App Icon

Πάνω από 1000 σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα μετά το χθεσινό σεισμό στο Ηράκλειο, σε σκηνές οι κάτοικοι, κλειστά τα σχολεία και στο Λασίθι

Ισχυρός πρωινός σεισμός έγινε και σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, ο σεισμός, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, έγινε στις 7.48 το πρωί, Νοτιοανατολικά του Ηρακλείου Κρήτης. Να σημειωθεί ότι από το χθεσινό σεισμό των 6 Ρίχτερ για πάνω από 1000 σπίτια κρίθηκε αδύνατο να κατοικηθούν άμεσα. Το επίκεντρο του σεισμού σε χερσαίο χώρο και το πολύ μικρό εστιακό βάθος, περίπου 10χιλ., οδήγησαν σε σοβαρές ζημιές.  

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, Όλγα Δραμουντάνη, σε αρκετά κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές εμφανίζονται νέες καταρρεύσεις. Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος η νέα σεισμική δόνηση προκάλεσε εκ νέου αναστάτωση, ενώ σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Κρήτης που έγινε αισθητός ο σεισμός, πολίτες βγήκαν στους δρόμους. 

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην περιοχή με μικρότερους σεισμούς. 

Διανυκτέρευση σε σκηνές 

Χθες πολλοί κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου διανυκτέρευσαν στις σκηνές που μεταφέρθηκαν στο Εκθεσιακό Κέντρο της περιοχής, μακριά από τα σπίτια τους. Περίπου 80 σκηνές, χωρητικότητας 20 ατόμων έκαστη, μεταφέρθηκαν χθες στην περιοχή, ωστόσο οι σκηνές που έχουν ήδη στηθεί δεν είναι αρκετές. Σήμερα αναμένεται να στηθούν κι άλλες, προκειμένου να φιλοξενηθούν περισσότεροι άνθρωποι. 

Οι περισσότεροι κάτοικοι έμειναν ξάγρυπνοι κοντά στις οικίες τους, υπό τον φόβο πλιάτσικου στις περιουσίες τους, διανυκτερεύοντας, είτε σε αυτοκίνητο, είτε σε πλατείες και πρόχειρα καταλύματα ενώ στα χωριά γίνονται περιπολίες ώστε να μην γίνουν κλοπές στα σπίτια που άδειασαν. 

Ωστόσο, η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση, διαψεύδοντας αναφορές σε τηλεοπτικό σταθμό, για περιστατικά κλοπών από οικίες σεισμοπλήκτων. 

Κέντρο Υγείας σε σκηνή του στρατού 

Στο μεταξύ Κέντρο Υγείας στήθηκε μέσα σε σκηνή του στρατού και έχει τοποθετηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, προκριμένου να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν, εάν το κτίριο του ΚΥ κριθεί από τους μηχανικούς ακατάλληλο προς χρήση. 

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η σκηνή έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. 

«Θα νοσηλευτούν περιστατικά που χρήζουν οξυγονοθεραπείας ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που λόγω υγείας δεν δύναται να παραμείνει στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο ή στους οικισμούς. Μέσα στη νύχτα ολοκληρώθηκε το στήσιμό της και είμαστε έτοιμοι εφόσον χρειαστεί να νοσηλευτούν πολίτες» ανέφερε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης. 

Πάντως σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη τη χθεσινή νύχτα σε νοσοκομεία του Ηρακλείου φιλοξενήθηκαν δύο πολίτες του Αρκαλοχωρίου που λόγω σοβαρού χρόνιου νοσήματος ήταν ασφαλέστερο να φιλοξενηθούν σε νοσοκομειακή δομή και όχι στις σκηνές που έχουν στηθεί. 

 

διάβασε και αυτό  Νέα πραγματικότητα για τους εμβολιασμένους και μη Οι τρόποι λειτουργίας εστίασης

“Ανάγκη να στηθούν και μικρότεροι καταυλισμοί για τις ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν να μετακινηθούν” 

Επί τόπου στην περιοχή της καταστροφής έσπευσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος υποσχέθηκε την άμεση δημιουργία καταυλισμού με σκηνές που θα μπορούν σε πρώτη φάση να στεγάσουν 2.500 άτομα. Ωστόσο, από τις τοπικές κοινότητες της περιοχής εκφράστηκε ήδη η ανάγκη να δημιουργηθούν και μικρότεροι κατά τόπους καταυλισμοί, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να φιλοξενηθούν οι ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά που είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούν από τα χωριά όπου διαμένουν. 

Κλειστά σχολεία 

Ο Δήμος Μίνωα Πεδιάδας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κλειστά για προληπτικούς λόγους θα μείνουν σήμερα και αύριο όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον νομό όπως και οι παιδικοί σταθμοί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διευθυντών εκπαίδευσης, φθορές παρουσιάζονται σε περισσότερα από τα μισά σχολεία του Ηρακλείου, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στην περιοχή πέριξ του Αρκαλοχωρίου όπου υπάρχουν και κτίρια που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στατικότητας, όπως το 2ο Δημοτικό αλλά και το Γυμνάσιο της περιοχής. Πλήρης λίστα με τα σχολεία όπου χρειάζονται παρεμβάσεις αναμένεται να καταρτιστεί τις επόμενες ημέρες μετά την αυτοψία των ειδικών συνεργείων. 

Για την ομαλή εξέλιξη της σχολικής χρονιάς θα εγκατασταθούν το συντομότερο κοντέινερ στις αυλές των σχολείων που θα κριθούν ακατάλληλα και όπου θα χρειαστεί να κάνουν μάθημα το επόμενο διάστημα οι μαθητές. 

 

Κλείνουν σχολεία και στο Λασίθι 

Κλειστά θα είναι σήμερα Τρίτη όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ιεράπετρα με απόφαση του δημάρχου Θεοδόση Καλαντζάκη. 

Επίσης, σχετική απόφαση γνωστοποίησε την Δευτέρα και ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γ. Στεφανάκης. 

“Δεν πρέπει να κατοικηθούν τα σπίτια εάν έχουν ζημιές στον σκελετό ή στην τοιχοποιία” 

Συστάσεις προς τους κατοίκους να μην εισέρχονται σε παλιά κτίρια που έχουν εμφανή σημάδια καταπόνησης απηύθυνε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα κτίρια διαχωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: εκείνα που έχουν ανεγερθεί μέχρι το 1970 χωρίς τις προβλέψεις των νέων αντισεισμικών κανονισμών και εκείνα μετά το 1985, τα οποία πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές του νέου κανονισμού. Ωστόσο, και στις δυο κατηγορίες τα σπίτια δεν πρέπει να κατοικηθούν αν έχουν ζημιές στον σκελετό ή στην τοιχοποιία. 

 

διάβασε και αυτό  Αuto Forum: Η ηλεκτροκίνηση θα φέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα

Συνεχείς μετασεισμοί 

Την ανησυχία των κατοίκων επέτειναν οι συνεχείς μετασεισμοί που σημειώνονταν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γεωδυναμικού ινστιτούτου, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είχαν σημειωθεί περισσότεροι από 50 μετασεισμοί με τουλάχιστον πέντε από αυτούς να είναι πάνω από 4 Ρίχτερ. Τους τελευταίους τρεις μήνες η ίδια περιοχή έχει έντονη σεισμική ακολουθία με σεισμούς από 3,5 μέχρι και 4,8 Ρίχτερ, ενώ είχαν υπάρξει προειδοποιήσεις των ειδικών προς τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα παλιά ετοιμόρροπα κτίρια. «Περιμέναμε σεισμό κοντά στα 5 Ρίχτερ, αλλά η δόνηση αυτού του μεγέθους ήταν μη αναμενόμενη» ανέφερε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. 

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Στις σεισμόπληκτες περιοχές του Αρκαλοχωρίου της Κρήτης αναμένεται να μεταβεί σήμερα ο…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel