Μπαράζ νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ

Μια σκληρή πολιτική απέναντι στη Ρωσία φαίνεται να εγκαινιάζουν οι ΗΠΑ, με την επιβολή κυρώσεων για την υπόθεση Ναβάλνι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσθέσουν τη Ρωσία σε μια λίστα κρατών που υπόκεινται σε βέτο εξαγωγής υλικού και υπηρεσιών στον τομέα της άμυνας, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Το (Κρατικό) Τμήμα θα τροποποιήσει το άρθρο 126.1 των Διεθνών Κανονισμών Κυκλοφορίας Όπλων για να συμπεριλάβει τη Ρωσία στον κατάλογο των χωρών που υπόκεινται σε πολιτική άρνησης για εξαγωγές αμυντικών ειδών και αμυντικών υπηρεσιών, με ορισμένες εξαιρέσεις για εξαγωγές προς τη Ρωσία προς υποστήριξη στην κυβερνητική διαστημική συνεργασία», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δήλωση του.

«Ωστόσο, οι εξαγωγές για την υποστήριξη της εμπορικής διαστημικής συνεργασίας θα περιοριστούν μετά από μια μεταβατική περίοδο έξι μηνών» συμπλήρωσε.

Νέες κυρώσεις για την υπόθεση Ναβάλνι

Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε τρία ρωσικά επιστημονικά ιδρύματα και επέβαλαν πρόσθετες κυρώσεις στις δύο υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας για την φερόμενη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το τμήμα Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) έβαλε στην «μαύρη λίστα« των ρωσικών οντοτήτων το 33ο Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας και Δοκιμών και το Κρατικό Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας Οργανικής Χημείας και Τεχνολογίας.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας και η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών δέχθηκαν επίσης κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ κόβουν κάθε βοήθεια προς την Ρωσία

Εν μέσω του μπαράζ κυρώσεων προς την Ρωσία από τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχωρά σε ακόμη μία εχθρική κίνηση σταματώντας κάθε βοήθεια προς τη Ρωσία βάσει του νόμου περί εξωτερικής βοήθειας, εξαιρουμένης της επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας.

διάβασε και αυτό  Αλέξης Τσίπρας: Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι οι σημερινοί ήρωες.

«Ως αποτέλεσμα, θα επιβληθούν οι ακόλουθες κυρώσεις μετά την περίοδο κοινοποίησης των 15 ημερών του Κογκρέσου» ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση του, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα τον τίτλο του εγγράφου «Εξωτερική βοήθεια: Τερματισμός της βοήθειας προς τη Ρωσία βάσει του νόμου περί εξωτερικής βοήθειας του 1961, εκτός από την επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και τρόφιμα ή άλλα γεωργικά προϊόντα ή προϊόντα».

Επιπλέον με αφορμή την υπόθεση Ναβάλνι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στερεί από την Ρωσία οποιαδήποτε πίστωση ή άλλη οικονομική βοήθεια από οποιοδήποτε υπουργείο ή οργανισμό των ΗΠΑ.

«Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε ότι η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρησιμοποίησε χημικό όπλο εναντίον των υπηκόων της» ανέφερε η σχετική δήλωση. «Ως αποτέλεσμα, θα επιβληθούν οι ακόλουθες κυρώσεις: Άρνηση στη Ρωσία οποιασδήποτε πίστωσης, πιστωτικής εγγύησης ή άλλης χρηματοδοτικής βοήθειας από οποιοδήποτε υπουργείο, οργανισμό ή όργανο της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών»

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ για τουλάχιστον 12 μήνες.

Σκληρά μηνύματα από τον Λευκό Οίκο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν το δικαίωμα να λάβουν πρόσθετα μέτρα εναντίον της Ρωσίας μετά από ανασκόπηση των ενεργειών της χώρας, δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

«Αυτή η αναθεώρηση (προς την Ρωσία) βρίσκεται σε εξέλιξη και φυσικά διατηρούμε το δικαίωμα να λάβουμε πρόσθετα μέτρα και να λάβουμε πρόσθετη δράση ανάλογα με τα συμπεράσματα» δήλωσε η Ψάκι σε συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να μηδενίσουν ή να κλιμακώσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία.

«Αναμένουμε ότι η σχέσεις μας θα συνεχίσει να είναι μια πρόκληση, είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό και ούτε επιδιώκουμε να μηδενίσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία ούτε επιδιώκουμε να κλιμακωθούν» κατέληξε.

διάβασε και αυτό  Τζιτζικώστας: Να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) χρησιμοποίησε έναν νευρικό παράγοντα για να δηλητηριάσει τον Ναβάλνι τον Αύγουστο, δήλωσε.

Η Ρωσία αρνήθηκε τις αμερικανικές κατηγορίες για συμμετοχή στην υποτιθέμενη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

Πηγή: sputniknews.gr

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα συζητήθηκε σε έκτακτη…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: