App Icon

Τα αυστηρότερα μέτρα σώζουν, δεν διχάζουν

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ σχεδόν ένας στους δύο ανεμβολίαστους (48%) δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο «με τίποτα».

Στην προηγούμενη έρευνα του Οκτωβρίου το ποσοστό που είχε δώσει την ίδια απάντηση ανερχόταν σε 56%, που σημαίνει ότι τα περιοριστικά μέτρα τα οποία έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση μετά το διάγγελμα του Μητσοτάκη περιόρισαν την ομάδα των αμετάπειστων σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε αυτή τη φάση της πανδημίας η αυστηροποίηση των μέτρων αποτελεί μονόδρομο για την κοινωνία, αλλά και τη μοναδική λύση για να αποφύγουμε ένα καταστροφικό νέο lockdown. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι τα χειρότερα βρίσκονται ακόμη μπροστά μας (αυτή την άποψη έχει το 58% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Metron Analysis για το Mega) και η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ μιας αποφασιστικής δράσης για να ανασχεθεί η αναζωπύρωση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τη σημαντική πτώση των επιδόσεών της στο υγειονομικό μέτωπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 33% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση στη δημόσια υγεία (από 42% της προηγούμενης έρευνας του Οκτωβρίου για τη Metron) ενώ το 56% τη βαθμολογεί αρνητικά. Το αποτέλεσμα αυτό εξηγείται από τη δραματική επιδείνωση των σκληρών υγειονομικών δεικτών της πανδημίας, όπως αποτυπώνεται στα ημερήσια δελτία θανάτων και διασωληνώσεων, αλλά αποτελεί και μια απάντηση των πολιτών στη μη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τον περιορισμό των ανεμβολίαστων.

Το 56% των ερωτηθέντων ζητάει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για όσους δεν έχουν περάσει από τα εμβολιαστικά κέντρα. Στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 73%, μόλις το 16% έχει αντίθετη άποψη, αντίστοιχα ποσοστά συναντάμε σε όσους επιλέγουν ΚΙΝ.ΑΛ. (77% έναντι 14%). Η επιβολή μέτρων δεν διχάζει την κοινωνία, μόνο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι μοιρασμένοι (45% υπέρ και 43% κατά), όπως και των μικρότερων κομμάτων.

διάβασε και αυτό  Ο Εαυτός μας, Εμείς!Προστατεύουμε τον εαυτό μας, προστατεύουμε εμάς

Οταν μάλιστα ένας στους δύο ανεμβολίαστους, δηλαδή περίπου το 15% του συνολικού πληθυσμού, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο με κανέναν τρόπο, πώς αλλιώς μπορεί να αντιμετωπισθεί παρά μόνο με περαιτέρω περιορισμό των κινήσεών του; Στη Γερμανία, ήδη εφαρμόζουν καθημερινό rapid test για τους ανεμβολίαστους, προκειμένου να μπορούν να εργάζονται ώστε να περιορισθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας της χώρας, που είναι και το ισχυρότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για κατηγορίες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με το ευρύ κοινό αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο πίεσης, που συναντά και την ευρεία αποδοχή της κοινής γνώμης (66% υπέρ, έναντι μόλις 20% που αντιτίθεται). Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τα μηνύματα της κοινωνίας αλλά και τους επιστήμονες που τάσσονται υπέρ του καθολικού υποχρεωτικού εμβολιασμού. Εάν ανακοινώσει ότι στο εξής όλοι οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, οι ιερείς και οι εργαζόμενοι σε μεταφορές και εστίαση θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι για να συνεχίσουν να εργάζονται οι αντιδράσεις θα είναι περιορισμένες και το όφελος σημαντικό για την ανάσχεση της πανδημίας.

Το έκανε ο Ντράγκι στην Ιταλία για το Δημόσιο, έγινε πράξη στη Νέα Υόρκη για τους πολιτειακούς υπαλλήλους (που έσπευσαν σε ποσοστό 92% να εμβολιασθούν), δεν πρέπει να αργήσει και η Ελλάδα. Το βέβαιο είναι ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα η πανδημία δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

*άρθρο  Πάνου Αμυρά  διευθυντή  Ελεύθερου Τύπου

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel