App Icon

Πώς να ξεχωρίσετε αν έχετε κορονοϊό, κρυολόγημα ή γρίπη

Δεκατρείς μήνες μετά το ξεκίνημα της πανδημίας στην Ελλάδα, οι υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων Covid-19 επιβεβαιώνουν τη μεγάλη διασπορά της μόλυνσης στη χώρα. Αλλά με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που κατά κανόνα κάνει την εμφάνισή της και η γρίπη, πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα συμπτώματα που βιώνετε είναι γρίπη, κορονοϊός ή απλό κρυολόγημα;

Σύμφωνα με άρθρο της health editor του BBC News online Μισέλ Ρόμπερτς, μπορεί αυτές οι τρεις ασθένειες να προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς, ωστόσο εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι που αισθάνονται άρρωστοι εξαιτίας μόλυνσης από κορονοϊό έχουν τουλάχιστον μια από αυτές τα τρεις βασικές ενδείξεις: υψηλό πυρετό, συνεχή ξηρό βήχα και απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης. Δείτε, λοιπόν, τι πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε μια πρώτη αυτοδιάγνωση, με τις βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών», γράφει η Ρόμπερτς.

Ο πυρετός σημαίνει ότι έχετε κορονοϊό; 

Υψηλή θερμοκρασία σώματος θεωρείται αυτή που ξεκινά από 37,8 βαθμούς Κελσίου. Ένας πυρετός όπως αυτός, μπορεί να συμβεί όταν το σώμα καταπολεμά οποιαδήποτε λοίμωξη και όχι κατ’ ανάγκη τον Covid-19. Αν και ο πυρετός είναι ένα βασικό σύμπτωμα κορονοϊού, μπορεί να είναι γρίπη ή μια διαφορετική λοίμωξη, ακόμη και ένα απλό κρυολόγημα.

Τι γίνεται με βήχα; 

Ένα ακόμη κοινό σύμπτωμα του κρυολογήματος και της γρίπης είναι ο βήχας. Η γρίπη εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά και οι πάσχοντες συχνά θα παρουσιάσουν μυϊκούς πόνους, ρίγη, πονοκεφάλους, κόπωση, πονόλαιμο, ρινική καταρροή, καθώς και βήχα. Τα κρυολογήματα, απ’ την άλλη, τείνουν να αναπτύσσονται πιο σταδιακά και είναι λιγότερο σοβαρά, αν και πολύ συχνά δημιουργούν έντονα σημάδια γενικής αδιαθεσίας, όπου μαζί με τον βήχα μπορεί να υπάρχει φτέρνισμα, πονόλαιμος και ρινική καταρροή -με τον υψηλό πυρετό, τα ρίγη, τους μυϊκούς πόνους και τους πονοκεφάλους να είναι σπάνια. Στον κορονοϊό ο βήχας είναι πολύ ξηρός και επίμονος, με διάρκεια δυο, τριών ή περισσότερων ωρών, σε «επεισόδια» που επαναλαμβάνονται όλο το 24ωρο. Εάν έχετε συνήθως βήχα εξαιτίας μιας μακροχρόνιας ιατρικής κατάστασης όπως η ΧΑΠ, εδώ, ο βήχας μπορεί να είναι χειρότερος από το συνηθισμένο. Πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε τεστ ανίχνευσης Covid-19.

διάβασε και αυτό  Χρήστος Σταικούρας Εννιά επιπρόσθετα μέτρα Ενίσχυσης Επιχειρήσεων-Εργαζομένων

Τι σημαίνει απώλεια ή αλλαγή στη μυρωδιά και στη γεύση; 

Αυτά είναι ένα από τα πιο βασικά συμπτώματα του κορονοϊού. Μολονότι θα μπορούσατε να έχετε πρόσκαιρη απώλεια γεύσης και όσφρησης ακόμη και σε ένα απλό κρυολόγημα, σκόπιμο είναι να κάνετε το τεστ με σκοπό να αποφύγετε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στα μέλη της οικογένειάς σας ή τους συναδέλφους.

Το φτέρνισμα σημαίνει ότι έχετε κορωνοϊό; 

Το φτέρνισμα δεν είναι σύμπτωμα που έχει συσχετιστεί με τον Covid-19, εκτός και εάν συνδυάζεται με όλα τα άλλα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, τα σταγονίδια του φτερνίσματος μπορούν να εξαπλώσουν γρήγορα οποιαδήποτε λοίμωξη, οπότε συνηθίστε να φτερνίζεστε μέσα σε μαντίλια μιας χρήσης τα οποία πετάτε αμέσως στον κάδο σκουπιδιών.

Τι γίνεται με μια ρινική καταρροή και συμφόρηση;

Το μπούκωμα της μύτης και η διαρκής παραγωγή βλέννας δεν είναι λόγος για να κάνετε πανικοβλημένοι τεστ κορονοϊού. Δεδομένα από μια εφαρμογή που παρακολουθεί τα συμπτώματα Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποδηλώνουν ότι o κορονοϊός δεν σχετίζεται με συμπτώματα που συνδέονται παραδοσιακά με ένα κρυολόγημα όπως η ρινική συμφόρηση ή η παραγωγή βλέννας. Αυτός ο διαχωρισμός, μάλιστα, καθιστά εύκολη τη διάκριση του συγκεκριμένου ιού από τις εποχικές αλλεργίες ή τη γρίπη. Αυτή την εποχή, η γύρη οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό για την ρινική συμφόρηση, με τις ουσίες που την προκαλούν (αλλεργιογόνα) συνήθως δεν είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό.

Η γενικευμένη αδιαθεσία είναι σημάδι Covid-19;

Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που σχετίζονται με την γενική αδυναμία και αδιαθεσία, τα οποία κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Ένα τέτοιο σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί έως και δύο εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό, με την δύσπνοια και την έντονη δυσφορία να αποτελεί ένδειξη πιο σοβαρής λοίμωξης από ένα κρυολόγημα ή μια εποχική γρίπη. Εάν αντιμετωπίζετε έντονη σωματική κόπωση, γενικευμένη αδιαθεσία και προβλήματα με την αναπνοή, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας -μάλλον έχετε μολυνθεί από τον Covid-19.

διάβασε και αυτό  Κορονοϊός: Στο κόκκινο Αχαΐα και Θεσσαλονίκη - Έρχονται νέα μέτρα

Πηγή: vimapress.grFacebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Τον αιφνίδιο θάνατο του Γρηγόρη Χρυσού, Διοικητή της Εξωτερικής Φρουράς στο Κατάστημα…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel