Συναγερμός στην Αθήνα: Εντοπίστηκε κρούσμα με συνδυασμό μεταλλάξεων

Νέος πονοκέφαλος για τις υγειονομικές αρχές στην Αθήνα μετά τον εντοπισμό κρούσματος με συνδυασμό μεταλλάξεων. Οι επιστήμονες διερευνούν την επικινδυνότητά του και το βαθμό μεταδοτικότητας.

Συναγερμό έχει προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές, η εμφάνιση ενός κρούσματος κορονοϊού στην Αθήνα, το οποίο είναι συνδυασμός της βρετανικής μετάλλαξης και μιας μετάλλαξης που εντοπίζεται τόσο στο νοτιοαφρικανικό όσο και στο βραζιλιάνικο στέλεχος.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το κρούσμα είναι υπό διερεύνηση, καθώς οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποια είναι ακριβώς η επικινδυνότητά του.

Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι θα είναι πιο μεταδοτικό όπως και η βρετανική μετάλλαξη ενώ είναι πιθανό να είναι και πιο ανθεκτικό στα αντισώματα όπως το νοτιοαφρικανικό και το βραζιλιάνικο στέλεχος.

Οι μεταλλάξεις του ιού δημιουργούν πονοκέφαλο στις αρχές καθώς επιδεινώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα.

Ξεπέρασαν τις 2.500 οι μεταλλάξεις στη χώρα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, τον τελευταίο μήνα στη χώρα μας εντοπίστηκαν 439 μεταλλαγμένα στελέχη της COVID-19, που αποτελούνται από 426 της βρετανικής μετάλλαξης και τέσσερα αφορούν στην αφρικανική μετάλλαξη.

Όπως προκύπτει από τη γονιδιωματική ανάλυση σε 482 επιλεγμένα νέα δείγματα από 2/2 ως 9/3 στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής, αναδείχθηκαν συνολικά 430 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων και 9 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση.

Από τα 430 δείγματα με στελέχη, τα 426 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (βρετανική μετάλλαξη), τα 4 δείγματα με τη μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa αφρικανική μετάλλαξη), ενώ από τα 9 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση, τα 8 βρέθηκαν με το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K) και ένα με το στέλεχος Β.1.525 (Variant _B.1.1.7 +E484K).

Μεταλλαγμένα στελέχη κορονοϊού στην Ελλάδα
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : EODY.GOV.GR
Μεταλλαγμένα στελέχη κορονοϊού στην Ελλάδα

Από την αρχή της καταγραφής, έχουν εντοπιστεί 2.476 δείγματα με την παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης και 55 με την αφρικανική, επομένως σε συνολικά μεγέθη μιλάμε για 2.589 μεταλλαγμένα στελέχη.

διάβασε και αυτό  Τη Μ.Τρίτη ανοίγουν οι εμβολιασμοί των 30-39 με AstraZeneca - Έως Μ.Παρασκευή οι 40-49 με όλα τα εμβόλια

Τα 55 κρούσματα της αφρικανικής μετάλλαξης είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 47 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, δύο από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, πέντε από την Περιφέρεια Αττικής και ένα από την Περιφέρεια Κρήτης.

Πηγή: sputniknews.gr

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Στον προεδρικό θώκο του ΕΣΑΚΕ θα παραμείνει για τρίτη θητεία ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος.…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: