Νέα Ορλεάνη: Στο μάτι του κυκλώνα Αϊντα

Καταστροφές και διακοπές ηλεκτροδότησης για χιλιάδες κατοίκους της περιοχής του Κόλπου, έχει προκαλέσει ο τυφώνας με την ονομασία «Άιντα» που  χθες έπληξε τη Λουιζιάνα των ΗΠΑ.

Τα κύματα σφυροκοπούν τον φάρο στη λίμνη Pontchartrain στα όρια της Νέας Ορλεάνης – Michael DeMocker/USA TODAY

Ο τυφώνας έφτασε στη Λουιζιάνα ως σφοδρή καταιγίδα της κατηγορίας 4 αλλά αργότερα η έντασή του μειώθηκε στην κατηγορία 2, όμως ο κίνδυνος για έντονες πλημμύρες παραμένει μεγάλος .Πλημμύρες, πτώσεις δέντρων και διακοπές ρεύματος προκάλεσε ο τυφώνας Αϊντα στη Νέα Ορλεάνη και άλλες περιοχές της Λουιζιάνας, την Κυριακή. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην πολιτεία έχουν μείνει χωρίς ρεύμα αφού ο κυκλώνας Αϊντα έπληξε την πολιτεία, την Κυριακή, ως μια σφοδρή καταιγίδα κατηγορίας 4. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε το βράδυ σε ολόκληρη τη μητροπολιτική περιφέρεια της Νέας Ορλεάνης, ανακοίνωσε η εταιρεία Entergy Louisiana. Οι αρχές στη Λουιζιάνα εξάλλου ανακοίνωσαν έναν θάνατο που οφειλόταν στον τυφώνα, καθώς ένας άνθρωπος χτυπήθηκε από δέντρο που ξεριζώθηκε.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), μέρος του συστήματος της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, υποβάθμισε τον Αϊντα στην Κατηγορία 2 της πεντάβαθμης κατηγορίας Σαφίρ-Σίμσον, προειδοποιώντας όμως πως συνεχίζει να φέρνει ισχυρούς ανέμους και ενδέχεται να προκαλέσει ξαφνικές πλημμύρες σε τομείς της νοτιοανατολικής Λουιζιάνας.

 

Η τροπική καταιγίδα έφθασε στη Νέα Ορλεάνη ως τυφώνας Κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον και σφυροκοπεί τη Λουιζιάνα με ανέμους 235 χιλιομέτρων την ώρα και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, ενώ σε μεγάλο μέρος της ακτογραμμής η θάλασσα έχει φουσκώσει. Αναμένεται να εξασθενήσει μέσα στο επόμενο 24ωρο, αλλά θα παραμείνει τυφώνας για αρκετές ώρες ακόμη, πρόσθεσε. Θα κινηθεί προς την ενδοχώρα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της υπηρεσίας.

διάβασε και αυτό  Το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διεθνές φεστιβάλ στις ΗΠΑ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε τη Λουιζιάνα σε κατάσταση καταστροφής, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποδέσμευση ομοσπονδιακών χρηματικών και άλλων πόρων για να βοηθηθεί η πολιτεία. Ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τα κεντρικά της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, στην Ουάσινγκτον για να ενημερωθεί για τον τυφώνα. Στη βοήθεια που θα διατεθεί θα συμπεριλαμβάνονται «δωρεές για την προσωρινή στέγαση ή την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν κατοικίες, χαμηλότοκα δάνεια για την κάλυψη ανασφάλιστων ζημιών σε ιδιοκτησίες και άλλα προγράμματα για να βοηθηθούν πολίτες και επιχειρήσεις να ανακάμψουν από τον αντίκτυπο της καταστροφής».

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας που θα διεξαχθεί…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: