Σημαντικό να εξαντλεί η Πολιτεία όλα τα περιθώρια στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Μπαίνοντας σε ακόμα ένα δύσκολο φθινόπωρο και παρά τις ευνοϊκές οικονομικές εξελίξεις που έχουν προβλεφθεί, είναι φανερό ότι η αγορά στη χώρα μας εμφανίζει σημάδια κόπωσης από τους συνεχείς περιορισμούς, λόγω της πανδημίας, στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων. Η κόπωση αυτή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία, όμως παραμένει η «υγιής ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας. 

Πώς όμως συμβαίνει αυτό; 

Οι μικρομεσαίες, συνήθως τοπικές επιχειρήσεις αποδεικνύουν ότι διαθέτουν εξαιρετικές δυνατότητες προσαρμογής, κυρίως επειδή στηρίζονται σε ξεχωριστή κουλτούρα και ιδιαίτερη φιλοσοφία που τις καθιστούν ασυναγώνιστες και εξακολουθούν να αποτελούν κέντρο αναφοράς της τοπικής κοινωνίας. Διαθέτουν το ειδικό βάρος της προσωπικής κι όχι απρόσωπης σχέσης, βασίζονται όχι σε στείρα δίκτυα πώλησης αγαθών ή υπηρεσιών, αλλά σε δίκτυα ανθρώπων που τους εμπιστεύονται επί προσωπικού. Δεν λειτουργούν ως «καμικάζι» της αγοράς, οι όποιοι αναγγέλλουν μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά σχέδια, αλλά αποσκοπούν να εξασφαλίσουν ένα πρόσκαιρο κέρδος και να εξαφανιστούν αμέσως μετά. Αντιθέτως, δίνουν ζωή στην τοπική αγορά και «επιχειρούν» σε βάθος χρόνου, καθώς οι περισσότερες είναι οικογενειακές επιχειρήσεις με δεσμούς με την τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της. 

Αυτή η κουλτούρα είναι που διατήρησε και διατηρεί τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε εγρήγορση και έχει κατορθώσει να επιβιώσει, παρά τα σκαμπανεβάσματα και τις παλινωδίες που, πολλές φορές, οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες και κρίσεις. Θεωρώ ότι η διατήρηση αυτής της κουλτούρας και της φιλοσοφίας είναι απαραίτητη για την επιβίωση της μικρομεσαίας, τοπικής επιχειρηματικότητας σε δύσκολες χρονικές περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε. 

Είναι, επίσης σημαντικό τόσο η Πολιτεία, όσο και ειδικότερα οι τοπικές αρχές, να εξαντλούν όλα τα περιθώρια στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, διότι αυτή πλέον συνιστά όχι μόνο κύριο παράγοντα οικονομικής επανεκκίνησης και σταθερότητας, αλλά και αξιοσημείωτο στοιχείο συνεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών. 

διάβασε και αυτό  Η κρίσιμη σημασία μιας διαφορετικής απελευθέρωσης Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

 

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, προέδρου Εμπορικού Συλλόγου Καλλιθέας

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Πολεμικό σκηνικό στήνει στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία με στόχο αφενός να…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: