App Icon

Σάββατο του Λαζάρου. Και… τα λαζαράκια από το χωριό Σταμνά στο Μεσολλόγγι.

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Μεγάλη η θρησκευτική γιορτή του Σαββάτου του Λαζάρου συνδεδεμένη με έθιμα του λαού μας από τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού.

Ο Λάζαρος ζούσε με τις αδελφές του Μαρία και Μάρθα (Λουκά ι,38-40) στη Βηθανία κοντά στα Ιεροσόλυμα και είχαν φιλοξενήσει πολλές φορές τον Ιησού στο σπίτι τους. Λίγες μέρες πριν τα πάθη του Κυρίου ο Λάζαρος ασθένησε και οι αδελφές του ενημέρωσαν τον Ιησού που έφτασε όμως εκεί μετά τον θάνατο του Λαζάρου για να
επακολουθήσει το θαύμα της Ανάστασης του νεκρού φίλου Του. Ο Ορθόδοξος λαός συνέδεσε αυτό το θαύμα του Ιησού με πολλά έθιμα. Κάλαντα του Λαζάρου και τα κουλουράκια λαζαράκια που έχουν σχήμα ανθρώπου με ενδυμασία νεκρού.

Η ανάρτηση του Συλλόγου Γυναικών Σταμνάς του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου με τη τήρηση του εθίμου για τα λαζαράκια υπήρξε κι η αφορμή συγγραφής αυτού του άρθρου.

Η Σταμνά είναι παλαιό και όμορφο χωριό που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό αρκετά παραδοσιακά στοιχεία, στα κτίσματα, στα έθιμα και στις συνήθειες των κατοίκων και βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι και 14 χιλ. από το Αιτωλικό. Πολλά τα αρχαιολογικά ευρήματα στο χωριό ίσως γνωρίζετε το περίφημο Ρωμαϊκό υδραγωγείο.

Οι κυρίες λοιπόν, του δραστήριου συλλόγου της Σταμνάς όπως γράφουν στην ανάρτηση τους στο facebook :

Οι κυρίες μέλη του Συλλόγου μας " Η Αγία Αγάθη" φτιάξανε λαζαράκια και μας θύμισαν ένα παλιό έθιμο του Χωριού μας.
Οι παλιές νοικοκυρές την παραμονή του Λαζάρου ζύμωναν και έψηναν τα λαζαρακια σε σχήμα ανθρώπου φασκιωμενου που συμβόλιζαν την Ανάσταση του Λαζάρου. Θερμά Συγχαρητήρια στις κυρίες . Από την ανάρτηση τους και το φωτογραφικό υλικό.
Σας δίνω και μία συνταγή για λαζαράκια από το διαδίκτυο.
Λαζαράκια.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά ξηρή
μισό ποτήρι ζάχαρη
σταφίδες
λίγο αλάτι
1/3 του ποτηριού ελαιόλαδο
3 κουταλάκια κανέλα
γαρύφαλλα για τη διακόσμηση
1 ποτήρι ζεστό νερό για να διαλύσουμε τη μαγιά
Εκτέλεση
Ρίξτε το αλεύρι σε μια λεκάνη
Διαλύστε τη μαγιά, ρίξτε τη στη λεκάνη με το αλεύρι και ζυμώστε.
Έπειτα ρίξτε το λάδι ,το αλάτι ,τη ζάχαρη,την κανέλα και ξαναζυμώνστε.
Τέλος ρίξτε τις σταφίδες και ζυμώστε μέχρις ότου το μείγμα δεν θα κολλά στα χέρια
σας.
Αφήστε το μείγμα σας να «ξεκουραστεί» σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα.
Πώς θα τα πλάσετε
Κάντε 2 λωρίδες που θα τις πλέξετε μεταξύ τους (όπως τα τσουρέκια) και αφήστε τις
άκρες για πόδια. (Τα χέρια θα είναι νοητά σταυρωτά)
Κάντε μια μικρή μπαλίτσα για κεφάλι και τοποθετήστε τα γαρύφαλλα για ματάκια.
Ψήστε τα σε 180 με 200 βαθμούς ώσπου να ροδίσουν.

διάβασε και αυτό  Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με τις Ορχήστρες και τη Χορωδία της ΕΡΤ

Καλή Επιτυχία στις κυρίες που θα τα φτιάξουν.
Ευχαριστώ θερμά την Αγία Αγάθη (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΣΤΑΜΝΑΣ ΔΗΜΟΣ Ι. Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ).
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.



Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το απόγευμα του…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel