App Icon

O ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος μιλά στην διαδικτυακή εφημερίδα Καλλιθέα Press.

Σάββας Σαββόπουλος

«Μην βγαίνεις από το δρόμο, ακόμα κι αν χρειάζεται να κάνεις στάσεις.»

Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον ψυχίατρο και ψυχαναλυτή κύριο και με αφορμή τη νέα πραγματικότητα που καλούμαστε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε με το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι»,του θέσαμε τα παρακάτω ερωτήματα…

Τον ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκριση!

 

Α.Κ:  Ελλοχεύει κάποιους κινδύνους ο εγκλεισμός στο σπίτι σε ψυχολογικό επίπεδο πρωτίστως, αλλά πιθανόν και σε σωματικό π.χ αύξηση  βάρους ;

Σ.Σ:  Υπό την απειλή του κορονοϊού οι άνθρωποι, συμμορφούμενοι στις οδηγίες των αρμοδίων αρχών κλείνονται στα σπίτια τους για να προστατευτούν. Όμως σε κλειστό περιβάλλον στο άτομο ενδέχεται να εμφανιστούν έντονες αγωνίες σαν εκείνες που ένιωθε όταν ήταν παιδί και αναζητούσε ασφάλεια στην αγκαλιά των γονιών του. Μπορεί κανείς να νιώσει και θλίψη για πένθη που δεν μπόρεσε να μεταβολίσει. Τέτοια συμπτώματα (άγχος, θλίψη, απελπισία, θυμός) ενός ανθρώπου κρύβουν και συμπυκνώνουν ένα πληγωμένο παρελθόν, το οποίο θάφτηκε βαθιά και ζητάει τώρα να εκφραστεί.

Έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε κάποια κομμάτια του εαυτού μας, που χρόνια αποφεύγαμε να συναντήσουμε. Μέσα σε αυτούς τους τοίχους που κλειστήκαμε τώρα, καλούμαστε να ξανα-βρούμε τα σκόρπια αυτά κομμάτια του εαυτού μας, που συνήθως «εκφράζονται» από παραξενιές, ψυχικές διαταραχές, εξαρτήσεις ( αλκοόλ, ναρκωτικά) και αρρώστιες.

Φυσικά σε σχέση με το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, το άτομο μπορεί να εμφανίσει διατροφική διαταραχή, ιδιαίτερα βουλιμία, στο πλαίσιο μιας αγχώδους ή καταθλιπτικής κατάστασης, κατά την περίοδο του εγκλεισμού του στο σπίτι. Συνήθως λόγω της υπερφαγίας, της απουσίας άσκησης και  της κατάχρησης αλκοόλ εμφανίζεται αύξηση βάρους. Ωστόσο σε καταθλιπτικές καταστάσεις μπορεί το άτομο να εμφανίσει και ανορεξία και απώλεια βάρους.

διάβασε και αυτό  Σε Χανιά και Ηράκλειο τα πρώτα εμβόλια – Ξεκινούν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών

 

Α.Κ: Μακροπρόθεσμα θα φανούν οι τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων κι αν ναι ποιες θα’ναι  αυτές;

Σ.Σ: Η κατάσταση που βιώνουμε είναι πολύ στρεσογόνος και σε ορισμένα  άτομα ενδέχεται να δρα τραυματικά και συνεπώς ίσως αφήσει κάποιες πληγές. Μοιάζει  τώρα κάπως η κατάσταση με εκείνη των στρατιωτών που στις μάχες εκτίθενται σε συνθήκες τραυματικές. Σε συνθήκες δηλαδή όπου ο ψυχισμός του στρατιώτη αδυνατεί να μεταβολίσει όλα όσα βιώνει.  Οι συμπολίτες μας λένε συχνά ότι νιώθουν να βρίσκονται σε πόλεμο και να έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιον αόρατο εχθρό. Όσοι βιώνουν αυτήν την κατάσταση πολύ τραυματικά  στην συνέχεια μπορεί να  εμφανίσουν μετατραυματικό σύνδρομο, το οποίο εκφράζεται με διάφορες διαταραχές του συναισθήματος, της σκέψης, προβλήματα συμπεριφοράς και με εθισμούς.

Για προληπτικούς λόγους λοιπόν θα πρέπει από τώρα να ληφθεί μέριμνα από την πολιτεία και τους διάφορους φορείς ψυχικής υγείας και να αναληφθούν δράσεις με στοχευμένες παρεμβάσεις , ώστε να βοηθηθούν οι οικογένειες -ιδιαίτερα τα παιδιά- και οι πιο ευάλωτες ομάδες. Όσοι βιώνουν μεγάλο στρες τώρα: εκείνοι που ασθένησαν βαριά  ή όσοι έχασαν αγαπημένα πρόσωπα, όσοι πληγούν σοβαρά οικονομικά κ.λπ. ενδέχεται να εμφανίσουν διαφορά ψυχιατρικά συμπτώματα (άγχος, πανικό, κατάθλιψη, ψυχωσικό σύνδρομο, εξαρτήσεις) ή/και σωματικές διαταραχές ( κεφαλαλγία, οσφυαλγία, δερματοπάθεια ή και αυτοάνοσα νοσήματα , κλπ) .

 

Α.Κ:  Πώς θα βοηθήσουμε τον εαυτό μας στην ομαλή εξέλιξη της νέας τάξης πραγμάτων;

Σ.Σ.   Όπως έχω τονίσει τώρα μας  δίνεται η ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες του εαυτού μας και των σχέσεων μας με τους άλλους. Οι συνθήκες εγκλεισμού ευνοούν την αναζωπύρωση ενδοψυχικών και εξωτερικών συγκρούσεων που τόσα χρόνια αποφεύγαμε να διαπραγματευτούμε και να επεξεργαστούμε. Τώρα μέσα στους τοίχους του σπιτιού μας που βγαίνουν πάλι στην επιφάνεια οι παλιές συγκρούσεις με τους οικείους μας, οι παλιοί φόβοι και οι εφιάλτες μας, καλούμαστε να δοκιμάσουμε να βρούμε νέες λύσεις πιο αποτελεσματικές, από τις παλιές, οι οποίες οδήγησαν σε αδιέξοδα. Επίσης καλούμαστε να μην φοβηθούμε την αγωνία και τη θλίψη μας, αλλά να τις αντιμετωπίσουμε και να τις εξημερώσουμε. Αν το καταφέρουμε θα νιώσουμε ότι βρίσκουμε τον πραγματικό μας εαυτό, έστω και αν αυτό  γίνει μέσα από τον πόνο. Έτσι  θα είμαστε πιο προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε ένα μέλλον που σίγουρα δεν θα είναι εύκολο.

διάβασε και αυτό  Εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα νέα μέτρα στον Τουρισμό.

 

Α.Κ:  Το δικό σας μήνυμα για τους αναγνώστες….

Σ.Σ:   Θα ήθελα να πω στους αναγνώστες σας ότι όταν βρεθείτε όλοι στο σπίτι,  μιλήστε μεταξύ σας, αλλά  και τραγουδήστε, χορέψτε, συγκρουστείτε, κλάψτε μόνοι αλλά και με τους άλλους, μοιραστείτε τα πάθη σας, αγαπηθείτε, διαβάστε, ακούστε, παίξτε μουσική, αντέξτε τους θυμούς ο ένας του άλλου, αφηγηθείτε  ιστορίες για τους παπούδες και τις γιαγιάδες σας, για τα παιδικά σας χρόνια. Σκεφτείτε και ονειρευτείτε για το μέλλον, απελπιστείτε, αλλά ας αντέξει ο ένας τον άλλο.

 

Α.Κ:   Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

Σ.Σ:     Μην βγαίνεις από το δρόμο, ακόμα κι αν χρειάζεται να κάνεις στάσεις.

 

Λίγα λόγια για τον ψυχίατρο και ψυχαναλυτή κύριο Σάββα Σαββόπουλο:

 

Ο Σάββας Σαββόπουλος είναι ψυχίατρος και ψυχαναλυτής. Σπούδασε ιατρική στo Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ειδικεύτηκε ως ψυχίατρος στην Γενεύη και εργάστηκε για ένδεκα χρόνια στις εκεί πανεπιστημιακές κλινικές, όπου και απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Στην ψυχανάλυση και στην ψυχοσωματική εκπαιδεύτηκε στην Γενεύη, στο Παρίσι και στην Αθήνα. Είναι διδάσκων ψυχαναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας και τακτικό μέλος της Ψυχοσωματικού Ινστιτούτου των Παρισίων- P. Marty. Στο βιβλίο «Θεοφαγία» που έγραψε με τον Νίκο Νικολαΐδη και μεταφράστηκε στα ελληνικά το 1994, αναφέρεται και σε ζητήματα που αφορούν και στοιχεία του δωδεκάθεου που μετασχηματισμένα διατηρήθηκαν στον Χριστιανισμό. Το βιβλίο του «Επτά παραμύθια ζωής» « Είναι η νόσος ένα αμετάφραστο μήνυμα» που κυκλοφόρησε το 2020 από τις εκδόσεις Αρμος, αναφέρεται στην ψυχοσωματική προσέγγιση του καρκίνου και έγινε bestseller.

διάβασε και αυτό  Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Ξεκινά έρευνα για «κοκτέιλ» εμβολίων AstraZeneca και Pfizer

 

 

Αριστέα  Κοντόζογλου

 

Δημοσιογράφος-Ραδιοφωνική  Παραγωγός

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς η συνεργασία με την εταιρεία…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: