App Icon

Στον Δρόμο της ωραίας Ελένης οι τρεις Δήμοι της Λακωνίας, Αν. Μάνης, Σπάρτης και Ευρώτα.

Ντέπη Στενού

Στον Δρόμο της ωραίας Ελένης αποφάσισαν να βαδίσουν τρεις Δήμοι της Λακωνίας, Αν. Μάνης, Σπάρτης και Ευρώτα και σε αγαστή συνεργασία, προχωρούν στην πρώτη δημιουργική τους δραστηριότητα που προοιωνίζεται πλούσια και πολυσχιδής…

Οι Δήμαρχοι της Σπάρτης Πέτρος Δούκας της Αν. Μάνης κ. Ανδρεάκος, και του Ευρώτα κ. Βέρδος μαζί με τα επιτελεία τους έχουν ήδη διαμορφώσει τα σχέδια αυτής της συνεργασίας.

Η Αρχή θα γίνει με την διεξαγωγή του 1ου αγώνα δρόμου. με την επωνυμία «Δρόμος Ωραίας Ελένης», που σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση θα διεξαχθεί στις 4 Σεπτεμβρίου με αφετηρία τη Σπάρτη και τερματισμό το Γύθειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής , ο Δήμος Σπάρτης, ο Δήμος Ευρώτα, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, ο Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Σπάρτης με την ευγενική συμπαράσταση των Σπαρτιατών Δρομέων ως τεχνικών συμβούλων του αγώνα, προκηρύσσουν τον αγώνα υπεραπόστασης 60 περίπου χλμ.(αναμένεται η ακριβής
μέτρηση της διαδρομής) Σπάρτης – Νήσου Κρανάης Γυθείου με την ονομασία: 1ος ΔΡΟΜΟΣ ΩΡΑΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ

Ημερομηνία Διεξαγωγής: Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021
Ώρα εκκίνησης: Aπόγευμα (αναμένεται η τελική ανακοίνωση της ώρας εκκίνησης)
Χιλιομετρική Απόσταση:60 περίπου χλμ.(αναμένεται η ακριβής μέτρηση)
Εκκίνηση:Σπάρτη, Άγαλμα Βασιλιά Λεωνίδα
Τερματισμός: Νήσος Κρανάη* Γυθείου
Διαδρομή Αγώνα: Σπάρτη – Καλάμι – Γούναρη – Κατσαρό – Καλύβια Σοχάς – Ανώγεια –
Παλαιοπαναγιά – Ξηροκάμπι – Ποταμιά – Χάνια Βασιλακίου – Κροκεές – Στεφανιά – ο
αγώνας από αυτό το σημείο θα κατευθυνθεί Γύθειο, ή μέσω Σκάλας Ευρώτα ή από τον
οικισμό Σούλι (αναμένεται η τελική ανακοίνωση, οπότε και ο τελικός αριθμός χιλιομέτρων)
– Γύθειο – Νήσος Κρανάη τερματισμός).

Ο αγώνας εμπνέεται από την αρπαγή της Ωραίας Ελένης από τον Πάρη, που αφού φεύγοντας από την Σπάρτη, κατέφυγαν στην Νήσο Κρανάη του Γυθείου, από όπου και επιβιβάστηκαν για την Τρόια, με τα γνωστά επακόλουθα του Τρωικού Πολέμου! Ο αγώνας θα διεξαχθεί εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες της πανδημίας του COVID 19, και αρθούν οι απαγορεύσεις που αφορούν τις αθλητικές δραστηριότητες!

διάβασε και αυτό  Συναντήσεις Επιστήμης: Η Βιολογία στον 21o Αιώνα

Οι τελικές ανακοινώσεις του αγώνα, και το άνοιγμα των εγγραφών θα γίνουν όταν και εφόσον, το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας! Όλες οι πληροφορίες του αγώνα, σταδιακά θα ανέβουν στον διαδικτυακό τόπο της
διοργάνωσης www.lakoniautrarunning.com Για οποιεσδήποτε πρώτες πληροφορίες, παρακαλούμε μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους εξής τρόπους:

Email: lakoniaultrarunning@gmail.com ή
στα τηλέφωνα 6955985506/ 6936853165 (Γορανίτης Παύλος). Ευελπιστούμε ότι οι συνθήκες στην χώρα μας, θα επιτρέψουν την διεξαγωγή του νέου και συνάμα πανέμορφου αυτού αγώνα υπεραπόστασης, και να καταφέρετε να βρεθείτε όσοι περισσότεροι γίνεται σε αυτόν! Μέχρι τότε…..ΜΕΙΝΕΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ!

Νήσος Κρανάη

Η Κρανάη είναι νησίδα ακριβώς δίπλα στο Γύθειο, με το οποίο συνδέεται με προβλήτα που χτίστηκε το 1898. Ονομάζεται και Μαραθονήσι, επειδή είναι κατάφυτο με μάραθο. Είναι βέβαιο ότι κατοικείται από την αρχαιότητα, καθώς ο Όμηρος αναφέρει ότι ο Πάρις και η Ωραία Ελένη κρύφτηκαν εδώ και πέρασαν την πρώτη τους νύχτα μετά την απαγωγή, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον Μενέλαο, βασιλιά της Σπάρτης και σύζυγο της Ωραίας Ελένης. Από εδώ, το παράνομο ζευγάρι ξεκίνησε το ταξίδι του για την Τροία. Το όνομα Κρανάη συνδέεται με την ιστορία αυτή, αφού σύμφωνα με το μύθο ο Πάρις ξέχασε εδώ το κράνος του πριν τη βιαστική τους απομάκρυνση από την περιοχή.

Το νησί είναι γνωστό και ως τόπος κατοικίας της οικογένειας των Γρηγοράκηδων και ο πύργος του Τζανετάκη Γρηγοράκη, που κτίστηκε το 1829 και στέκει ακόμα πάνω στο νησάκι, σήμερα φιλοξενεί το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης. Το νησί καλύπτεται από ένα όμορφο πευκοδάσος και όσοι το διασχίσουν και βρεθούν στην πίσω πλευρά θα δουν να υψώνεται μπροστά τους ένα ακόμα ενδιαφέρον αξιοθέατο, ο φάρος. Πρόκειται για ένα φάρο κτισμένο από μάρμαρο, με οκταγωνικό πύργο και βοηθητικά κτήρια στη βάση του, που κατασκευάστηκε το 1873. Επαναλειτούργησε το 1949, ενώ τα βοηθητικά κτήρια και το ισόγειο φιλοξενούν το Ναυτικό Μουσείο Μάνης και χώρους αναψυχής. Πάνω στο νησάκι βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου.

διάβασε και αυτό  Τετάρτη 26 Μαϊου Ψηφιακή Εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού ΕπιμελητήριουFacebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Της Ελένης Μανιοράκη Ο Θεός που πεθαίνει κι ανασταίνεται, είναι…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel