Εφιάλτης για την Γερμανία η ενέργεια. Εσπασαν το φράγμα οι τιμές αναφοράς για το ρεύμα των 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 Ενεργειακός εφιάλτης στην Ευρώπη, η οποία ετοιμάζεται για έναν δυσβάσταχτο οικονομικά χειμώνα ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Δευτέρας, οι τιμές αναφοράς για το ρεύμα όσον αφορά στο επόμενο έτος στη Γερμανία έσπασαν το φράγμα των 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σήμερα 29 Αυγούστου η τιμή της μεγαβατώρας έχει φτάσει στα 697 ευρώ, δηλαδή η αύξηση μέσα σε ένα μόλις μήνα ανέρχεται σε 65%.Σύμφωνα με το OPEN το μεσημέρι της Δευτέρας η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, με την τιμή του να πέφτει κάτω από τα 280 ευρώ. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι η τιμή του θα είναι πτωτική το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν από ώρα σε ώρα.Η άνοδος των τιμών φυσικού αερίου είναι αυτό που τροφοδοτεί και τις ανατιμήσεις στο ρεύμα. Η τιμή του φυσικού αερίου την πρώτη ημέρα του Αυγούστου ήταν στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σήμερα Δευτέρα το ενεργειακό χρηματιστήριο άνοιξε στα 305 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 52%).

kalitheapress gr

Ανησυχία στην κυβέρνηση για την ενεργειακή ακρίβεια

Μεγάλη η ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση για τις τιμές τις ενέργειας που εξακολουθούν να «τραβούν την ανηφόρα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Δευτέρα, μίλησε για τις «σφοδρές δυσκολίες» που περιμένουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και έκανε λόγο για «δριμείες συνέπειες» σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να τις αντιμετωπίσει.

Συγκεκριμένα μίλησε για την προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο, όσον αφορά το επόμενο χειμώνα, για τον διπλασιασμό της χωρητικότητας του σταθμού στη Ρεβυθούσα, για τις λιγνιτικές μονάδες που έχουν πάρει μπρος ενώ έκανε αναφορά και στην στήριξη των νοικοκυριών. Απαντώντας σε όποιους κατακρίνουν την κυβέρνηση για ξόδεμα πολλών χρημάτων στις επιδοτήσεις σχολίασε ότι «τα νοικοκυριά είναι απαραίτητο να στηριχθούν, αλλιώς θα υπήρχε χρεοκοπία».

διάβασε και αυτό  Γεωργιάδης – Υπάρχει χώρος για επιπλέον μέτρα στήριξης οικονομίας

Όσον αφορά στο καλάθι παροχών που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αυτή θα αφορά στην ενεργειακή κρίση και θα επικεντρωθεί στους ευάλωτους, χωρίς όμως να τεθούν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας.

Οικονόμου: «Η μείωση της κατανάλωσης τον Ιούλιο έφτασε το 11%»

«Μπορεί βέβαια ορισμένες χώρες να πληγούν πολύ περισσότερο, οι συνέπειες, όμως, θα είναι δριμείες για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ήδη οι προμήθειες φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 75% φέτος και οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 320 ευρώ ανά MWh πάνω από δέκα φορές ακριβότερα δηλαδή σε σχέση με το παρελθόν».

Στο σημείο αυτό ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «ήδη όλες οι χώρες της Ευρώπης προχωρούν στη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να διασφαλίσουν ενεργειακή ασφάλεια για το χειμώνα. Στη Γερμανία, η κυβέρνηση ενέκρινε ήδη δύο πακέτα μέτρων. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν προειδοποίησε τους πολίτες για μια μεγάλη ανατροπή των βεβαιοτήτων όπου η εποχή της αφθονίας και της πρόσβασης σε πρώτες ύλες και προϊόντα που φαίνονταν διαρκώς διαθέσιμα έχει τελειώσει και τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν θυσίες. Στην Ισπανία ανακοινώθηκαν μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια κτίρια, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια και σταθμούς τρένων. Μέτρα μείωσης της κατανάλωσης τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα λαμβάνονται και στη χώρα μας και ήδη τον Ιούνιο και Ιούλιο υπήρξε μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης που τον Ιούλιο ξεπέρασε το 11%», τόνισε.

«Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο»

«Όπως και στην πανδημία έτσι και τώρα με ουσιαστικά προληπτικά μέτρα προσπαθούμε να επιβραδύνουμε την επέκταση της κρίσης». Είπε συγκεκριμένα ότι όπως είναι γνωστό έχει διπλασιαστεί η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή που της δίνει τη δυνατότητα να υποδέχεται ταυτόχρονα δύο πλοία. Έχει διπλασιαστεί η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα λειτουργούν με φυσικό αέριο».

διάβασε και αυτό  Εντός της εβδομάδας η καταβολή των συντάξεων του Μαΐου

«Η στήριξη είναι απαραίτητη αλλά είναι και ενδεδειγμένη»

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει και θα συνεχίσει για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση τη στήριξη νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη στήριξη όλης της κοινωνίας καλύπτοντας το μέγιστο μέρος των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Είπε συγκεκριμένα πως για τον Σεπτέμβριο διατίθενται 1,9 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται από τα υπερέσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τα 800 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. «Καλύπτεται έτσι το 100% της αύξησης στην ηλεκτρική ενέργεια σε ό,τι αφορά τα Κοινωνικά Τιμολόγια, το 94% τα υπόλοιπα οικιακά τιμολόγια, το 89% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 90% στα αγροτικά τιμολόγια».

Στη συνέχεια τόνισε ότι ήδη η Ελλάδα -σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel που δημοσιεύει το Bloomberg- έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ (ως ποσοστό του ΑΕΠ της) για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας.

«Συγκεκριμένα τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνησή μας υπολογίζονται σε 6,8 δισ. ευρώ ή 3,7% του ΑΕΠ. Ακολουθεί η Ιταλία που έχει διαθέσει 2,8% του ΑΕΠ και η Γερμανία με 1,7% του ΑΕΠ της». Όπως είπε τα στοιχεία αυτά δείχνουν την πολύ ουσιαστική στήριξη της κυβέρνησης στην ελληνική κοινωνία. Θέλησε να επισημάνει όμως πως η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι αναγνωρίζει τη σημασία της δημοσιονομικής αξιοπιστίας. «Σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να βρεθούμε μπροστά σε έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό», υπογράμμισε καθώς και ότι ανακοινώσεις με τα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για εξάντληση κάθε δυνατότητας για τη στήριξη της κοινωνίας.

διάβασε και αυτό  Σύνταξη πριν τα 62 με διπλή αύξηση για 27 κατηγορίες ασφαλισμένων [πίνακες με τα νέα όρια και τα ποσά]

 

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Ο Αναστάσιος Παπαζαρίφης του Δημητρίου και της Ελένης το γένος…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: