Πανελλήνιες 2021: Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις

Ειδικά για τις Ιατρικές Σχολές αλλά και άλλα υψηλόβαθμα τμήματα αναμένεται φέτος κατακόρυφη αύξηση των μορίων, που αν και δεν θα επηρεαστεί από την ΕΒΕ, θα κρίνει κυριολεκτικά “στον πόντο” τους μαθητές με υψηλές βαθμολογίες και την εισαγωγή τους.
Ανακοινώνονται σήμερα οι βαθμολογίες των υποψηφίων που συμμετείχαν στις πανελλήνιες 2021 και η αγωνία όλων όπως είναι απολύτως φυσικό έχει αγγίξει «ταβάνι». Η ανακοίνωση των βαθμολογιών θα γίνει σήμερα, Παρασκευή, μετά τις 13:00, από το Υπουργείο Παιδείας ενώ με sms θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι που δήλωσαν τα στοιχεία τους στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου. Επιπλέον, από το ΥΠΑΙΘ ο προγραμματισμός είναι να ολοκληρωθούν και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων στο διάστημα από 14 με 16 Ιουλίου.
Πρέπει να σημειωθεί πως τα δεδομένα δείχνουν γενική άνοδο των βάσεων εισαγωγής, κυρίως λόγω της ΕΒΕ που θα διαμορφωθεί ανά Τμήμα. Όμως, υπάρχουν και σχολές που δεν φαίνεται να επηρεάζονται και αυτές δεν είναι άλλες από τις υψηλόβαθμες και τις Στρατιωτικές Σχολές.
Τις εκτιμήσεις τους για το πού θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια για το 2021, έδωσαν στο Sputnik δύο εκπαιδευτικοί αναλυτές. Συγκεκριμένα, ο Στράτης Στρατηγάκης, αναλυτής, σύμβουλος σταδιοδρομίας και μαθηματικός επισημαίνει ότι φέτος δεν πρόκειται να υπάρξουν σχολές με βάση κάτω από 8.000 μόρια, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Οι εκτιμήσεις για το 1ο πεδίο

Όπως έχει αναφέρει ο κ. Σταρηγάκης, σε κάποια πεδία, μάλιστα, όπως το 1ο και το 3ο μπορεί να είναι παραπάνω αυτό το όριο. Άρα να μην υπάρχουν σχολές με κάτω από 9.500 μόρια. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως αποκλείονται κάποιοι υποψήφιοι, οι οποίοι θα βρεθούν κάτω από αυτό το όριο.

Οι εκτιμήσεις για το 2ο πεδίο

Στο δεύτερο πεδίο, που είναι οι θετικές επιστήμες, ο Αντώνης Φλωρόπουλος τονίζει στο Sputnik ότι τα θέματα ήταν ευκολότερα, “επομένως και εκεί περιμένουμε σαφή άνοδο”.

Οι εκτιμήσεις για το 3ο πεδίο

Ο κ. Φλωρόπουλος εξηγεί στο sputnik πως στις ιατρικές σχολές, που είναι και περιζήτητες, ο πήχης θα ανέβει πάνω από 19.000 μόρια. Επίσης, για την Ιατρική Σχολή, ο κ. Στρατηγάκης επισημαίνει πως τα θέματα φέτος ήταν πιο εύκολα, αλλά οι υποψήφιοι ενδέχεται να μην ήταν σωστά προετοιμασμένοι λόγω της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης και συμπληρώνει πως αν ανταποκριθούν σε αυτό και υπάρξουν υψηλότερες βαθμολογίες, τότε είναι προφανές ότι θα παρατηρηθεί άνοδος στις Ιατρικές Σχολές.

Οι εκτιμήσεις για το 4ο πεδίο

Ο κ. Στρατηγάκης περιμένει άνοδο των βάσεων και στο 4ο πεδίο, γιατί τα μαθηματικά ήταν πιο εύκολα από άλλες χρονιές και γιατί υπάρχει μια σημαντική μετακίνηση των παιδιών προς το συγκεκριμένο πεδίο, άρα και ο ανταγωνισμός αυξάνεται.H εκτίμηση των βάσεων που κάνει κάθε χρόνο ο κ. Στρατηγάκης στηρίζεται σε τρεις παράγοντες:

Στον αριθμό των εισακτέων.

διάβασε και αυτό  Δογάνης, Κεκάτος και Γούσης οι μεγάλοι νικητές των ελληνικών βραβείων στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας!

Στη δυσκολία των θεμάτων και πώς έγραψαν οι μαθητές.

Στις εκτιμήσεις για το πώς δηλώνουν τις σχολές στο μηχανογραφικό τους.

Για το 4ο πεδίο, ο κ. Φλωρόπουλος δηλώνει συγκρατημένος καθώς στις οικονομικές επιστήμες δεν διαφαίνεται πως θα είναι τόσο μεγάλη και τόσο διακριτή η αύξηση. Παράλληλα αναφέρει πως εκτιμά πως θα υπάρξει αύξηση στις χαμηλές και στις υψηλές βαθμολογίες, αλλά στις μεσαίες θα υπάρξουν κάποιες αυξομειώσεις, σε μικρή κλίμακα.
Πηγή: sputniknews.grFacebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν στην…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel