Ψαρά

 

Σημαντικό Πολιτιστικό γεγονός. Τοποθέτηση αγάλματος της Δόξας των Ψαρών.

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Η επιστροφή … της Δόξας των Ψαρών.

“Μια ιστορική μέρα για το νησί μας η σημερινή. Το άγαλμα της Δόξας των Ψαρών στους πρόποδες της Μαύρης Ράχης! Ένα όνειρο δεκαετιών όλων των Ψαριανών έγινε πραγματικότητα.

kalitheapress gr

Ένα εκπληκτικό γλυπτό του κυρίου Νίκου Γεωργίου έρχεται να συμπληρώσει το επικό επίγραμμα του εθνικού μου ποιητή Διονύσιου Σολωμού και τον εξαίρετο πίνακα του Νικόλαου Γύζη. Ποίηση, ζωγραφική και γλυπτική συναντιούνται με επίκεντρο τη ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ.

kalitheapress gr

Αισθάνομαι πλημμυρισμένος από πολύ έντομα συναισθήματα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας”. Δήλωση του δημάρχου Ψαρών κ. Κώστα Βρατσάνου για την τοποθέτηση του αγάλματος της Δόξας στην Μαύρη Ράχη Ψαρών.

Και, Ναι, η Δόξα επέστρεψε 200 σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη της ‘εμφάνιση’ στα Ψαρά, επέστρεψε να μείνει για πάντα.

Η Καταστροφή των Ψαρών

Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη/περπατώντας η Δόξα μονάχη,/μελετά τα λαμπρά παλικάρια/και στην κόμη στεφάνι φορεί/γινωμένο από λίγα χορτάρια/που ’χαν μείνει στην έρημη γη. ( Διονύσιος Σολωμός).

Το γνωστό σε όλους επίγραμμα που εμπνεύστηκε ο Διονύσιος Σολωμός μετά την Καταστροφή –ολοκαύτωμα των Ψαρών τον Ιούνιο του 1824 από τους Οθωμανούς Τούρκους.kalitheapress gr

Ψαρά: Το ολοκαύτωμα…

Τα Ψαρά, ένα μικρό νησί στα βορειοδυτικά της Χίου το 1824 είχαν σπουδαία θαλασσινή παράδοση και ήταν η τρίτη ναυτική δύναμη της Ελλάδας, μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες. Η εντολή του σουλτάνου Χοσρέφ πασά ο οποίος ήθελε να καταστρέψει τον Ελληνικό στόλο ήταν να μη μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα στο νησί των Ψαρών. Ο τουρκικός στόλος απέπλευσε από το Σίγρι Μυτιλήνης και είχε 176 πλοία και 12 χιλιάδες άντρες. Ύστερα από ισχυρό κανονιοβολισμό, έγινε κατορθωτή η απόβαση.

διάβασε και αυτό  Συναγερμός στο κέντρο της Αθήνας: Άνδρας άνοιξε πυρ και ταμπουρώθηκε στο διαμέρισμά του.

Οι κάτοικοι του νησιού ανέρχονταν σε 30.000, οι 7.000 ντόπιοι και οι υπόλοιποι πρόσφυγες από τη Χίο και τις ακτές της Μικράς Ασίας. Το υπερασπίζονταν 1.300 Ψαριανοί, 700 πάροικοι και 1027 μισθοφόροι από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Έκαναν το λάθος να επιλέξουν ως τακτική την άμυνα και δεν χρησιμοποίησαν τα πυρπολικά τους, ούτε έδιωξαν τα γυναικόπαιδα. Όμως οι υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν το νησί σε δύο ημέρες. Η καταστροφή και η σφαγή που ακολούθησε υπήρξε τρομερή. Από τους 30.000 κατοίκους του νησιού,  οι 18.000 θανατώθηκαν ή πωλήθηκαν ως σκλάβοι. Από τα περίπου 100 πλοία των Ψαριανών, μόνο 16 διασώθηκαν, καθώς και 7 πυρπολικά υπό τον Κανάρη.

kalitheapress gr

 

Η Καταστροφή των Ψαρών υπήρξε δεινό πλήγμα για την Επανάσταση, καθώς χάθηκε μία από τις σημαντικές βάσεις του ελληνικού ναυτικού. (Wikipedia).

Κι έμεινε η Δόξα να περπατάει μόνη στην ολόμαυρη ράχη των Ψαρών…

Διονύσιος Σολωμός-ποίηση, Νικόλαος Γύζης-ζωγραφική και Νίκος Γεωργίου-γλυπτική κι όπως επισημαίνει ο εκλεκτός εκπαιδευτικός και δήμαρχοςς Ψαρών κ. Βρατσάνος  απόγονος του θρυλικού ήρωα της καταστροφής των Ψαρών Δημητρίου Βρατσάνου ,τρείς τέχνες συναντήθηκαν με άξονα αναφοράς την ΔΟΞΑ των ΨΑΡΩΝ.

Το έργο της δημιουργίας του γλυπτού αγάλματος της Δόξας των Ψαρών εντάσσεται στις δράσεις του Ηρωικού Δήμου Ψαρών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.kalitheapress gr

Δόξα των Ψαρών. Πραγματικότητα μετά από 2 αιώνες. Σας περιμένει στα Ψαρά.

Φωτογραφίες: Από τον λογαριασμό στο facebook του δημάρχου Ψαρών.

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel