«Μουσικές Τέχνες»: Μια συνέντευξη του Ελληνα μουσικού, στιχουργού και παραγωγού Χρήστου Σπηλιόπουλου

Είναι τιμή μου και πάνω από όλα χαρά μου να δημοσιεύω ονόματα καλλιτεχνών που βρίσκονται γύρω μας να διευρύνω τον μικρόκοσμο που έχει επιλέξει ο καθένας να αφιερωθεί και πιο πολύ την τέχνη τους. Ενας από αυτούς είναι ο Χρήστος Σπηλιόπουλος Ελληνας στιχουργός, μουσικός και παραγωγός που είχα την χαρά να συνομιλήσω μαζί του και τον ευχαριστώ θερμά που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για την συνέντευξη που ακολουθεί.

kalitheapress gr

ΧΘ Χρήστο, θα ήθελα να σε ρωτήσω πότε ξεκινά η σχέση σου με την μουσική και σε τί ηλικία αρχίζεις να δημιουργείς δικά σου τραγούδια;

ΧΣ Η σχέση μου με την μουσική ξεκινά πολλά χρόνια πίσω, σε ηλικία 14 ετών γράφτηκα στην μουσική του Δήμου Πατρέων, στην μπαντίνα με μαέστρο τον κ. Μάριο Τζινιόλι. H αρχική επιθυμία μου ήταν να παίξω σαξόφωνο μιας και μου άρεσε πολύ αλλά ο μαέστρος μας μου είπε «τα χείλη σου κάνουν για κορνέτα» και εκεί αρχίζει η πρώτη μου επαφή με το πεντάγραμμο και τις νότες να τριγυρίζουν στο μυαλό μου.

kalitheapress gr

ΧΘ Πηγαίνοντας πίσω στο ξεκίνημα, υπήρξε συγκεκριμένο κίνητρο ή έναυσμα που σε οδήγησε στο δρόμο της μουσικής;

ΧΣ Το έναυσμα για ασχολία με τον στίχο μου το δίνει ένας συνεργάτης του πατέρα μου από Αθήνα που όποτε ερχόταν στο σπίτι μας, σε ένα φύλλο από τσιγάρα έγραφε κάποιο στίχο που εμπνεόταν..Μάλιστα χαρακτηριστικά σιγοτραγουδούσε τους στίχους με ένα ιδιόρρυθμο τρόπο, τον οποίο αγάπησα από εκείνη την τρυφερή ηλικία. Αυτόν σχεδόν τον τρόπο ακολούθησα
και γω για την γραφή των δικών μου στίχων. (Στο δε διάστημα αυτό των επισκέψεών του έγραψε 2 πολύ γνωστά τραγούδια, για τα οποία όμως δεν ακούστηκε ποτέ το
όνομά του λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων οι οποίες ήταν ασύμβατες με το καθεστώς της εποχής εκείνης. Ενδεικτικά αναφέρω τους τίτλους «εγώ με την αξία μου» «τα ξενύχτια και όμορφες γυναίκες»)

ΧΘ Η μουσική,όπως γνωρίζουμε ταξιδεύει παντού, αλλά εσύ σκέφτηκες ποτέ να δραστηριοποιηθείς μουσικά και εκτός Ελλάδας, κάνοντας μία διεθνή καριέρα;

ΧΣ Όχι γιατί ήμουν ένας απλός εραστής της μουσικής και το βασικότερο δεν ανήκα ποτέ σε κυκλώματα τέτοια ώστε να μου δωθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες.

ΧΘ Πέρα από το καθαρά καλλιτεχνικό κομμάτι της δουλειάς σου, σε ποιο βαθμό σε έχει απασχολήσει και το εμπορικό, με την έννοια του βιοπορισμού;

διάβασε και αυτό  Καβγάς Λιάγκα – Περρή στο Πρωινό – «Εγώ που εμβολιάστηκα είμαι μ@λ@κ@ς;»

ΧΣ Για να δραστηριοποιηθώ αποκλειστικά με τη μουσική επαγγελματικά δεν το σκέφτηκα κυρίως για λόγους ιδιοσυγκρασίας, βλέπεις πάντα ήμουν ανήσυχο πνεύμα και δεν καθόμουν ποτέ πολύ σε ένα μέρος οπότε ο χρόνος που μπορούσα να αφιερώσω σε γνωριμίες και δικτύωση ήταν πολύ περιορισμένος.

ΧΘ Ποιοι συνθέτες και μουσουργοί γενικότερα υπήρξαν πρότυπα και σε ενέπνευσαν;

ΧΣ Θα αναφέρω μερικούς βασικά γιατί η χώρα μας έβγαλε πολλούς, είτε πολύ διάσημους είτε λιγότερο: Σταύρος Ξαρχάκος, Μίμης Πλέσσας, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις που με τις μουσικές τους δημιουργίες ζωντανεύουν τη φαντασία όλων και μας ταξιδεύουν.

ΧΘ Από πού αντλείς την έμπνευσή σου για τις συνθέσεις σου και για τους στίχους σου;

ΧΣ Η έμπνευση έρχεται συνήθως από καταστάσεις και βιώματα της καθημερινότητας και από συναισθηματική φόρτιση. Για μένα βασικά λειτουργεί ως πηγαία δημιουργία, φτιάχνω μια μουσική που μου αρέσει και όχι για να αρέσω, την θέλω να είναι η ψυχή μου, το είναι μου. Δεν ψάχνω την έμπνευση σε κάτι που έχει ήδη ακουστεί, απλά ακολουθώ το ρυθμό που γεννιέται μέσα μου με τον στίχο και δένουν έτσι οι νότες με τις λέξεις.

ΧΘ Ποια είναι η διαδικασία σύνθεσης μιας μελωδίας; Θα μοιραστείς με εμένα και με τους αναγνώστες μας μερικά από τα μυστικά σου;

ΧΣ Δεν έχω μυστικά εκεί απλά δημιουργώ αναλόγως την έμπνευση μου.

ΧΘ Ποια είναι τα όργανα που παίζεις;

ΧΣ Βασικά την κορνέτα που έχω μάθει και λιγότερο το μπουζούκι.

ΧΘ Το ταλέντο είναι μια έμφυτη κλίση..Τι πιστεύεις όμως πως εξελίσσει έναν δημιουργό και τι τον ωθεί με την πάροδο του χρόνου να γράψει καλύτερα;

ΧΣ Η εμπειρία σε κάθε επίπεδο. Πρωτίστως να μην σταματά να εμπλουτίζει τις γνώσεις του. Έπειτα, να βελτιώνει ο ίδιος τον εαυτό του επανεξετάζοντας προηγούμενες δημιουργίες του.

ΧΘ Εκτός από την μουσική , ποια άλλα ενδιαφέροντα γεμίζουν δημιουργικά τον χρόνο σου;

ΧΣ Το ραδιόφωνο το οποίο υπεραγαπώ και στο χώρο αυτό έχω πολυετή παρουσία. Τα πρώτα βήματα τα έκανα σαν ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και εν συνεχεία μπαίνοντας στην δεκαετία του ’90 ήμουν ήδη επαγγελματίας ραδιοφωνικός παραγωγός. Συνεργάστηκα με πολλόυς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Πάτρα και Αθήνα. Η τελευταία μου συνεργασία ήταν με το Ράδιο Γαλαξίας με έδρα την Άμφισσα. Μετά από αυτό ίδρυσα δικό μου ραδιοφωνικό σταθμό στο Διαδίκτυο μιας και η εμβέλεια στο ακουστικό κοινό είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη, ο οποίος είναι onair μέχρι και σήμερα.

διάβασε και αυτό  Τόλης Βοσκόπουλος: Δικαιώθηκε στον Άρειο Πάγο – Η Χαρά Παπαδημητρίου δεν είναι κόρη του

kalitheapress gr

ΧΘ Σε βοηθούν το συνθεσάιζερ ή κάποια μουσικά προγράμματα στη σύνθεση ή στην ενορχήστρωση των έργων σου;

ΧΣ Στην σύνθεση όχι. Ο στίχος και η μελωδία είναι πηγαία και τα καταγράφω όπως γεννιούνται μέσα μου. Στην ενορχήστρωση είναι αναπόφευκτο να μην καταφύγεις σε κάποιο πρόγραμμα το οποίο σου δίνει πιο εύκολα τη συνολική εικόνα και «συνεργασία» των οργάνων πάνω στη βασική μελωδία.

ΧΘ Τι δυσκολίες μπορεί να προκύψουν στη σύνθεση, στην ολοκλήρωση και στην παρουσίαση ενός τραγουδιού;

ΧΣ Στη σύνθεση, η πιο συνήθης πρόκληση είναι να ταιριάξουν τα «πατήματα», όπως λέμε, μελωδίας και στίχου. Η μουσική έχει κανόνες και μέτρο και ο στίχος πολλές φορές αναγκάζεται να τροποποιηθεί για να τους ακολουθήσει. Στην ολοκλήρωση φυσικά η πιο μεγάλη δυσκολία είναι να βρεθούν οι σωστοί συνεργάτες που θα πλαισιώσουν τη δημιουργία και θα της δώσουν ζωή με την ερμηνεία τους. Είναι λογικό να μην ταιριάζουν όλα σε όλους. Η σωστή επιλογή κάνει πολλές φορές τη διαφορά εάν ένα τραγούδι θα συναντήσει την επιτυχία ή την αφάνεια. Αυτό ακριβώς επεκτείνεται και στο πεδίο της παρουσίασής του καθώς η προώθηση στο ακουστικό κοινό είναι ζωτικής σημασίας και απαιτεί συνέπεια και αφοσίωση από όλους τους συνεργάτες που πλαισιώνουν το τραγούδι.

 

ΧΘ Με άλλα είδη μουσικής έχεις ασχοληθεί στη διάρκεια της καριέρας σου;

ΧΣ Στα ακούσματά μου περιλαμβάνονται διάφορα είδη.. ροκ, τζαζ και όλα τα είδη της ελληνικής μουσικής. Όμως στη σύνθεση δεν ήρθε ακόμη η στιγμή που να με εμπνεύσει κάποιο διαφορετικό είδος.

ΧΘ Με ποιους μουσικούς ή άλλους καλλιτέχνες θα ήθελες να συνεργαστείς ή να συνεργαστείς και πάλι;

ΧΣ Βασικά έχω μια ευχάριστη εμπειρία από πολλούς καλλιτέχνες όμως τώρα θα ήθελα συνεργασία με νέα παιδιά, με νέο αίμα, που θέλουν να αναδείξουν το ταλέντο τους

διάβασε και αυτό  Λίτσα Γιαγκούση Το τραγούδι είναι Ψυχή και πάλι Ψυχή

ΧΘ Θα ήθελες να άλλαζες κάτι στην έως τώρα διαδρομή σου αν σου δινόταν αυτή η δυνατότητα;

ΧΣ Όχι πολλά πράγματα άλλωστε κάθε διαδρομή είναι και μια εμπειρία και με τις εμπειρίες πλουτίζει η ψυχή μας. Απλά δεν θα ήμουν τόσο δοτικός ή ας πούμε ελαστικός σε κάποιους καλλιτέχνες.

ΧΘ Θα ήθελες να μας πεις ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον ή έχεις κάποιο όνειρο καλλιτεχνικό που θα ήθελες να εκφράσεις;

ΧΣ Σήμερα, όπως έχει διαμορφωθεί η τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση, δύσκολα να κάνεις καλλιτεχνικά σχέδια. Όνειρό μου και επιθυμία μου γενικότερα είναι να γράφω στοίχους και να τους συνθέτω με βάση τα δικά μου μουσικά όνειρα και όχι όπως επιβάλει η μουσική βιομηχανία για σκοπούς εμπορικότητας. Αυτό που μπορώ να σου πω για την ώρα είναι πως έχω ήδη αρχίσει τη σύνθεση τραγουδιών σε αγγλικό στίχο, τα οποία θα παρουσιαστούν στο κοινό σε ενθέτω χρόνω.

ΧΘ Και κλείνοντας αυτήν την όμορφη κουβέντα μας τι ευχή θα έκανες για το μέλλον και για τη χώρα σε σχέση με την κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και με μία εμπειρική συμβουλή για τους μουσικούς της νέας γενιάς που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στο δικό σου τομέα;

ΧΣ Η ευχή μου και ευχή όλων των συνανθρώπων μου είναι να βγούμε από το πολιτικό τέλμα που ζούμε ευρωπαϊκώς και να γυρίσουμε στην κανονικότητα για να ζήσουμε σαν άνθρωποι και όχι σαν επαίτες που ζούμε σήμερα. Για τα νέα τα παιδιά σαν συμβουλή θα πω μεγάλη υπομονή, δεν κερδίζονται οι αξίες μέσα από ένα ριάλιτι όπως έχει γίνει  της μόδας τα τελευταία χρόνια. Να δουλέψουν σκληρά, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στη μουσική γιατί αυτό που θα τους καταξιώσει θα είναι η ουσία σε αυτό που δημιουργούν. Ο κόσμος θα αγαπήσει την ψυχή της δημιουργίας τους και όχι την εικόνα. Η εικόνα είναι πάντα εφήμερη. Η τέχνη είναι διαρκής.

ΧΘ Χρήστο σε ευχαριστώ πολύ και πάλι.

Επιμέλεια Συνέντευξης : Χριστιάνα Θεοφάνους

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Την 2η νίκη της σε ισάριθμα παιχνίδια στον 3ο όμιλο…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: