Πάσχα 2021: Πώς θα έρθει το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Η Μεγάλη Εβδομάδα πλησιάζει και ήδη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι ιεροί ναοί το Πάσχα, που και φέτος θα γιορταστεί διαφορετικά λόγω των υγειονομικών δεδομένων που επικρατούν στη χώρα μας, εξαιτίας του κορωνοϊού. Έτσι, και το Άγιο Φως θα παραληφθεί και θα μεταφερθεί στην Ελλάδα με συγκεκριμένες διαδικασίες.

Όπως έκανε γνωστό, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βλάσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τελικά θα υπάρξει εκπροσώπηση της ελληνικής κυβέρνησης, διά του ιδίου, για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Ελλάδα.

«Με παραχώρηση αεροσκάφους θα μπορέσουμε να πάμε στο Ισραήλ -κάμφθηκαν οι αντιστάσεις του ισραηλινού κράτους- και θα υπάρχει παρουσία» σημείωσε ο ίδιος, αναφέροντας μάλιστα ότι η συμφωνία με την ισραηλινή κυβέρνηση ήλθε μετά από επιθυμία και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Θα επιστρέψουμε στην Αθήνα την ίδια ημέρα το απόγευμα και από εκεί και πέρα ενδεχομένως θα καταφέρουμε σε κάποιες πόλεις να μεταφερθεί» είπε ακόμη ο ίδιος.

Συνεπώς, το Άγιο Φως θα μπορέσει ενδεχομένως να μεταφερθεί και σε κάποιες πόλεις της χώρας, με βάση πάντα την επιδημιολογική κατάσταση.

Πέρσι, για να μεταφερθεί το Άγιο Φως στις μητροπόλεις της χώρας, είχαν χρησιμοποιηθεί αεροσκάφη της Aegean Airlines, ωστόσο, μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό το πώς θα γίνει η μεταφορά φέτος.

Πάσχα 2021: Πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί τη Μεγάλη Εβδομάδα – Τι ώρα θα γίνει η Ανάσταση

Για τα μέτρα της Μεγάλης Εβδομάδας τα οποία θα ισχύουν στους ναούς συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις Τύπου ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας η Εκκλησία θα μεταφέρει χρονικά την ώρα των Ιερών Ακολουθιών την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, με ώρα έναρξης τις 18:30, με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

διάβασε και αυτό  Ο Άγιος Συμεὼν ο Δίκαιος ο Θεοδόχος

Αναφορικά με την τελετή της Αναστάσεως ομόφωνα αποφάσισε πως αυτή θα τελεστεί στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των Ιερών Ναών, ενώ αποφασίστηκε η χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.

Η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, κατά την πραγματοποιηθείσα μέσω τηλεδιασκέψεως συνεδρίασή Της, της Τρίτης 20ής Απριλίου 2021, ενημερώθηκε για όλες τις ενέργειες του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, οι οποίες έγιναν Συνοδική εντολή και εξουσιοδοτήσει κατά το διάστημα από την τελευταία συνεδρίαση μέχρι και σήμερα, κυρίως ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και την Πασχάλια περίοδο.

Κατ’ αρχάς, εξέφρασε την χαρά για το γεγονός ότι όλοι οι Ιεροί Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες, σύμφωνα με όσα ζήτησε από την Ελληνική Πολιτεία.

Ως προς το ζήτημα του ωραρίου των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος, η Ιερά Σύνοδος, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, απεφάσισε την χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.

Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος έλαβε σοβαρά υπ’ όψη τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν την συμμετοχή στην χαρά της Αναστάσεως, απεφάσισε ομόφωνα κάνοντας χρήση της Οικονομίας της Εκκλησίας, όπως φανερώνεται στην πλούσια παράδοσή Της, την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου. Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού.

διάβασε και αυτό  Συλλείτουργο για τα Εσόδια Θεοτόκου Οικουμενικού Πατριάρχη με Αρχιεπίσκοπο Αθηνών

Με Εγκύκλιό Της προς τις Ιερές Μητροπόλεις, την οποία θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες, η Ιερά Σύνοδος θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα και το Τυπικό που θα ακολουθηθεί.
Για την ενιαία έκφραση της θέσεως της Εκκλησίας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να εμφανίζεται στα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως μόνον ο Εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Επιπλέον, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, λαβούσα υπ’ όψη την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου επί του σχεδίου νόμου υπό τον τίτλο «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ», απεφάσισε να εκφράσει τις ευχαριστίες Της προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως για το υποβληθέν σχέδιο νόμου, το οποίο κατ’ αρχήν συμμερίζεται την αγωνία και το ενδιαφέρον της Ιεράς Συνόδου για την αναβάθμιση της Δευτεροβαθμίου Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, ως και για την ίδρυση μεταλυκειακών δομών μαθητείας υποψηφίων Κληρικών. Περαιτέρω, απεφάσισε την παραπομπή αυτού στην μέλλουσα να συγκληθεί Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας προς ενημέρωση και επεξεργασία.

Ως προς τις εκφρασθείσες δημοσίως, αποκλίνουσες θεολογικά, απόψεις κληρικού τινος η Ιερά Σύνοδος επελήφθη καθηκόντως ήδη και κατά την προηγουμένη και κατά την σημερινή Συνεδρία Αυτής.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

 

σσ. Το kalitheapress.gr το ereynapress.gr καθώς και ο Εκκλησιαστικός Ορθόδοξος Ισότοπος theodromion.gr θα αναμετάδοση σε απευθείας σύνδεση την Αφή του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το απόγευμα της…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: