16 °C Athens, GR
25 Οκτωβρίου 2020

OI Παιδιάτροι προτείνουν για τη λειτουργία των Ιατρείων την περίοδο Κορωνοιού

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων και η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής, μετά από συνάντηση και συζήτηση που είχαν, αποφάσισαν από κοινού τις πιο κάτω προτάσεις λειτουργίας των ιατρείων την περίοδο αυτή.

1.Τηρείστε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής στα ιατρεία (αντισηπτικά, μάσκες, επιφάνειες, παιχνίδια κλπ).
2. Περιορίστε στο ελάχιστο την δραστηριότητα στο ιατρείο.
3. Ενημερώστε τους γονείς τηλεφωνικά ότι η περίοδος αυτή απαιτεί την απομόνωση στο σπίτι και μόνο αν συντρέχει σοβαρός λόγος, πρώτα να σας τηλεφωνούν και μετά να έρχονται στο ιατρείο σας, αν εσείς το προτείνετε.
4. Χρησιμοποιείστε για όλα τα περιστατικά απλής παρακολούθησης παιδιών και εμβολιασμών γάντια μιας χρήσεως και κατάλληλη μάσκα. Εξηγείστε στους γονείς ότι δεν νοσείτε, αλλά αυτό το κάνετε για να προστατεύσετε το παιδί και τους ίδιους από πιθανή μετάδοση, στην περίπτωση που έχετε μολυνθεί και δεν το γνωρίζετε.
5. Για όλα τα λοιμώδη περιστατικά χρησιμοποιείστε γάντια μιας χρήσεως, μάσκα, γυαλιά και μπλούζα μακριά με μακριά μανίκια.
6. Στην αρχή και στο τέλος του ιατρείου σας απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες με αντισηπτικό, όπως και τα παιχνίδια.
7. Για τα λοιμώδη περιστατικά, κυρίως αυτά που σας αναφέρουν πυρετό, βήχα και συνάχι, να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ζητήστε τηλεφωνικά να ενημερωθείτε για το ιστορικό του παιδιού και στην συνέχεια αποφασίστε προσωπικά αν θα εξετάσετε το παιδί. Οι επισκέψεις να κανονίζονται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και να μη συνωστίζονται παιδιά και γονείς στο χώρο αναμονής.
8. Παιδιά με ήπια συμπτώματα λοίμωξης παραμένουν στο σπίτι με «τηλεφωνική παρακολούθηση» (όπως προτείνει ο ΕΟΔΥ).
9. Τα πολύ σοβαρά περιστατικά (που μάλλον δε θα υπάρξουν σε παιδιά) να εκτιμώνται στο ιατρείο μας κατόπιν ραντεβού ή να πηγαίνουν απευθείας στο νοσοκομείο κατόπιν οδηγιών μας.
10. Δεν δεχόμαστε ιατρικούς επισκέπτες την περίοδο αυτή.
11. Συνιστούμε στους γονείς «ένας συνοδός με κάθε παιδί».
12. Αναστέλλουμε την λειτουργία μας για χορήγηση ιατρικών πιστοποιητικών υγείας κλπ, όταν αυτό δεν είναι απολύτως αναγκαίο.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα νοσήματα που προστατεύονται από εμβολιασμό συνεχίζουν να υπάρχουν και να απειλούν την ζωή των παιδιών, ιδιαίτερα των βρεφών και των νηπίων.

Για τον λόγο αυτό:

1. Είναι απαραίτητο όλοι οι βασικοί εμβολιασμοί να εξυπηρετούνται κανονικά.
2.Μόνο αν πρόκειται για μακρινές αναμνηστικές δόσεις μπορείτε να τις αναβάλετε για λίγο αργότερα.Για τους γιατρούς που είναι ηλικιωμένοι ή πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα

1. Για όσους πάσχουν από χρόνιο νόσημα προτείνετε για την περίοδο αυτή να σκεφτούν να αναστείλουν την λειτουργία του ιατρείου τους.
2. Για τους ηλικιωμένους χωρίς υποκείμενο νόσημα προτείνεται να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατόν την λειτουργία τους.

Επίσης αναφέρουν ότι «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή εξάπλωσης της νόσου,διότι μπορεί να μην έχουμε θανάτους από τον ιό στις ηλικίες αυτές, αλλά η ήπια νόσηση και κυρίως τα ασυμπτωματικά παιδιά με το μεγάλο ιϊκό φορτίο μεταδίδουν και μπορεί να μολύνουν το παιδίατρο και όσους περιμένουν στην αίθουσα αναμονής. Δεν πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι, αν κάποιος από εμάς κολλήσει υπάρχει ο κίνδυνος να κάνει διασπορά του ιού σε πολλά άλλα παιδιά ή σε μέλη της οικογένειάς του. Όλα τα παιδιά να τα θεωρείτε ύποπτα μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου. Έχει συμβεί παιδί να έχει επισκεφθεί 4 διαφορετικά ιατρεία και ήταν θετικό, χωρίς να έχει ληφθεί κάποια πρόληψη».

Related articles

Στ. Πέτσας: Από 25 Μαΐου η μετακίνηση προς τα νησιά.

Ικανοποίηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι οι πρώτες δύο εβδομάδες σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων έχουν στεφθεί με επιτυχία όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στ. Πέτσας σημείωσε ότι σήμερα έγινε ένα ακόμη βήμα για την επανεκκίνηση της κοινωνικής και […]

Προμαχώνας: Ουρές χιλιομέτρων για δεύτερη ημέρα

Για δεύτερη ημέρα πολλά αυτοκίνητα στοιχίζονται στο τελωνείο του Προμαχώνα, προκειμένου να εισέλθουν στην Ελλάδα ενώ διεξάγονται και αυστηροί έλεγχοι.  Κίνηση στα τελωνείο του Προμαχώνα αντίκρισαν για ακόμη μια ημέρα όσοι επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα.  Υπενθυμίζεται πως και χθες, όπως και σήμερα, οι ουρές στον Προμαχώνα ήταν αρκετά χιλιόμετρα καθώς είναι η μόνη χερσαία πύλη εισόδου στη χώρα […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *