fbpx
6 °C Athens, GR
27 Ιανουαρίου 2021

Pierre Cardin…Τα ρούχα είναι αυτά που μετράνε… Το σώμα είναι σαν ένα υγρό που παίρνει το σχήμα του αγγείου…

του Δημήτρη Μπιζιώτα

Ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Pierre Cardin πέθανε στο νοσοκομείο Neuilly, δυτικά του Παρισιού, την Τρίτη σε ηλικία 98 ετών, δήλωσε η οικογένειά του στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

“Είναι μια μέρα μεγάλης θλίψης για όλη την οικογένειά μας. Ο Pierre Cardin δεν είναι πια”, ανέφερε η δήλωση.

Η Γαλλική Ακαδημία Καλών Τεχνών επιβεβαίωσε το θάνατο του Cardin σε ένα tweet, προσθέτοντας ότι τα μέλη της ακαδημίας ήταν «πολύ λυπημένα».

Ποιος ήταν ο Pierre Cardin;
Γεννημένος στη φτώχεια το 1922 κοντά στη Βενετία της βόρειας Ιταλίας, η οικογένειά του μετανάστευσε στη Γαλλία όταν ήταν μικρό παιδί.

Μεγάλωσε στη γαλλική βιομηχανική πόλη του Saint Etienne. Στην ηλικία των 17 έγινε μαθητευόμενος σε έναν ράφτη στο Vichy και ειδικεύτηκε ήδη στα γυναικεία κοστούμια.

Στη συνέχεια μετακόμισε στο Παρίσι, όπου σχεδίασε τα μαγευτικά σετ και κοστούμια για την ταινία “Beauty and the Beast” με τον ποιητή, καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Jean Cocteau το 1947.

Μετά από μια θητεία με τον Christian Dior, ο Cardin ίδρυσε το δικό του σπίτι μόδας το 1950. Τις επόμενες δεκαετίες δημιούργησε μια παγκόσμια επιχειρηματική αυτοκρατορία.


Μαζί με τον Paco Rabanne και τον Andre Courrege, ο Cardin δημιούργησαν το φουτουριστικό στυλ εμπνευσμένοι από το Space-Age που καθόριζαν την εμφάνιση στις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Space Age looks by Pierre Cardin, 1968.Photo: AFP via Getty Images

Το 1954 παρουσίασε το τώρα θρυλικό φόρεμα με φούσκα. Μια δεκαετία αργότερα, παρουσίασε τη συλλογή “Space Age” του 1964 που παραμένει ορόσημο στην ιστορία της μόδας.

Ορίστηκε από κομμένα φορέματα, πλεκτά κουλουράκια, σφιχτά δερμάτινα παντελόνια, στενά κράνη και μπλουζάκια.

Pierre Cardin.Photo: AFP via Getty Images

Πιστεύεται επίσης ότι έφερε κομψά ρούχα στις μάζες, διαδίδοντας το πουλόβερ για άνδρες και φορμάκια για γυναίκες.

Τόσο ο επιχειρηματίας όσο και ο σχεδιαστής
Ο Cardin ήταν ο πρώτος σχεδιαστής που πούλησε συλλογές ρούχων σε πολυκαταστήματα στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και ο πρώτος που εισήλθε στην επιχείρηση αδειοδότησης για αρώματα, αξεσουάρ και ακόμη και φαγητό – τώρα ένας σημαντικός οδηγός κέρδους για πολλά σπίτια μόδας.

Η επιχειρηματική του αίσθηση ήταν αμφιλεγόμενη. Μερικές φορές αντιμετώπισε κριτική, κατηγορούμενος για καταστροφή της αξίας της μάρκας του και γενικότερα για την έννοια της πολυτέλειας.

Αλλά φαινόταν σε μεγάλο βαθμό να μην επηρεάζεται από τέτοια σχόλια…

Είναι χαρακτηριστική η συνέντευξη που είχε δώσει στον δημοσιογράφο Αλέν Εκλάν τον Νοέμβριο του 2014 που σας παραθέτουμε παρακάτω σε ελεύθερη μετάφραση για την προσωπικότητα του.

Από που ήταν οι γονείς σας;

Βενετία. Ήρθα στη Γαλλία σε ηλικία δύο ετών. Ωστόσο, έμαθα ιταλικά αργότερα. Αφού πέρασε την παιδική του ηλικία στην εξοχή, ο πατέρας μου αναζήτησε καταφύγιο στη Γαλλία σε ηλικία εξήντα επειδή είχε χάσει τα πάντα στον πόλεμο. Πήγα να ζήσω στο Βίτσι. Έζησα εκεί μέσα στα χρόνια του πολέμου από το 1940 έως το 1945 και μετά ήρθα στο Παρίσι όπου άρχισα να εργάζομαι στη μόδα στο πολύ διάσημο σπίτι μόδας Paquin.

Πώς ήταν κατά τη διάρκεια του πολέμου;

Δούλευα με τον Ερυθρό Σταυρό. Δούλευα με φτωχούς ανθρώπους που είχαν προβλήματα και έψαχνα βοήθεια. Πρέπει να πω ότι, παρά τον πόλεμο, ήμουν καλά. Ήμουν είκοσι ετών και πέρασα από τα πράγματα. Με συνέλαβαν οι Γερμανοί στο Moulin ενώ προσπαθούσα να φτάσω στο Παρίσι. Ευτυχώς, δεν ήμουν Εβραίος και δεν με απέλασαν. Μετά τον πόλεμο, δεν ένιωθα να συνεχίσω να εργάζομαι στον Ερυθρό Σταυρό. Μια μάντισσα – μια εξήντα πέντε ετών γυναίκα στο Vichy – διάβασε τις κάρτες μου και μου είπε ότι θα ήμουν επιτυχημένος, εξαιρετικά επιτυχημένος και ότι το όνομά μου θα ήταν γνωστό τόσο μακριά όσο η Αυστραλία. Νόμιζα ότι ήταν τρελή γιατί, τότε, δεν είχα τίποτα. Της ζήτησα ένα όνομα στο Παρίσι για να ξεκινήσω με ένα σπίτι μόδας. Όταν έφτασα στο Παρίσι, θυμάμαι ότι ήταν νωρίς το πρωί και ήμουν στο Rue Royal πηγαίνοντας στο σπίτι του ατόμου του οποίου το όνομα μου είχε δώσει. Σταμάτησα έναν άνδρα στο δρόμο για να τον ρωτήσω πού ήταν το σπίτι και ήταν το άτομο που επρόκειτο να δω. Εμφανίστηκα στο Paquin και εκεί συνάντησα τους Cocteau, Bérard και Jean Marais. Έφτιαχναν κοστούμια για την ταινία Beauty and the Beast.

Η Πεντάμορφη και το τέρας

Έχει αλλάξει πολύ η ζωή σας από τότε;

Όχι. Τίποτα δεν άλλαξε παρά την επιτυχία μου. Φυσικά σήμερα έχω πολύ περισσότερα χρήματα. Είμαι πολύ γνωστός. Αλλά ζω με τον ίδιο τρόπο.

Πως ζείτε?

Ζω μόνος μου σε ένα ξενοδοχείο που έχω. Σε ένα μικρό διαμέρισμα στο ισόγειο όπου έχω τη δική μου είσοδο. Έχω επίσης πολλά σπίτια στο Παρίσι, αλλά δεν τα πηγαίνω ποτέ.

Πώς βλέπετε τον κόσμο;

Ήμουν ήδη σε όλο τον κόσμο είκοσι επτά φορές. Έχω πάει στην Ιαπωνία πενήντα οκτώ φορές, στην Ινδία τριάντα επτά φορές, στη Ρωσία είκοσι οκτώ φορές, και στην Κίνα είκοσι δύο φορές… Ο κόσμος μου φαίνεται πολύ μικρός. Δεν βλέπω πλέον τον κόσμο να έχει το ίδιο μέγεθος όπως και πριν από σαράντα χρόνια. Ταξιδεύω με μια μικρή βαλίτσα. Ταξιδεύω βιαστικά και ποτέ δεν εμπιστεύομαι κανέναν άλλο με τη βαλίτσα μου. Το κρατάω μαζί μου. Συνήθιζα να ταξιδεύω για διασκέδαση, αλλά τώρα η διασκέδαση και η δουλειά αναμειγνύονται όλα και έτσι ταξιδεύω κυρίως για δουλειά. Θυμάμαι που είδα την κυρία Γκάντι και τον γιο της στην Ινδία. Γνώρισα τη Μητέρα Τερέζα. Έχω γνωρίσει αρχηγούς κρατών σε όλο τον κόσμο, από τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας έως τους Κένεντι, από τη Μαντέλα έως τον Φιντέλ Κάστρο. Γνώριζα καλά τις κομμουνιστικές χώρες, παρόλο που πήγα εκεί με μια καπιταλιστική εικόνα. Βρήκα αυτήν την αντίθεση ενδιαφέρουσα.

Τί κάνετε τις Κυριακές?

Δουλεύω. Όταν είμαι στο Παρίσι, μένω μόνος στο γραφείο όπου κανείς δεν μπορεί να με ενοχλήσει. Τακτοποιώ τις υποθέσεις μου. Μερικές φορές δουλεύω από τις 8 π.μ. έως τις 9 μ.μ. Αλλά πέρασα αυτό το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Port La Galère όπου έχω ένα πολύ μοναδικό σπίτι που έχει ένα παρακείμενο θέατρο. Πέρασα επίσης μερικές μέρες εκεί τον Αύγουστο.

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τη μόδα;

Έμαθα από τον Dior. Δεν πρέπει να δείξουμε πάρα πολλά. Για μένα η κομψότητα είναι για απόκρυψη. Σήμερα δείχνουν τα πάντα. Δεν θέλω να ακούω παλιά και βαρετά, αλλά για μένα τα ρούχα είναι αυτά που μετράνε. Το σώμα είναι σαν ένα υγρό που παίρνει το σχήμα του αγγείου. Σήμερα έχει να κάνει με το σώμα. Για μένα, το να δείχνει κανείς πάρα πολύ από κάποιον δεν είναι καθόλου συναρπαστικό. Δεν αφορά μόνο το σεξ και το σώμα.

Τα πράγματα είναι καλά ή κακά στη μόδα;

Κακά. Οι άνθρωποι κοιτάζουν πάρα πολύ τα αστέρια του Χόλιγουντ και τα περιοδικά μόδας για έμπνευση. Είναι μια μπαρόκ ερμηνεία, αλλά οι νέοι σήμερα είναι έτσι. Αλλά θα ήθελα να είμαι νέος και σήμερα.

πηγή https://pierrecardin.com/-france news

Related articles

Στη σύνοδο Κορυφής των MED7 ο Ν. Αναστασιάδης – Στο επίκεντρο Κυπριακό, τουρκικές προκλήσεις

Για την Κορσική αναχωρεί αύριο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να συμμετάσχει κατόπιν πρόσκλησης από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στη Σύνοδο Κορυφής των MED7. Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των επτά μεσογειακών κρατών που πραγματοποιείται αύριο αναμένεται να κυριαρχήσει το Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι απειλές […]

ΑΛΙΜΟΣ Διατροφή-Ασκηση-Ζωή

Με επιτυχία και τηρώντας αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο,πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 25 Οκτωβρίου, αθλητικό δρώμενομε δυναμικό βάδισμα από την Επιστημονική επιτροπή προώθησηςΕλληνικής διατροφής και θεματικού τουρισμού. Ενοπλες δυνάμεις, στρατιωτικές σχολές , φοιτητικές ενώσεις, ευπαθείς ομάδες επιμορφώνονται επί σειρά ετών, αφιλοκερδώς από τα μέλη της επιτροπής, που αριθμεί πάνω από 100 συνεδριακές εκδηλώσεις στην Αμερική με το Χάρβαρντ, […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *