Συντάξεις: Τα πέντε «sos» για να πάτε νωρίτερα στο… ταμείο

Έγκαιρη προετοιμασία απαιτεί η «αποχώρηση» από την αγορά εργασίας, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να αποφύγουν καθυστερήσεις στην έκδοση της οριστικής απόφασης. Οι πλέον προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση –δηλαδή έχουν δύο ασφαλιστικά ταμεία–, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις καταγράφονται και οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη μία σειρά πρωτοβουλιών, με στόχο να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και να επιταχυνθεί η έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις υποχώρησαν σε 132.605 τον Απρίλιο από 137.915 το Μάρτιο.

Η «Βραδυνή της Κυριακής» παρουσιάζει τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι για να περιορίσουν το χρόνο των καθυστερήσεων. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

1. Έκδοση της προ συνταξιοδότησης βεβαίωσης δύο χρόνια πριν κατατεθεί… επισήμως η αίτηση συνταξιοδότησης. Ο e-ΕΦΚΑ υποχρεούται να προχωρήσει στην καταμέτρηση των ενσήμων, με τους ασφαλισμένους να αποκτούν μία πολύτιμη βοήθεια στο δρόμο για τη σύνταξη.

2. Βεβαίωση ύπαρξης ή μη, οφειλόμενων εισφορών. Αυτό αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Ειδικότερα, όσοι έχουν αρρύθμιστες οφειλές στα Ταμεία τους πρέπει να προχωρήσουν στον έλεγχο των οφειλών τους για την ταχύτερη επεξεργασία του φακέλου.

3. Βεβαίωση για αναγνώριση πλασματικού χρόνου. «Παράθυρο» για την έξοδο στη σύνταξη έως και εννέα χρόνια νωρίτερα ανοίγει με την εξαγορά πλασματικών ετών. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μία ευρεία «γκάμα» πλασματικών ετών, όπως για παράδειγμα χρόνος για τα τέκνα, τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης, αλλά και τη στρατιωτική θητεία των ανδρών. Με τον τρόπο αυτό, συμπληρώνουν ευκολότερα τους όρους συνταξιοδότησης και αποφεύγουν τον εγκλωβισμό στην αγορά εργασίας μέχρι τα 67.

διάβασε και αυτό  Η Έπαρση και Υποστολή της Ελληνικής σημαίας

4. Έκδοση σχεδίου συνταξιοδοτικής απόφασης. Μετά την υποβολή της αίτησης για τη σύνταξη οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθύνονται στον πιστοποιημένο επαγγελματία για την έκδοση σχεδίου απόφασης για κύρια ή επικουρική σύνταξη και υποβολή αυτού στο ΕΦΚΑ. Μετά την υποβολή του σχεδίου ο ΕΦΚΑ θα επικυρώνει και θα υπολογίζει το ποσό της σύνταξης.

Αν παρέλθουν 30 ημέρες από την υποβολή του σχεδίου και αυτό δεν έχει εγκριθεί, θεωρείται ότι έχει γίνει αυτομάτως αποδεκτό και η απόφαση έχει εκδοθεί με αφετηρία το μήνα υποβολής. Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη θα ξεκινά από την πρώτη του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης ως ορίζουν σήμερα οι σχετικές διατάξεις.

5. Προσωρινή σύνταξη. Ο ασφαλισμένος δεν χρειάζεται να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης, καθώς η απονομή της καθίσταται, πλέον, υποχρεωτική. Την προσωρινή σύνταξη δικαιούνται στο εξής, περισσότεροι εν αναμονή συνταξιούχοι, καθώς τροποποιήθηκαν τα όρια των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ που στερούσαν την παροχή σε χιλιάδες συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, ευκολότερη έχει γίνει η απονομή σύνταξης σε όσους χρωστάνε έως 20.000 ευρώ στα Ταμεία, καθώς εφαρμόζεται, πλέον, ενιαία ρύθμιση για το σύνολο των ασφαλισμένων. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το οφειλόμενο προς τον e-ΕΦΚΑ ποσό από εισφορές των ασφαλισμένων για όλα τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται συνολικά σε 20.000 ευρώ, και ειδικά για τον ΟΓΑ σε 6.000 ευρώ. Καταργήθηκε, δηλαδή, η υφιστάμενη διάκριση σε κεφάλαιο ύψους 14.000 ευρώ και προσαυξήσεις – πρόστιμα ύψους 6.000 ευρώ, κάτι που απλοποιεί τις διαδικασίες και διευκολύνει τους ασφαλισμένους.

Πηγή: vradini.gr


Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Ένα νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα απασχόλησης για 5.000 ανέργους θα υλοποιήσει…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel