Σαν σήμερα: Τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία την 26η Αυγούστου

Σαν σήμερα  στις 26 Αυγούστου 2007 η Ελλάδα καιγόταν για τρίτη μέρα και μαζί της καίγονταν και οι άνθρωποι. 

kalitheapress gr

Στις 26 Αυγούστου 2007 η Ελλάδα στεκόταν μπροστά σε μια αδιανόητη καταστροφή που είχε ξεκινήσει δύο ημέρες νωρίτερα:

Μια σειρά από δασικές πυρκαγιές σε πολλούς νομούς της Ελλάδας είχαν ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και να καούν 1.500 σπίτια, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 60.000 ζώα.

Στάχτη έγιναν περισσότερα από 1.5 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ οι δορυφορικές φωτογραφίες με την Πελοπόννησο να καίγεται έκαναν το γύρο του κόσμου.

Το φονικότερο χτύπημα από τη μεγάλη καταστροφή του Αυγούστου του 2007 συντελέστηκε στο Νομό Ηλείας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της 24ης Αυγούστου, στη Ζαχάρω. Το πύρινο μέτωπο στο νομό Ηλείας κατέστρεψε έκταση μεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατακαίοντας από άκρη σε άκρη το νομό. Η φωτιά έφτασε μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον αρχαιολογικό χώρο, ο οπίος τελικά σώθηκε μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Μέχρι την 26η Αυγούστου είχαν καταγραφεί 37 θάνατοι εκ των οποίων 25 στο ίδιο χωριό, στην Αρτέμιδα, ενώ -ορθώς όπως αποδείχθηκε- εκφράζονταν ανησυχίες για περισσότερους αγνοούμενους.

Θεωρίες συνωμοσίας και οι πραγματικοί υπαίτιοι

Στις 25 Αυγούστου, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής προβαίνει σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ παράλληλα ανακοινώνει τα πρώτα μέτρα ανακούφισης και την ίδρυση του Ταμείου Αρωγής που θα μείνει γνωστό στη συνέχεια ως Ταμείο Μολυβιάτη.

Για πρώτη φορά εισάγεται από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα ο όρος «ασύμμετρη απειλή». Ο ίδιος κάνει λόγο για τον «στρατηγό άνεμο», κάποιου ακαθόριστου στρατού.

Ο Πολύδωρας είχε ισχυριστεί ότι οι φονικές πυρκαγιές ήταν ένα ευρύτερο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Καραμανλή και δημιουργίας πολιτικής ανωμαλίας στη χώρα.

Η κατάσταση ήταν τέτοια, όμως, που ούτε καν ο συμπολιτευόμενος Τύπος δεν υιοθέτησε τη γραμμή της κυβέρνησης.

Ο μοναδικός «εχθρός» ήταν εσωτερικός, όπως αποδείχθηκε και ήταν η πλήρης ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στην πρόκληση.

Στη δίκη που ακολούθησε, κάθισαν στο εδώλιο πέντε άνθρωποι. «Χωρίς κανένα σχέδιο αντιμετώπισης του κινδύνου και της σωτηρίας των πολιτών, χωρίς καμία ενημέρωση του πληθυσμού και κυρίως χωρίς κανένα συντονισμό των τότε Νομάρχη Ηλείας, Χαράλαμπου Καφύρα, και Δημάρχου Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλου, άρχισε αυτοβούλως η εγκατάλειψη οικισμών από διάφορες εξόδους τους και η κάθοδος προς την παραλία της Ζαχάρως», αναφέρει η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών.

διάβασε και αυτό  Κακοκαιρία ΑΘΗΝΑ Πέμπτη Παρασκευή στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα

Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι περισσότεροι κάτοικοι διάλεξαν από τύχη την ασφαλή διαδρομή, ενώ κάποιοι ακολούθησαν τη συντομότερη χωρίς να έχουν ενημερωθεί ότι η φωτιά επεκτεινόταν ταυτόχρονα προς εκείνη την κατεύθυνση.

kalitheapress gr

Ένοχοι για εμπρησμό εξ αμελείας, εμπρησμό δάσους εξ αμελείας, και ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή κρίθηκαν οι Χαράλαμπος Καφύρας – νομάρχης Ηλείας το 2007, Πανταζής Χρονόπουλος – πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Σοφία Νικολοπούλου κάτοικος Παλαιοχωρίου Ζαχάρως, Παναγιώτης Τσούρας πυροφύλακας Μίνθης το 2007 και Νίκος Μιχαλόπουλος, επικεφαλής του Πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων το 2007.

Στους Χαράλαμπο Καφύρα, Σοφία Νικολοπούλου και Νίκο Μιχαλόπουλο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου. Το δικαστήριο αθώωσε τον Φώτη Παππά τότε υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο εισαγγελέας πρότεινε να μην καταδικαστεί, καθώς «έκανε ότι μπορούσε» για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά.

Κανείς τους δεν οδηγήθηκε στη φυλακή, καθώς οι πράξεις που τους βάραιναν ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα.

 

Το 1910 γεννήθηκε η Μητέρα Τερέζα, Αλβανή ιεραπόστολος.

Στις 26 Αυγούστου 1919 πέθανε ο Γεώργιος Σουρής, ο σπουδαίος σατιρικός ποιητής μα

Σαν σήμερα – 26 Αυγούστου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο , όπως η σπουδαία μάχη στο Μαντζικέρτ
Η 26η Αυγούστου του 1071 “είδε” μια από τις μεγαλύτερες ήττες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Τη μάχη στο Μαντζικέρτ που διαμόρφωσε την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, καθορίζοντας την πορεία του μεσαιωνικού ελληνισμού.
Ο Ρωμανός ο Δ’ ο Διογένης αναμετρήθηκε με τον σουλτάνο Αλπ Αρσλάν – το βουνίσιο λιοντάρι- των Σελτζούκων Τούρκων.
Η ήττα των Βυζαντινών στο Μαντζικέρτ σηματοδότησε την αρχή του τέλους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

1071: Η Μάχη στο Μαντζικέρτ. Ο σουλτάνος των Οθωμανών, Αλπ Ασλάν, νικά το στρατό των Βυζαντινών, του οποίου ηγείται ο Ρωμανός Δ’ ο Διογένης. Με τη νίκη τους αυτή, οι Οθωμανοί κάνουν το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την κατάληψη της Μικράς Ασίας.

1278: Ο Λαδίσλαος Δ’ της Ουγγαρίας και ο Ροδόλφος Α’ της Γερμανίας νικούν τον Όττοκαρ Β’ της Βοημίας στη μάχη του Μάρσφελντ στη Μοραβία.

1346: Κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου οι Άγγλοι νικούν τους Γάλλους στην ιστορική Μάχη του Κρεσύ. Στη μάχη αυτή πρωτοχρησιμοποιήθηκε το κανόνι που χάρισε ουσιαστικά και τη νίκη στους Άγγλους υπό τον Γουλιέλμο τον Γ΄.
1444:Μάχη του Ζανκτ Γιάκομπ: ο γαλλικός στρατός με επικεφαλής τον Δελφίνο Λουδοβίκο (μετέπειτα Λουδοβίκο ΙΑ΄ της Γαλλίας) νικά τον πολύ μικρότερο σε αριθμό στρατό της Ελβετικής Ομοσπονδίας στον Άγιο Ιάκωβο, στον ποταμό Μπιρς, κοντά στη Βασιλεία.

διάβασε και αυτό  Συμβουλές της Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση φωτιάς

Στις 26 Αυγούστου 1740 γεννήθηκε ο Ζοζέφ-Μισέλ Μονγκολφιέ, Γάλλος εφευρέτης, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του, Ζακ-Ετιέν, δημιούργησαν το αερόστατο. Είναι, αν μη τι άλλο στατιστικά, εντυπωσιακό το γεγονός ότι τις μεγάλες εφευρέσεις της αεροπλοϊας και αεροπορίας έκαναν αδέλφια.
1789: Εγκρίνεται από την Εθνοσυνέλευση στις Βερσαλλίες, η Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη.
1858: Αποστέλλονται οι πρώτες ειδήσεις με τηλέγραφο.

1904. Ιάπωνες στρατιώτες περισυλλέγουν τους νεκρούς τους από το μέτωπο, κατά τη διάρκεια του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου.

kalitheapress gr 1910: Ανακοινώνεται η χρησιμότητα των Ακτίνων Χ στη διερεύνηση των ασθενειών του λάρυγγα.
1920: Οι Αμερικανίδες εξασφαλίζουν το δικαίωμα της ψήφου με τη 19η τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος.
1922: Εκκενώνεται από τις ελληνικές δυνάμεις η Μαγνησία της Μ. Ασίας, κατόπιν διαταγής της Διοίκησης Στρατιάς. Ο Έλληνας Αρμοστής της Σμύρνης Αριστείδης Στεργιάδης εγκαταλείπει από τους πρώτους την πόλη επιβαίνοντας στο αγγλικό θωρηκτό «Iron Duke». Στην ιταλική πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης παρατίθεται επίσημο δείπνο προς τιμήν της επιτυχίας των τουρκικών δυνάμεων του Κεμάλ Πασά.
1923: Η Ελλάδα επικυρώνει τη Συνθήκη Ειρήνης της Λοζάννης με νομοθετικό διάταγμα.
1944: Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ κάνει την είσοδό του στο Παρίσι.

1939, Ουάσινγκτον. Ο αεροπόρος Τσάρλς Λίντμπεργκ μιλάει στους μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς των ΗΠΑ και προτρέπει του Αμερικάνους να μείνουν εκτός του πολέμου στην Ευρώπη.

kalitheapress gr

1941, Παρίσι. Μία σημαία με ένα τεράστιο V (Victory) κυμματίζει στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ, μετά την κατάκτηση του Παρισιού από τους Γερμανούς

kalitheapress gr

1944, Βρεττάνη. Γάλλοι πατριώτες κουρεύουν μία γυναίκα που συνεργάστηκε με τους ναζί.

kalitheapress gr

1957: Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει ότι πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.
1959: Η British Motor Corpration παρουσιάζει το αυτοκίνητο Mini Cooper, που σχεδίασε ο ελληνικής καταγωγής βρετανός Άλεκ Ισιγώνης.

1959. Ο σκηνοθέτης Ντον ΜακΝτούγκαλ και ο ηθοποιός Στιβ ΜακΚουίν σε μία ανάπαυλα των γυρισμάτων της σειράς “Wanted – Dead or Alive”.

kalitheapress gr

1962: Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το ερευνητικό διαστημόπλοιο «Μάρινερ ΙΙ», για να εξερευνήσει την Αφροδίτη.

1962, Βιετνάμ. Ένας αντάρτης Βιετκόνγκ οδηγεί τους Αμερικανούς πεζοναύτες στα κρυσφύγετα άλλων ανταρτών.

kalitheapress gr

1971. Ο Μπόμπι Φίσερ, ο 28χρονος Αμερικανός σκακιστής, προετοιμάζεται για τους πιο σημαντικούς αγώνες του, εναντίον των μεγάλων Σοβιετικών πρωταθλητών. Ο Φίσερ είναι ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε τη Σοβιετική κυριαρχία στο σκάκι.

διάβασε και αυτό  11 Οκτωβρίου-Σαν Σήμερα
kalitheapress gr

1972, Μόναχο. Ο αθλητής που κράτησε τελευταίος τον πυρσό, ετοιμάζεται να ανάψει τη φλόγα των Ολυμπιακών αγώνων του Μονάχου.

kalitheapress gr

1978 Μαύρος καπνός βγαίνει από την καμινάδα πάνω από την Καπέλα Σιστίνα , δείχνοντας ότι το Κονκλάβιο των Καρδιναλίων απέτυχε να εκλέξει νέο πάπα. Ο καπνός βγαίνει για 90 δευτερόλεπτα.

kalitheapress gr

1978: Ανεβαίνει στον παπικό θρόνο ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’.1978, Βατικανό.

1980, Γκντανσκ. Απεργοί εργάτες των ναυπηγείων του Γκντανσκ, στη βόρεια Πολωνία, προσεύχονται κατά τη διάρκεια λειτουργείας που έγινε στο Ναυπηγείο Λένιν.

kalitheapress gr 1983: Ψηφίζεται στο τμήμα διακοπών της ελληνικής Βουλής το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ.
1986: Μία πρωτοφανής τραγωδία συγκλονίζει το Καμερούν. Χίλια επτακόσια άτομα χάνουν τη ζωή τους από τα τοξικά αέρια που εκλύονται από την ηφαιστειακή λίμνη του Νίος.
1994: Η ελληνική Κυβέρνηση καταστά σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε στην Αλβανία, εφόσον συνεχίζεται η δίκη των στελεχών της «Ομόνοιας» και η παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας.
1996: Στην Αλβανία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (πρώην Κομμουνιστές) αποκηρύσσει το Μαρξισμό και εγκρίνει την παραμονή του φυλακισμένου ηγέτη Φάτος Νάνο στην προεδρία του κόμματος.
1998: Η διεθνής κρίση που ταλανίζει τα Χρηματιστήρια, ως αποτέλεσμα της ρωσικής πολιτικής και οικονομικής αναταραχής, επηρεάζει και τη δραχμή, που δέχεται ισχυρό πλήγμα στην αγορά συναλλάγματος. Η υποστήριξη της δραχμής στοιχίζει στην Τράπεζα της Ελλάδας περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
2001: Ο Νίκος Κακλαμανάκης τερματίζει πρώτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Mistral που διεξάγεται στη Βάρκιζα κατακτώντας για 3η φορά τον τίτλο.
2003: Δημοσιοποιείται ότι ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ από την ημέρα που ο Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους των ΗΠΑ κήρυξε το τέλος του πολέμου, 1 Μαΐου 2003, ξεπέρασε τον αριθμό των νεκρών εκείνου κατά τη διάρκεια του πολέμου.
2007: Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 50.

 

.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments Box



Ακολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Τα ίχνη δεινοσαύρων χρονολογούνται πριν από 113 εκατομμύρια χρόνιαDinosaur Valley…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: