Με ξίφος ασκήσεως και περίσσιο θάρρος

Έχει πείσμα και όρεξη για δουλειά. Έχει φιλοδοξίες και θέληση να πετύχει. Είναι μόλις 15 χρόνων και αφοσιωμένη στο στόχο της. Είναι η Νεοσμυρνιά Σταυρίνα Γαρυφάλλου.

Η Σταυρίνα-Μυρσίνη Γαρυφάλλου γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 2006. Στην ηλικία των 12 ετών, το 2018,  ξεκίνησε την ξιφασκία (ξίφος ασκήσεως) μεθοδικά και με στόχο. Το 2019 στέφθηκε πρωταθλήτρια στο Euro Cup U14 και κυπελλούχος Νεανίδων U17 και U20. Το 2020 έγινε Πανελληνιονίκης Νεανίδων U17 στο Ατομικό και στο Ομαδικό και Πανελληνιονίκης Νέων Γυναικών U20 στο Ομαδικό. Το 2020 συμμετείχε, για πρώτη χρονιά, σε εννέα ευρωπαϊκά βαθμολογούμενα cump Νεανίδων U17 καταλαμβάνοντας την 16η θέση στην ευρωπαϊκή βαθμολογία ανάμεσα σε 650 αθλήτριες. Το 2021 στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας στο Ομαδικό στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Νεανίδων U17, Πρωταθλήτρια Ελλάδας στο Νέων Γυναικών U20 και Πρωταθλήτρια Ελλάδας στο Ομαδικό Νέων Γυναικών U20. Για πρώτη φορά, επίσης, συμμετείχε σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ξιφασκίας U17, όπου κατετάγη στην 24η θέση. Στην ηλικία των 15 χρόνων η Σταυρίνα μετρά στη συλλογή της 8 χρυσά, 2 αργυρά και 2 χάλκινα μετάλλια. 

kalitheapress gr

Η πορεία της Σταυρίνας στην ξιφασκία είναι μικρή. Είναι, όμως, αποδοτική κι ο λόγος είναι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει ένα άθλημα όχι και τόσο δημοφιλές στη χώρα μας. Του λόγου το αληθές φανερώνουν οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που τις θέσαμε:

Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό; 

Ξεκίνησα τον αθλητισμό στην ηλικία των 6 ετών στο τμήμα κολύμβησης του Μίλωνα για τρία χρόνια. Στη συνέχεια ασχολήθηκα με το βόλεϊ για δύο χρόνια στο τμήμα του Πανιωνίου και στην ηλικία των 12 ετών ήρθε στη ζωή μου η ξιφασκία.

διάβασε και αυτό  Η παρουσιάστρια Μαρία Σαατσάκη σε μια συνέντευξη στο Δημήτρη Μπιζιώτα αποκαλύπτεται

 

Πώς επέλεξες την ξιφασκία;

Η επιλογή της ξιφασκίας έγινε εντελώς τυχαία, όταν συνάδελφος του πατέρα μου, γυμνάστρια και φίλη, αδερφή της προπονήτριάς μου, πρότεινε να δοκιμάσω το άθλημα της ξιφασκίας στο σύλλογό τους «Αιγάλεω». Πραγματικά, μόλις έπιασα το σπαθί στο χέρι το άθλημα με κέρδισε.

Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον; Πως φαντάζεσαι το επόμενο βήμα της καριέρας σου;

Ακόμη είναι πολύ νωρίς να σκεφτώ για το τι ακριβώς θα κάνω στο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι θα έχει σχέση με την ξιφασκία.

 

Όταν σε έναν αγώνα φτάνεις στα όριά σου ποια είναι το κίνητρο για να συνεχίσεις;

Κίνητρο σε έναν αγώνα είναι πάντα η νίκη και η πρώτη θέση. Γι’ αυτά αγωνίζομαι κάθε φορά.

 

Πως είναι η καθημερινότητα μιας αθλήτριας που κάνει πρωταθλητισμό;

Μετά το σχολείο έχω καθημερινές προπονήσεις τόσο με το Σύλλογό μου όσο και με την Εθνική Ομάδα στο ΟΑΚΑ. Στην ημέρα θα πρέπει να συμπεριλάβω, βέβαια, και το διάβασμά μου για το σχολείο και τις ξένες γλώσσες.

Ποια είναι η πολυτιμότερη συμβουλή που την κρατάς πάντα στο μυαλό σου;

Η συμβουλή που έχω κρατήσει είναι ότι η δουλειά και η προσπάθεια κάποια στιγμή θα δώσουν αποτελέσματα.

 

Στην ανοδική σου πορεία ποιους έχεις να σε στηρίζουν;

Πρώτα από όλα δίπλα μου στην προσπάθειά μου είναι οι γονείς μου, οι προπονητές μου αλλά και άνθρωποι που πιστεύουν σε μένα και με στηρίζουν.

Στον ελεύθερο σου χρόνο τι σου αρέσει να κάνεις;

Τον ελεύθερο χρόνο μου, που είναι πολύ λίγος, μου αρέσει να ακούω μουσική και να κάνω βόλτες με τους φίλους μου στην όμορφη πλατεία της Νέας Σμύρνης που αγαπώ πολύ.

διάβασε και αυτό  Διαδικτυακές Συναντήσεις Χρυσούλα Βασιλική Πατρικίου ιδρύτρια της Potentia

 

Στην Ελλάδα οι αθλητές δεν έχουν τις υποδομές που έχουν σε άλλες χώρες. Τι θα ήθελες να βελτιωθεί;

Το άθλημα της ξιφασκίας είναι πολυέξοδο. O εξοπλισμός είναι πολύ ακριβός και για να μπορέσεις να είσαι στην κορυφή θα πρέπει να συμμετέχεις σε πολλές διοργανώσεις στο εξωτερικό με δικά σου έξοδα. Θα ήταν μεγάλη βοήθεια να υπάρχει κάποια οικονομική στήριξη στις μεγάλες διοργανώσεις όπως είναι τα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα που όλα τα έξοδα επιβαρύνουν τον αθλητή.

 

Μπορείς να μας αναφέρεις την πιο σημαντική στιγμή σου από τους αγώνες που έχεις δώσει ως τώρα;

Πιο σημαντική θεωρώ τη συμμετοχή μου, για πρώτη φορά, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στο Κάιρο τον Απρίλιο του 2021 εν μέσω πανδημίας με τις πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους νέους για να τους πείσεις να ασχοληθούν με την ξιφασκία;

Προτείνω ανεπιφύλακτα το άθλημα της ξιφασκίας σε αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με ένα σπορ δυναμικό που προσφέρει συγκινήσεις και πραγματικά “κερδίζεις με το σπαθί σου”.

 

Είναι γεγονός πως η ξιφασκία είναι άθλημα πολυδιάστατο καθώς αναπτύσσει σε έναν αθλητή τόσο τα σωματικά και πνευματικά του χαρίσματα όσο και την συμπεριφορά του. Προάγει το ευ αγωνίζεσθαι, την αυτοπειθαρχία και το σεβασμό και συνάμα ενισχύει την οργανωτικότητα  και την λήψη σύνθετων αποφάσεων. Βέβαια, βασικός συντελεστής της επιτυχίας είναι η σκληρή δουλειά. Η Σταυρίνα, την ώρα που εμείς απολαμβάνουμε τη θερινή ραστώνη, γυμνάζεται καθημερινά στo πανέμορφο Τάρτι της Λέσβου με τον personal trainer Γιάννη Πανταζή έχοντας δίπλα της τον γυμναστή μπαμπά της Στέλιο Γαρυφάλλου . Δεν παραπονιέται. Είναι αφοσιωμένη στο στόχο. 

διάβασε και αυτό  Κώστας Βασιλάκος: Σε χαλεπούς καιρούς η ποίηση είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ

Καλή επιτυχία Σταυρίνα. 

 

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης, και πιο συγκεκριμένα ο Αθλητικός Οργανισμός, θα σταθεί δίπλα στην προσπάθεια της νεαρής αθλήτριας την επόμενη χρονιά. Ο Αντιδήμαρχος Διονύσης Κονιδάρης δήλωσε σχετικά: «Είμαστε περήφανοι για τις επιτυχίες της Σταυρίνας που ήρθαν μετά από σκληρή δουλειά. Για το λόγο αυτό θα σταθούμε ενεργά δίπλα της, αρωγοί και συμπαραστάτες στην προσπάθειά της για επιτυχίες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο».

kalitheapress gr
  Την πρωταθλήτρια Ελλάδας στο ξίφος ασκήσεως στο φετινό Πανελλήνιο Πρω-τάθλημα Νέων Γυναικών U-20, Σταυρίνα Γαρυφάλλου, υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Σταύρος Τζουλάκης μαζί με τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού κ. Διονύσιο Κονιδάρη.

 

 

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από επενδυτές για την αξιοποίηση της μαρίνας Καλαμαριάς. Έξι επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel