fbpx
13 °C Athens, GR
24 Ιανουαρίου 2021

Oρατός ο κίνδυνος για θρομβώσεις σε ασθενείς με κορονοϊό

Πολύ νωρίς από την έναρξη της πανδημίας διαπιστώθηκε ότι ο κορονοϊός, εκτός από την προσβολή του αναπνευστικού συστήματος, μπορεί να συνδυάζεται με μια υπερπηκτική κατάσταση που μπορεί να εκδηλωθεί ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή ή και θρόμβωση των μικρών αγγείων.

Τέτοιες θρομβωτικές εκδηλώσεις έχουν περιγραφεί έως και σε 30% των ασθενών με σοβαρή COVID-19 νόσο. Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαριάννα Πολίτου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα πρόσφατα δεδομένα που αφορούν αυτή την επιπλοκή.

Πρόσφατη μελέτη από την Κίνα που δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο στο International Journal of Infectious Diseases όπου εξέτασαν ένα μικρό αριθμό ασθενών με ήπια πνευμονία από Sars-Co-V διαπίστωσε την ύπαρξη θρόμβωσης στο 82.6% των ασθενών χρησιμοποιώντας αξονική υπολογιστική πνευμονική αγγειογραφία ( CTPA CT pulmonary angiography) αναδεικνύοντας τη σημασία της λανθάνουσας θρόμβωσης ακόμα και σε ασθενείς με ήπια πνευμονία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι καθηγητές του ΕΚΠΑ αναφέρουν ότι η υπερπηκτικότητα της νόσου COVID-19 οφείλεται στην υπερφλεγμονώδη κατάσταση, την «καταιγίδα κυτταροκινών» που επιπλέκει σε πολλές περιπτώσεις τη νόσο και γι’ αυτό την ονομάζουν “ανοσοθρόμβωση”. Αποτέλεσμά της είναι η ενεργοποίηση και η φλεγμονή του ενδοθηλίου που οδηγεί σε θρόμβωση των μικρών αγγείων αρχικά του πνεύμονα και στη συνέχεια και άλλων οργάνων.

Προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής  

Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την κατάσταση της υπερπηκτικότητας συστήνεται η προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής (ηπαρίνης και κυρίως χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνης) σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19. Είναι γνωστό ότι η ηπαρίνη εκτός από τις αντιθρομβωτικές της ιδιότητες έχει και αντιφλεγμονώδει.

Υπάρχουν πολλές μελέτες οι οποίες προτείνουν ότι η προφυλακτική δόση ηπαρίνης μπορεί να μην επαρκεί σε συγκεκριμένους ασθενείς και γι’ αυτό να χρειάζονται ενδιάμεσες ακόμα και θεραπευτικές δόσεις ηπαρίνης ως αντιπηκτική αγωγή. Προς το παρόν λόγω απουσίας αποτελεσμάτων από τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές πολλές ιατρικές εταιρίες όπως η Αμερικάνικη Εταιρεία Αιματολογίας και η Διεθνής Εταιρεία για τη Θρόμβωσης και τη Αιμόσταση δεν συνιστούν πιο εντατικοποιημένα πρωτόκολλα θρομβοπροφύλαξης.

Οι επιστήμονες αναμένουν τα αποτελέσματα των τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο για τη χρήση ( δόση, διάρκεια χορήγησης) των αντιπηκτικών όπως η ηπαρίνη, των νεότερων αντιπηκτικών, αλλά και των αντιαιμοπεταλικών φαρμάκων όπως η ασπιρίνη τόσο σε νοσηλευόμενους, αλλά και σε εξωτερικούς ασθενείς με COVID-19.

Πηγή: newsbeast.gr

Related articles

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ-Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

  Ο Θάνατος του Σωτήρη Σοφιανόπουλου  σηματοδοτεί  τελειωτικά και τον θάνατο μιας πάλαιποτέ πανίσχυρης επιχειρήσεως, ενός Εργοστασίου χρωμάτων, των Χρωματουργείων Πειραιώς.. Ο ιδρυτης της ΧΡΩΠΕΙ ήταν ο Σπήλιος Οικονομίδης χημικός και βοηθός του νομπελιστα Αντολφ Μπάιερ, γεννημένος το 1850.Το 1883 επιστρέφει στην Ελλάδα και ιδρύει στο Νεο Φάληρο το εργοστάσιο χρωμάτων, ανιλίνης και φωσφορικών λιπασμάτων.και […]

Η Ελλάδα σε καραντίνα με 60 νεκρούς 480 διασωληνωμένους 3.209 θετικούς

Σε τροχιά ασφυξίας το υγειονομικό σύστημα με τις εντατικές μονάδες να δέχονται τεράστιες πιέσεις και να φτάνουν σε οριακά σημεία αντοχής. Εκτοξεύτηκαν και σήμερα οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με τον αριθμό να δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος. Από το σημείο αυτό και παραπέρα η κατάσταση είναι οριακή και κινδυνεύουμε να ζήσουμε εικόνες […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *