Θ. Πλεύρης: Αυστηροποιείται το πλαίσιο ελέγχων – Θα γίνουν έλεγχοι παντού

Στο θέμα με τα πλαστά πιστοποιητικά αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα γίνουν παντού έλεγχοι, ενώ παράλληλα αυστηροποιείται του πλαίσιο των ελέγχων. Επίσης, εκτίμησε ότι μετά την έκταση που πήρε το φαινόμενο δεν θα έχουμε νέες περιπτώσεις, ενώ σημείωσε ότι μετά την ψήφιση της υποχρεωτικότητας πρέπει να εξαντληθεί ο έλεγχος.
Εμείς ως ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχουμε δώσει εντολή να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις και ειδικά αυτές που έχουμε μετά την ψήφιση και εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας διότι τότε δημιουργούνταν μια ελκυστική προσέγγιση κάποιος αν ήθελε να προβεί σε μια τέτοια πράξη, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Αναφερόμενος στην περίπτωση του Παλαμά, είπε ότι “δεν είναι η έκταση που πήγε να δοθεί. Πράγματι, στον Παλαμά έχουμε 31.000 δόσεις, πολύ παραπάνω από τον πληθυσμό, είναι 5.000-6.000 παραπάνω κόσμος γιατί είναι διπλές οι δόσεις. Όμως κάνοντας την έρευνα βλέπουμε ότι τα τρία γειτονικά εμβολιαστικά κέντρα από τον Παλαμά είχαν AstraZeneca, ο Παλαμάς είχε Pfizer, οπότε υπήρχε μια λογική, καθώς εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε ζήτημα υποχρεωτικότητας. Ο κόσμος τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο έψαχνε να πάει στο καλύτερο εμβολιαστικό κέντρο να πάει και μάλιστα τότε υπήρχε σύγκριση ανάμεσα στα δύο εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca. Όταν όμως βλέπουμε ότι υπήρχε αναζήτηση για να πάει στον Παλαμά, μήνα Ιούλιο ή Αύγουστο που δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα, προφανέστατα μας οδήγησε στο να ξεκινήσουμε την έρευνα. Άλλο ένα κομμάτι της έρευνας είναι και εμβολιασμοί οι οποίοι δεν έγιναν, και κάποιος μπήκε στο σύστημα αποτελεί δικλείδα ασφαλείας”.

Και συνέχισε: “Αυτό που με ανησυχεί ως υπουργό και είναι πιο δύσκολο να διερευνηθεί είναι οι περιπτώσεις πολιτών που δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει χωρίς να έχουν κάνει μοριακό έλεγχο και έχουν λάβει 6μηνη παράταση. Σύστημα ελέγχου δεν υπάρχει για να γίνει η ιχνηλάτηση και ο εντοπισμός τους. Γι’ αυτό και είπαμε να κάνουμε παντού ελέγχους, να δούμε τι έχει συμβεί. Δημιουργούμε αυστηροποίηση του πλαισίου ώστε από δω και πέρα ο οποιοσδήποτε υπάλληλος να σκεφθεί παρά πολύ σοβαρά ακόμα και για έναν φίλο ή αν υπάρχει χρηματισμός να κάνει την οποιαδήποτε πράξη. Παράλληλα προσπαθούμε να ιχνηλατήσουμε όσο το δυνατόν γίνεται αυτές τις περιπτώσεις. Πιστεύουμε ότι μετά την έκταση που πήρε το φαινόμενο δεν θα έχουμε καινούργιες περιπτώσεις γιατί όλοι γνωρίζουν ότι πλέον είμαστε πλήρως οχυρωμένοι απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει να γίνει επισταμένη έρευνα μετά την ψηφιση της υποχρεωτικότητας για τους μήνες Ιούλιο Αύγουστο ώστε να εξαντλήσουμε τον έλεγχο αυτών των περιπτώσεων”.

διάβασε και αυτό  Αναζήτηση:Υπεύθυνου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ε.Α.Δ

Σχετικά με την εφαρμογή των νέων μέτρων από τη Δευτέρα αλλά και τ, ο υπουργός σημείωσε ότι όταν επιστρέφει ο κόσμος από τις διακοπές μπαίνουμε σε ένα επίπεδο επιτήρησης. Ο σχεδιασμός είναι συγκεκριμένος, ανά πάσα στιγμή να μπορούμε να παρεμβαίνουμε. Δεν μπορεί το 67% του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, να είναι όμηρος του 33% που δεν έχει εμβολιαστεί. Και αυτό δεν γίνεται για τιμωρητικό λόγο αλλά για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ θα πρέπει να υπάρξει πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας
Τα όπλα μας είναι το εμβόλιο και η τήρηση των μέτρων, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να εμβολιαστεί και εκτίμησε ότι θα προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Σχετικά με τις ποινές, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι πρώτα απ’ όλα είναι στο πειθαρχικό. Την απόλυση την αποφασίζει ένα Πειθαρχικό Συμβούλιο, όταν ο εργαζόμενος περάσει από ΕΔΕ. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις όμως προβλέπεται μία πειθαρχική ποινή, εάν δηλ. κριθεί λοιπόν κάποιος ότι το έχει κάνει τότε η ποινή είναι η απόλυση. Άρα το πρώτο μέτρο το οποίο εφαρμόζεται είναι η απόλυση, η οποία όμως δεν γίνεται αμέσως. Πρώτα τίθεται σε διαθεσιμότητα ο εργαζόμενος και στη συνέχεια αν αποφασίσει το Πειθαρχικό ότι το έκανε τότε απολύεται. Υπάρχουν οι ποινικές κυρώσεις που μπορεί να είναι από πλημέλημα πλαστογραφίας ή απάτης αν όμως υπάρξει διασπορά της νόσου υπάρχουν αυστηρές διατάξεις που φτάνουν στο κακούργημα. Σε αυτές τις κυρώσεις προστέθηκε διοικητικό πρόστιμο ώστε ο υπάλληλος που θα σκεφτεί να το κάνει θα πρέπει – σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα- να πληρώσει 5.000 ευρώ για κάθε περιστατικό. Είναι ένα εξαντλητικό πλαίσιο ποινών και είναι αποτρεπτικές ωστόσο και αυτό ακόμα δεν φτάνει, και κάποιοι δεν σταματούν, γι αυτό και δημιουργήθηκε μηχανισμός για να τους εντοπίζει. Επίσης, ποινές υπάρχουν και για εκείνους που παίρνουν πλαστά πιστοποιητικά.

διάβασε και αυτό  Αλέξης Τσίπρας: Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι οι σημερινοί ήρωες.

Ο κ. Πλεύρης στη συνέχεια αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς των παιδιών από τους παιδιάτρους, εκτιμώντας ότι θα αυξηθεί το ποσοστό των παιδιών 12-17 ετών, υπογραμμίζοντας ότι η νόσηση του κορονοϊού ενέχει πολύ περισσότερους κινδύνους και παρενέργειες απ’ ότι τα εμβόλια. Είναι πολύ σημαντικό ο γονέας να πειστεί να εμβολιάσει τα παιδιά του, είπε ο υπουργός και προσέθεσε ότι είναι εξίσου σημαντικό να πεισθούν να εμβολιαστούν και πολίτες άνω των 60 ετών οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξή του…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: