App Icon

Ποιο είναι το αληθινό νόημα της Κυριακής των Βαΐων.

Tης Κατερίνας Σιδέρη.

Η τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων. Έχει προηγηθεί το Σάββατο του Λαζάρου, όπου ο Χριστός ανέστησε το φίλο και μαθητή του Λάζαρο, να ηγέρθη εκ νεκρών τέσσερις ημέρες μετά το θάνατό του, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα.

Κατά τις γραφές, αμέσως μετά την ανάσταση του Λαζάρου που έλαβε χώρα στην πόλη Βηθανία, ο Χριστός ζήτησε από τους μαθητές του να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ οδεύοντας προς το τέλος του. Η πόλη ήταν πλημμυρισμένη από κόσμο, λόγω του εορτασμού του Εβραϊκού Πάσχα, προς τιμήν της απελευθέρωσης των Εβραίων από τον Αιγυπτιακό ζυγό.

Καθήμενος λοιπόν πάνω σε ένα ταπεινό γαϊδουράκι, διάνυσε απόστασή περίπου 2,5 χιλιομέτρων και έφτασε στην Ιερουσαλήμ, όπου εκεί έτυχε βασιλικής υποδοχής. Είχε γίνει γνωστός ο απλός και αμόλυντος λόγος του, η πληβεία διδασκαλία του, η πραότητα του χαρακτήρα του και η θαυματουργή του δράση, με αποτέλεσμα ο περισσότερος κόσμος να τον υποδεχτεί με τιμές και δόξες.

Πολλοί δε έσπευσαν να δουν από κοντά το λεγόμενο Μεσσία. Άλλοι από απλή περιέργεια, άλλοι από φθόνο, φόβο και οργή και κάποιοι ορμώμενοι από δέος και σεβασμό προς το πρόσωπό του. Οι τελευταίοι, έραιναν τον δρόμο του με βάια (φοινικόφυλλα), τον προσκυνούσαν και έψελναν «Ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Τη συγκεκριμένη μέρα, Κυριακή των Βαΐων, ονομαζόμενη λόγω των ομώνυμων κλαδιών, σε όλους τους ναούς προσφέρονται στους πιστούς βάια, φύλλα δάφνης ή ελιάς που θεωρούνται ιαματικά και ευλογημένα.

Η διττή σημασία της ημέρας για το Χριστιανικό κόσμο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κατά πρώτον, η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, σηματοδοτεί το ίστατο ταξίδι του στη ζωή. Η ημέρα εκείνη είναι η εναρκτήρια της Μεγάλης Εβδομάδας, της λεγόμενης εβδομάδας των παθών, μιας εβδομάδας δραματικών γεγονότων με απάνθρωπα και αποκρουστικά βασανιστήρια και αποκορύφωμα την αποτρόπαια πράξη της σταύρωσης, την ταφή και την καταλυτική Ανάσταση.

διάβασε και αυτό  Ο Ύμνος εις την ελευθερίαν στο Κρυφό Σχολειό της Καλλιθέας

Κατά δεύτερον, λόγω της υποδοχής του Χριστού με βασιλικές τιμές στον τελικό προορισμό της επίγειας ζωής του, αν και θεωρείται αντιφατικό προς την ευσέβεια της Μεγάλης Εβδομάδας και της νηστείας της Σαρακοστής, η εκκλησία αποδέχεται την κατάλυση και τη βρώση ψαριού, λαδιού και κρασιού για να τονίσει τη λαμπρότητα της
εισόδου και την αποδοχή του Χριστού ως Βασιλέα.

Εν κατακλείδι, η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, σηματοδοτεί μεν την είσοδό του στα μαρτύρια και στα απάνθρωπα πάθη του με τελικό προορισμό τη σταύρωση, αλλά ολοκληρώνεται με την καταπάτηση του θανάτου και την πολυπόθητη Ανάσταση. Αξίζει λοιπόν να παραδειγματιστούμε από την επίγεια ζωή του και να μη λησμονούμε ότι μετά ακόμα και τη πιο μεγάλη δυσκολία, με τη δική μας συναίνεση, μπορεί να ακολουθήσει η λύτρωση.
Χρόνια Πολλά! Καλό Πάσχα!


Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Η οργάνωση «Make a Wish» Ελλάδας κάθε χρόνο διοργανώνει διαγωνισμό…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel