ΣΒΑΚ: Ποιοι κεντρικοί δρόμοι των Χανίων θα μονοδρομηθούν

Εκτεταμένες αλλαγές στο κυκλοφοριακό των Χανίων με μονοδρομήσεις και διοχέτευση της κίνησης σε περιφερειακούς οδικούς άξονες προβλέπει το υπό εκπόνηση Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, η ολοκλήρωση του οποίου τοποθετείται χρονικά στο τέλος τής τρέχουσας χρονιάς, όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, μιλώντας στον Αντέννα Δυτικής Κρήτης 97,1 και τους δημοσιογράφους Μανώλη Κονσολάκη και Γιώργο Γεωργακάκη (εκπομπή «Μικρόφωνο για 2»).

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) είναι το στρατηγικό σχέδιο που καταρτίζεται με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αστικές περιοχές και τα περίχωρά τους και την ικανοποίηση των αναγκών για την κινητικότητα των ανθρώπων και τη μεταφορά αγαθών στις περιοχές αυτές. Στον Δήμο Χανίων οι διαδικασίες για την εκπόνησή του ξεκίνησαν επί δημαρχίας Τάσου Βάμβουκα και συνεχίζονται από τη σημερινή Δημοτική Αρχή.

Αναφερόμενος στις επερχόμενες αλλαγές, ο κ. Σημανδηράκης σημείωσε ότι «οι εκτεταμένες μονοδρομήσεις που θα γίνουν, θ’ αλλάξουν αυτό το ακτινωτό μοντέλο, που όλοι οι δρόμοι καταλήγουν στην Αγορά, μ’ ένα κυκλικό μοντέλο».

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων:

• Η οδός Τζανακάκη θα πεζοδρομηθεί από τη συμβολή της με την οδό Νεάρχου, με την κίνηση να διοχετεύεται δυτικά και ανατολικά, προς τις οδούς Σολωμού και Σφακιανάκη αντίστοιχα.

• Η οδός Ανδρέα Παπανδρέου θα μονοδρομηθεί με κίνηση προς την πλατεία Ελευθερίας (Δικαστήρια).

• Η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου θα μονοδρομηθεί με κίνηση προς τη Δημοτική Αγορά.

• Η οδός Σελίνου θα μονοδρομηθεί με κίνηση από ανατολικά προς δυτικά (έξοδος).

• Η οδός Κισάμου θα παραμείνει διπλής κατεύθυνσης μέχρι το μνημείο των Μικρασιατών. Από αυτό το σημείο και μετά, θα μονοδρομηθεί για να «λειτουργεί» ως είσοδος στην πόλη.

διάβασε και αυτό  Έπεσε στο κενό από τον τρίτο όροφο στη Λάρισα – Βρέθηκε νεκρή στον ακάλυπτο

• Η οδός Μάρκου Μπότσαρη θα μονοδρομηθεί με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά (έξοδος).

• Η οδός Αναγνώστου Γογονή θα μονοδρομηθεί -αυτό προβλέπεται να γίνει στο τελικό στάδιο- με κατεύθυνση από δυτικά προς ανατολικά (είσοδος).

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, καθώς η κατάρτιση του ΣΒΑΚ είναι σε εξέλιξη. Επίσης, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, πέραν των προτεινόμενων αλλαγών, θα καθορίσει, και τη σειρά λήψης των μέτρων, αλλά και τη σειρά εκτέλεσης των έργων, με σκοπό να υπάρξει μία ομαλή μετάβαση στα νέα δεδομένα.

ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

«Όλες οι παρεμβάσεις και οι μονοδρομήσεις δεν γίνονται επειδή το αποφάσισαν ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος. Έχουν προκύψει μέσα από ποσοτικές και ποιοτικές μετρήσεις, ερωτηματολόγια και μία επιστημονική διαδικασία, που εξηγεί ότι μπορεί να λειτουργήσει η πόλη με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις», υπογράμμισε ο κ. Σημανδηράκης, ο οποίος σημείωσε ότι στόχος είναι μία «πολιτική ανάσχεσης της χρήσης του αυτοκινήτου».

«Προσπαθούμε, δηλαδή, όσο και αν ακούγεται σκληρό, ν’ αποτρέψουμε τη χρήση του αυτοκινήτου εντός της πόλης, το οποίο προϋποθέτει τη δημιουργία περιφερειακών πάρκινγκ. Το πρώτο περιφερειακό πάρκινγκ θα είναι στην περιοχή του ΚλαδισούΤο δεύτερο το οποίο έχουμε εντοπίσει θα είναι στην περιοχή απέναντι περίπου από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων», ενώ «… έχουμε άλλα τρία μικρότερα πάρκινγκ εντός της πόλης, λίγο παραέξω από το κέντρο», κατέληξε ο Δήμαρχος Χανίων.

Πηγή: hania.news

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Τη Δευτέρα θα κατατεθούν 300.000 ευρώ σε κάθε δήμο που…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: