App Icon

Συνταγή :Κανταΐφι με τον Άκη Πετρετζίκη (ΒΙΝΤΕΟ)

Sample Codes
  • Time30’ΧρόνοςΕκτέλεσης
  • Time60’ΧρόνοςΑναμονής
  • Time90’ΧρόνοςΨησίματος
  • Portions21Μερίδες

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 330 γρ. νερό
  • 450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 στικ κανέλα
  • φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

Για το καταΐφι

  • 120 γρ. καρύδια
  • 120 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 180 γρ. κουβερτούρα λευκή
  • 500 γρ. κανταΐφι
  • 400 γρ. βούτυρο, τύπου Κέρκυρας, λιωμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 150°C στον αέρα.

Για το σιρόπι

  • Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, τις φλούδες του πορτοκαλιού και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση και διαλυθεί η ζάχαρη.
  •  Στη συνέχεια το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για το κανταΐφι

  • Ρίχνουμε στο μούλτι τα καρύδια και χτυπάμε, μέχρι να σπάσουν ελαφρώς και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  • Ρίχνουμε στο μούλτι και τα φιστίκια μαζί με την κανέλα, το γαρίφαλο και χτυπάμε μέχρι να σπάσουν ελαφρώς. Τα προσθέτουμε και αυτά στο μπολ.
  • Ψιλοκόβουμε τη λευκή κουβερτούρα, την προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε.
  • Στη συνέχεια, ξάνουμε καλά το καταΐφι (για περίπου 5 λεπτά).
  • Το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. Καλύπτουμε τα 2 μέρη με μία πετσέτα την οποία ραντίζουμε με λίγο νερό από πάνω, για να τα διατηρήσουμε φρέσκα.
  • Το ένα μέρος που κρατήσαμε, το χωρίζουμε σε 7 ίσα μέρη.
  • Τα απλώνουμε στον πάγκο, σε σχήμα φωλιάς, τα βουτυρώνουμε, ρίχνουμε μία κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο και τυλίγουμε σε ρολό
  • Τα τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί, φροντίζοντας να αφήνουμε ένα μικρό κενό μεταξύ των κομματιών.
  • Πασπαλίζουμε με βούτυρο το κάθε κομμάτι.
  • Επαναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία και για τα άλλα δύο μέρη από το καταΐφι, που έχουμε αφήσει στην άκρη.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ½ ώρα.
  • Σιροπιάζουμε το γλυκό όσο είναι ζεστό, με το κρύο σιρόπι.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά με 1 ώρα για να ρουφήξει όλο το σιρόπι.
διάβασε και αυτό  Συνταγή : Κέικ με ταχίνι και μέλι

Πρώτα ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι και το αφρατεύουμε με τα δάχτυλα.

Ψιλοκόβουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε με την κανέλα. Ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε νοητά το φύλλο σε 21 ίσα μέρη για να φτιάξουμε 21 ρολάκια κανταΐφι.

Πώς τυλίγω το κανταΐφι: παίρνουμε μια ποσότητα από φύλλο κανταΐφι και την απλώνουμε σε μακρόστενο σχήμα. Ακουμπάμε πάνω 1 κουταλιά γέμιση καρύδι ή φιστίκι Αιγίνης και το τυλίγουμε στο κλασικό σχήμα του. Φροντίζουμε να σφραγίσουμε τα πλαϊνά.

Όμοια φτιάχνουμε όλα τα ρολάκια και τα ακουμπάμε σε βουτυρωμένο ταψί κοντά κοντά το ένα στο άλλο.

Μυστικά για τέλειο κανταΐφι
-Το καλό κανταΐφι είναι μια εύκολη συνταγή που όμως για να μείνει αξέχαστο σε όποιον δοκιμάσει, πρέπει τα λίγα υλικά του να είναι εξαιρετικής ποιότητας. Πολύ καλό βούτυρο με αρώματα και πλούσιο σε γεύση όπως και πολύ καλούς και φρέσκους ξηρούς καρπούς, είναι το Α και το Ω για κανταΐφι που μένει αξέχαστο και προκαλεί σιελόρροια!

-Ανοίξτε πολύ καλά με τα χέρια σαν να ξαίνετε μαλλιά, ώστε να χωρίσει κάθε ίνα του φύλλου και να γίνει ένα βουνό αφράτο φύλλο κανταΐφι που θα χωρίζει ίνα ίνα.

-Το φύλλο πρέπει να το δουλέψετε γρήγορα σε μέρος χωρίς ρεύματα για να μην ξεραθεί και να τυλίγεται σωστά σε ρολό. Όση ώρα ετοιμάζουμε τα κανταΐφια καλό είναι το ανοιγμένο φύλλο που έχουμε αφρατέψει να το σκεπάσουμε με νωπή πετσέτα να μην ξεραθεί.

-Το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι καθαρό από πρωτεΐνες γιατί σύντομα θα καούν στο ψήσιμο και θα μαυρίσει το κανταΐφι.

-Πολύ βασικό στο σωστά σιροπιασμένο κανταΐφι είναι το καλό ψήσιμο. Μέτρια θερμοκρασία και παραπάνω χρόνος ψησίματος ώστε να ψηθεί μέχρι την καρδιά του. Το καλά ψημένο κανταΐφι θα ρουφήξει σωστά το σιρόπι και μετά θα παραμείνει τραγανό εξωτερικά και ζουμερό στην καρδιά του χωρίς να στάζει σιρόπια. Γι αυτό να έχετε υπομονή και το παρατεταμένο σε χαμηλό φούρνο ψήσιμο θα τους δώσει βαθύ ρόδινο και λαχταριστό χρώμα. Δεν υπάρχει πιο άσχημο, από το να σου σερβίρουν ασπριδερό κανταΐφι μαλακό που στάζει ζουμιά.

διάβασε και αυτό  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ. Τούρτα Καταΐφι ‘η Χιώτισσα’.

-Για να το απολαύσεις και να σου μείνει αξέχαστο πρέπει να μείνει και να σταθεί μια ολόκληρη νύχτα να τραβήξει το σιρόπι του και να στεγνώσει σωστά.

Facebook Comments
Sample Codes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Ο Πόλεμος των Ρόδων, ή Πόλεμος των δυο Ρόδων, ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος που…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Facebook
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers:
0