθερίας.

Πηγή: Wikipedia. Φωτογραφίες έναρξης της πορείας στον Λευκό Πύργο και της μητέρας του Τάσου Ισαάκ η οποία ακολουθεί με αυτοκίνητο την πορεία: Νίκος Αποστόλου.

Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

kalitheapress gr

kalitheapress gr

kalitheapress gr

kalitheapress gr

kalitheapress gr


Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας προανήγγειλε ο…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel