Να εξαιρεθεί το Φαράγγι της Σαμαριάς από την οριζόντια απαγόρευση μετακίνησης και διέλευσης που προβλέπει η ΠΝΠ

Κοινή επιστολή προς έξι συναρμόδια υπουργεία, με την οποία ζητούν την εξαίρεση του Φαραγγιού της Σαμαριάς από την οριζόντια απαγόρευση κάθε μετακίνησης, διέλευσης ή παραμονής σε Εθνικούς Δρυμούς, όπως ορίζεται στην από 05.08.2021 σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (και των παρατάσεων αυτής), απέστειλαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής και οι δήμαρχοι Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης και Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης.

Η επιστολή εστάλη σε συνέχεια προηγούμενων σχετικών εγγράφων της Αντιπεριφέρειας και των δύο δήμων, στα οποία είχαν αναλυθεί λεπτομερώς οι λόγοι εξαίρεσης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς από τους περιορισμούς λειτουργίας, λόγω εκτάκτων καιρικών συνθηκών.

Στην κοινή τους επιστολή ο αντιπεριφερειάρχης και οι δύο δήμαρχοι τονίζουν ότι το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ο μοναδικός Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, όπου υπάρχει εισιτήριο εισόδου, γεγονός που επιτρέπει τη στελέχωσή του με προσωπικό για την παροχή υπηρεσιών, αλλά και την ασφαλή λειτουργία του και επισημαίνουν ότι σε καθημερινή βάση καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής λειτουργούν επανδρωμένα φυλάκια, ενώ υπάρχει και γιατρός. Αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με την επικρατούσα βλάστηση και τη γεωμορφολογία της περιοχής, καθιστούν τον Δρυμό ειδική περίπτωση, που δεν προσομοιάζει με άλλες δασωμένες και ορεινές προστατευόμενες περιοχές.

Επίσης, επισημαίνουν ότι η επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς απαιτεί πολυήμερο προγραμματισμό εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων λόγω της ιδιομορφίας του, ενώ οι επισκέπτες προέρχονται από όλη την Κρήτη και μεταβαίνουν είτε μεμονωμένα είτε με οργανωμένες εκδρομές. «Είναι προφανές πως δεν είναι εύκολο να ανοιγοκλείνει ο Δρυμός με την ίδια ευκολία που γίνεται για άλλες προστατευόμενες περιοχές, συνυπολογίζοντας πως εκατοντάδες επιχειρηματίες ορεινών οικισμών και παραθαλάσσιων χωριών είναι σε απόλυτη εξάρτηση από την λειτουργία του Φαραγγιού», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά.

διάβασε και αυτό  Κάηκαν 90 στρέμματα στο Σέιχ Σου

Καταλήγοντας, μετά την παράθεση του συνόλου των επιχειρημάτων που ανέπτυξαν, οι κκ.κ. Καλογερής, Μαλανδράκης και Χιωτάκης, ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς να εξαιρέσουν από τις οριζόντιες απαγορεύσεις της ΠΝΠ, τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, διότι -όπως υποστηρίζουν- συντρέχουν όλες οι ασφαλείς προϋποθέσεις λειτουργίας του, η οποία είναι απαραίτητη για την βιωσιμότητα τουριστικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, τόσο τοπικά όσο και σε Παγκρήτιο επίπεδο.

Με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η διέλευση και παραμονή σε περιοχές και σημεία όπως το φαράγγι της Σαμαριάς δεν επιτρέπεται, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς είναι της κλίμακας , 4 και 5.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Εργασίες αποψίλωσης των πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής, ξεκίνησε η Περιφερειακή…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: