App Icon

ΚΠΙΣΝ Φτιάξε γλυπτά με τον τρόπο της Μπουρζουά

 Ποια ήταν η Louise Bourgeois και πώς τα συμβάντα που προέκυψαν στη ζωή της επηρέασαν τη δημιουργική διαδικασία της γλυπτικής της;

Μέσα από το έργο της αποδεικνύεται ότι η τέχνη μπορεί να αποτελέσει μέσο έκφρασης, μεταμόρφωσης και απελευθέρωσης προσωπικών συναισθημάτων, σκέψεων και βιωμάτων. Πώς μπορούμε να μεταφέρουμε τα συναισθήματά μας στο υλικό δημιουργώντας τη δική μας μορφή ή φόρμα, το δικό μας έργο, όπως έκανε και Λουίζ Μπουρζουά; Τι εννοούσε όταν έλεγε «Δεν είμαι αυτό που λέω, είμαι αυτό που κάνω»;

Σε αυτό το εργαστήριο γλυπτικής για παιδιά που πραγματοποιείται με αφορμή την έκθεση του έργου Maman, της Louise Bourgeois στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα επιχειρήσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της καλλιτεχνικής ζωής της Bourgeois και να φτιάξουμε τα δικά μας έργα εμπνευσμένα από το ευρύτερο έργο της.

Θα εστιάσουμε σε τρεις σημαντικές περιόδους της ζωής της (Πρώτη περίοδος : γλυπτά- άνθρωποι, Δεύτερη περίοδος : διαφορετικά υλικά, Τρίτη περίοδος : κλειστοί εσωτερικοί χώροι). Το έργο Maman θα αποτελεί πάντα την αφετηρία μας σε κάθε εργαστήριο αφού το στοιχείο της αράχνης απασχόλησε την καλλιτέχνη για περίπου 50 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες/ουσες θα γνωρίσουνε τις διαφορετικές αυτές περιόδους μέσα από εικόνες και σχέδια, τα διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιούσε αλλά και τους συμβολισμούς που επέλεγε με βάση τα βιώματα της παιδικής της ηλικίας.
«Φτιάχνω, αποτυχαίνω και ξαναφτιάχνω», Λουίζ Μπουρζουά

Έτσι, θα μυηθούν στο έργο της, και μέσα από την κατάσταση της θραυσματικότητας, θα δημιουργήσουν έργα που προκύπτουν από τα δικά τους συναισθήματα (φόβος, θυμός, χαρά) ανακαλύπτοντας, με αυτόν τον τρόπο, έναν κόσμο όπου η τέχνη συνδέεται άμεσα με τη ζωή.

διάβασε και αυτό  Αναζητείται νέα στέγη για το Πολιτιστικό κέντρο 'ΑΡΧΕΛΑΟ'

Σχεδιασμός και υλοποίηση: Βασίλης Γεροδήμος, εικαστικός

Υποστήριξη εργαστηρίου: Λυδία-Έλενα Βαϊρακταράκη, Εικαστικός

Κυριακή 10/04 | 11:00-13:00
Κυριακή 08/05 | 11:00-13:00
Κυριακή 12/06 | 11:00-13:00

ΕΣΠΛΑΝΑΔΑ

Για παιδιά 7 έως 10 ετών | Έως 20 συμμετοχές
Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή

Για την δραστηριότητα στις 10/04, οι προεγγραφές ανοίγουν την Δευτέρα 04/04 στις 12.00

Για την είσοδο του κοινού στον χώρο της δραστηριότητας, οι συμμετέχοντες από 17 ετών και κάτω θα πρέπει να επιδεικνύουν rapid test (48 ωρών), PCR (72 ωρών) ή self test αρνητικού αποτελέσματος (24ωρών). Ενώ για τους συμμετέχοντες από 18 ετών και άνω είναι απαραίτητη η επίδειξη αρνητικού rapid test (48 ωρών) ή PCR (72 ωρών). Από τον προληπτικό έλεγχο με τεστ αντιγόνου για covid19 εξαιρούνται όσοι ενήλικοι και ανήλικοι διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Σε κάθε περίπτωση επίδειξης επίσημου εγγράφου, θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

 

-Louise Bourgeois, Maman (1999), σε έκθεση διοργανωμένη από τον οργανισμό NEON και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ, Αθήνα, 2022.
Φωτογραφία: Ναταλία Τσουκαλά © The Easton Foundation / Άδεια αναπαραγωγής από τον ΟΣΔΕΕΤΕ, Αθήνα, και τη VAGA at ARS, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Μεγάλη Εβδομάδα , όσοι βρεθούν στο  Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel