Πού θα κατασκευαστεί το νέο δικαστικό μέγαρο Χανίων

Ειλημμένη είναι η απόφαση για την ανέγερση τού νέου Δικαστικού Μεγάρου Χανίων, μέσω ΣΔΙΤ, σε μία έκταση 15-20 στρεμμάτων, στον χώρο του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων, όπως τόνισε σήμερα από τα Χανιά ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος είχε συνάντηση – σύσκεψη για το συγκεκριμένο ζήτημα με εκπροσώπους τού τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου, παρουσία των βουλευτών της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη και Μανούσου Βολουδάκη, του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή, του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Η απόφαση για την ανέγερση των νέων Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων, την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου και τη συντήρηση και διαχείρισή τους μέσω ΣΔΙΤ, πάρθηκε στις 12 Μαρτίου 2021 από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση. Το έργο -στο σύνολό του, αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση δύο νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Ηράκλειο και Χανιά και στην ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, καθώς και στην ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση αυτών. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός τουσυνολικού  έργου ανέρχεται σε 121,38 εκατομμύρια ευρώ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο γενικός διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Αντώνης Κοτσώνης παρουσίασε το σχέδιο για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων σε χώρο του παλιού Ψυχιατρείου που υποδείχθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή και τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Για να προχωρήσει, πάντως, η διαδικασία, θα πρέπει η Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) -στην οποία έχει παραχωρηθεί ο χώρος του πρώην ΘΨΠΧ- να λάβει απόφαση παραχώρησης τής εν λόγω έκτασης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου, ακολούθως, να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του έργου μέσω ΣΔΙΤ.

διάβασε και αυτό  Σημεία μαζικών δειγματοληψιών από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ (27/11)

Σοβαρές ενστάσεις για τη χωροθέτηση του νέου Δικαστηρικού Μεγάρου εξέφρασε το προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, με τον πρόεδρο Γιάννη Δασκαλάκη να τονίζει ότι το νέο κτήριο θα πρέπει να ανεγερθεί εντός του αστικού ιστού, επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, την πρόταση του Συλλόγου για αξιοποίηση του κτηρίου των παλαιών φυλακών επί της οδού Γιαμπουδάκη, προκειμένου να στεγαστούν εκεί το Αρχείο, το Διοικητικό Εφετείο και το Πρωτοδικείο.

kalitheapress gr

Kαλή λύση χαρακτήρισε τη μεταφορά των Δικαστηρίων σε νέο κτήριο στην έκταση των πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων ο κ. Καλογερής, ο οποίος έκανε λόγο για σημαντικό έργο που θα βελτιώσει τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης σε τοπικό επίπεδο, εκφράζοντας, παράλληλα, την πεποίθηση ότι το υφιστάμενο κτήριο δεν μπορεί πια να ανταποκριθεί στις υφιστάμενες ανάγκες.

“Εκτιμώ ότι θα μας λύσει πολύ σημαντικά προβλήματα”, πρόσθεσε ο κ. Καλογερής αναφερόμενος στο νέο κτήριο.

Για το θέμα αυτό, ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης σημειώνει, σε ανάρτησή του που έγινε μεταγενέστερα εντός της ημέρας, ότι “… η πρόταση Περιφέρειας και Δήμου είναι η κατασκευή του στην έκταση του παλαιού Ψυχιατρείου. Θα ζητήσω περισσότερα στοιχεία για την επιλογή της λύσης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που έχει και την αρμοδιότητα. Σημείωσα ότι περιμένω και υποθέτω η σχετική μελέτη να λαμβάνει υπ’όψιν της και το γεγονός ότι η σταδιακή ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, περιορίζει δραστικά τις ανάγκες για χώρους, οπότε περιορίζονται και οι διαστάσεις των αναγκαίων δημοσίων έργων, εξοικονομώντας πόρους και περιορίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των έργων. Η πράσινη ανάπτυξη αλλάζει σε όλο τον κόσμο και το σχεδιασμό των δημοσίων έργων. (Περισσότερα επ’αυτού όταν λάβω τα σχετικά στοιχεία)”, καταλήγει ο κ. Βολουδάκης.

διάβασε και αυτό  ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ Ο Ελληνοαμερικανός Γιώργος Τσούνης πρέσβης ΗΠΑ στην Ελλάδα

Πηγή: hania.news


Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel