App Icon

Τι θα ισχύσει με τις μάσκες και ποια παιδιά εξαιρούνται – Το ΦΕΚ με όλα τα νέα μέτρα

Δύο μέρες πριν το πρώτο κουδούνι των σχολείων, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία περιλαμβάνει όλα τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που θα ισχύσουν μέσα στις σχολικές μονάδες και θα πρέπει να τα τηρούν μαθητέςεκπαιδευτικοί και γονείς. Στο κείμενο του ΦΕΚ αναφέρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας απ’ όλους εκτός από μερικές εξαιρέσεις προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μετάδοσης.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 της ΚΥΑ η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους της σχολικής μονάδας ανεξαρτήτως εάν αυτοί είναι εσωτερικοί ή εξωτερικοί. Ακόμα αναφέρεται ότι οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιούν ή απλή χειρουργική ή υφασμάτινη με κατάλληλες προδιαγραφές. Την ίδια στιγμή υπάρχει πρόβλεψη για «διάλειμμα μάσκας» καθώς αναφέρονται τα εξής:

«Η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Ειδικά για τους/τις μαθητές/τριες ηλικίας τεσσάρων (4) ετών και άνω δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • στους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων
  • στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων
  • στα μέσα μεταφοράς μαθητών

Με την ΚΥΑ επισφραγίζεται ότι η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική «κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/ άθλησης. Επειδή δεν θα γίνεται χρήση μάσκας όταν τα παιδιά τρώνε ή πίνουν, κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Η οδηγία αυτή αφορά σε όλες τις περιοχές της Επικράτειας, ανεξάρτητα από την επιδημιολογική κατάσταση».

διάβασε και αυτό  Μητσοτάκης στο νέο γήπεδο της Εθνικης Τυφλών: Έχουμε συνολική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία

Ποιοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν μάσκα

Από την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες μαθητών/τριών, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά:

  • μαθητές/τριες με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς
  • μαθητές/τριες με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους
  • μαθητές/τριες που παρουσιάζουν αναπνευστική δυσχέρεια και ως εκ τούτου η προστατευτική μάσκα δεν είναι ανεκτή Επιπλέον, για τους/τις μαθητές/τριες σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας/ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.

Για τους μαθητές που αρνούνται να φορέσουν μάσκα θα ισχύουν τα κάτωθι:

«Σε περίπτωση που μαθητής/τρια δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία, ενώ, εφόσον είναι ανήλικος/η, παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του. Ο ειδικός χώρος ορίζεται με απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων, υπό την εποπτεία του Διευθυντή/τριας ή Προϊσταμένου/ης της σχολικής μονάδας. Κατά την άφιξη των γονέων/κηδεμό- νων, επισημαίνονται η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας».

Για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη του προσωπικού που δεν φορούν μάσκα ισχύουν τα εξής:

«Σε περίπτωση που εκπαιδευτικός ή μέλος ΕΕΠ – ΕΒΠ, καθώς και μέλος του λοιπού προσωπικού δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική μονάδα. Αν εισέλθει στη σχολική μονάδα και σε μεταγενέστερο χρόνο ο εκπαιδευτικός ή μέλος ΕΕΠ – ΕΒΠ, καθώς και μέλος του λοιπού προσωπικού δεν συμμορφώνεται με την παραπάνω υποχρέωση χρήσης προστατευτικής μάσκας δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη. Ο Διευθυντής/ντρια ή Προϊστάμενος/η της σχολικής μονάδας τον/την καλεί να αποχωρήσει και ενημερώνει, χωρίς καμία καθυστέρηση, τον/την αρμόδιο/α Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης ή Περιφερειακό/η Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης προκειμένου να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες».

Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  Τραγωδία στο Λαγονήσι: Εχασε την ζωή του 10χρονος στην περιοχή «Πεύκο»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αποκαλύψεις με φόντο την υπόθεση…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel