App Icon

Οι Γαλλικές προεδρικές Εκλογές

Στις 10 Απρίλιου στην Γάλλια θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών και στις 24 του ίδιου μήνα ο δεύτερος γύρος, με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να
προσπαθεί να ξαναεκλεγεί για δεύτερη φόρα.

ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας από το 2017, ευελπιστεί σε δεύτερη νίκη στις εκλογές του Απριλίου. Ο Μακρόν ήταν προηγουμένως Υπουργός Οικονομικών υπό την κυβέρνηση των σοσιαλιστών, παρότι ο ίδιος δεν εμφανίζεται ως σοσιαλιστής, αντίθετα θεωρείται φιλελεύθερος και φιλοευρωπαίος. «Τρέχοντας» με το κόμμα που έφτιαξε, έχει μεγάλες πιθανότητες να ξαναεκλεγεί, παρά τις αρνητικές αντιδράσεις απέναντι στην πολιτική που ακολούθησε. Χαρακτηριστικά, μπορούμε να θυμηθούμε το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, το οποίο αντέδρασε στη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική του.

Επιπλέον, αντιδράσεις υπήρξαν και για το γεγονός ότι του αποδίδεται πως δεν κατόρθωσε να ανασχέσει το μεγάλο ρεύμα παράνομων μεταναστών. Τα παραπάνω καθιστούν αμφίβολη τη νίκη του στις εκλογές. Πάντως, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις του έδιναν ένα μικρό προβάδισμα 3% έως 4% διαφορά. Αυτό «δείχνει» μια τάση όχι καλή για τον Μακρόν καθώς οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού δεν είναι δημοφιλείς στη Γαλλία, ειδικότερα αν αναλογιστούμε τις ελλείψεις τροφίμων και ανεβασμένων τιμών που έχουν οδηγήσει τους ψηφοφόρους να ανησυχούν για την αγοραστική δύναμή τους που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι το μεγαλύτερο θέμα που απασχολεί τους Γάλλους ψηφοφόρους.

Εξάλλου, δεν είναι ποτέ καλό για έναν υποψήφιο Πρόεδρο να υφίσταται οικονομική κρίση σε περίοδο εκλογών.

Η Μαρίν Λε Πεν είναι η υποψήφια του δεξιού κόμματος “Εθνική συσπείρωση”, ένα κόμμα με αμφιλεγόμενο παρελθόν, καθώς ο ιδρυτής του κόμματος και πατέρας της Λε Πεν θεωρούνταν θιασώτης φασιστικών και νεοναζιστικών ιδεολογιών, αλλά κατάφερνε να καταφέρνει μεγάλες εκπλήξεις στις εκλογικές αναμετρήσεις, όπως αυτή των ευρωπαϊκών εκλογών του 1984, όπου εξασφάλισε ένα εντυπωσιακό 11%, στέλνοντας 10 ευρωβουλευτές. Το ίδιο συνέβη και στις επόμενες ευρωεκλογές, όπου ανέβασε τα ποσοστά του σε 12%. Η εντυπωσιακότερη, όμως εκλογική επιτυχία ήταν αυτή στις προεδρικές εκλογές του 2002 όταν ο Ζαν-Μαρί Λε Πεν πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, παίρνοντας τη δεύτερη θέση από τον υποψήφιο των σοσιαλιστών Ζοσπέν με διάφορα 0.70%, μια έκπληξη που κανείς δεν περίμενε. Τελικά έχασε από τον τότε πρόεδρο Ζακ Σιράκ με μεγάλη διάφορα, αφού ο Σιράκ πήρε 82% και ο Λε Πεν μονό 18%. Μετά από αυτό τα αποτελέσματα του κόμματος άρχισαν να πέφτουν, οδηγώντας τον Λε Πεν στην έξοδο από το κόμμα το 2011, τοποθετώντας την κόρη του, Μαρίν Λεπέν, ως πρόεδρο.

διάβασε και αυτό  Έντονη αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου προκάλεσε η αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair

Η Μαρίν Λεπέν διαμόρφωσε ένα πιο μετριοπαθές προφίλ για το κόμμα, κάτι που
«ανταμείφθηκε» εκλογικά, καθώς τα ποσοστά ανέβηκαν ακόμα πιο υψηλά, νικώντας στις ευρωεκλογές του 2014 με 25% και εκλέγοντας 24 ευρωβουλευτές. Επρόκειτο για μια εντυπωσιακή άνοδο από το 6% και τους 3 ευρωβουλευτών στις ευρωεκλογές του 2009, παρότι οι «κακές γλώσσες» έλεγαν ότι δεν είχε τις ίδιες ρητορικές ικανότητες με τον πατέρα της και ότι δεν έκανε καλές καμπανιές. Παρόλα αυτά, η ανοδική πορεία του κόμματος συνεχίστηκε στις προεδρικές εκλογές του 2017, φτάνοντας στο 21% και εξασφαλίζοντας εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο, όπου όμως έχασε χωρίς εκπλήξεις με ποσοστό 34%, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις της έδιναν μέχρι και 41%. Αμέσως μετά, η Μαρίν Λε Πεν επικεντρώθηκε στην ακόμα μεγαλύτερη «μεταποίηση» του κόμματος σε μετριοπαθές δεξιό κόμμα, παραμερίζοντας τη ρητορική του Frexit (έξοδος της Γαλλίας από την ΕΕ) και απομακρύνοντας πλέον την ακροδεξιά «πτέρυγα» από το κόμμα. Σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα δεξιό κόμμα, ευρωσκεπτιστικό, με εθνικό-συντηρητικό χαρακτήρα, υποστηρίζοντας μια ουδέτερη εξωτερική πολιτική με ρητορική που μοιάζει με αυτήν του Σάρλ ντε Γκωλ το 1966 (έξοδος από τη στρατιωτική διοίκηση του NATO). Στο μεταναστευτικό ζήτημα, δηλώνει
ευθέως αντίθετη στην είσοδο παρανόμων μεταναστών, ενώ στα οικονομικά θέματα
υποστηρίζει τον προστατευτισμό (οικονομικό εθνικισμό), τον οποίο θεωρεί ως τη
σωστότερη επιλογή για ένα έθνος και ασκώντας δριμεία αντιπολιτευτική ρητορική ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γάλλια και η διαφαινόμενη «Ισλαμοποίηση» της χώρας, παρότι δεν είναι πρόβλημα που αφορά μόνο την Γαλλία, αλλά και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, μέχρι και την εμφάνιση του κορωνοϊού αποτελούσαν το κύριο πρόβλημα και θέμα συζήτησης στην πολιτική σκηνή της χώρας. Αυτό ευνοούσε τη ρητορική της Λε Πεν, αλλά ο κορωνοϊός φαίνεται πως «φρέναρε» λίγο την άνοδο των ψήφων προς το κόμμα της Λε Πεν, καθώς η οικονομική κρίση στη Γαλλία οδήγησε σε ψήφο διαμαρτυρίας προς αριστερά κόμματα, παρά το ότι η Λε Πεν υποστηρίζει παρόμοιες παρεμβάσεις στην οικονομία με αυτές της αντιπολίτευσης. Πάντως, η υποψηφιότητά της εξακολουθεί να διαθέτει τεράστια δυναμική, αν και θεωρείται πολύ δύσκολο για την Λε Πεν να νικήσει στις εκλογές, ενώ έχει έρθει και σε αντιπαράθεση με άλλους υποψηφίους από τη δεξιά για τη δεύτερη θέση.
Πάντως, μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να «τρέξει» μια πολύ καλή καμπάνια, ευελπιστώντας στο θαύμα.

διάβασε και αυτό  Κωνσταντίνος Καραμανλής: H Ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη

Ο Ζαν-Λυκ Μελενσόν είναι ο αριστερός υποψήφιος του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» που ο ίδιος ίδρυσε. Ο Μελενσόν είναι ένα από τα μεγαλύτερα πρόσωπα της αριστεράς τα τελευταία χρονιά, έχοντας αρχικά θητεύσει ως γερουσιαστής για το κέντρο-αριστερό σοσιαλιστικό κόμμα το 1986, παραμένοντας σε αυτή τη θέση για πολλά χρόνια. Το 2005 υποστήριξε το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα με τους Γάλλος να συμφωνούν μαζί του (55% ψήφισε ΟΧΙ). Μετά από 3 χρονιά, έφυγε από το σοσιαλιστικό κόμμα, ιδρύοντας μαζί με άλλους σοσιαλιστές ένα αμιγώς αριστερό κόμμα. Στις ευρωεκλογές του 2009 και του 2014 εξασφάλισε και τις δυο φορές ένα διόλου ευκαταφρόνητο 6%. Ο Μελενσόν έγινε για πρώτη φορά υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές το 2012, εξασφαλίζοντας ένα 11% και στις επόμενες εκλογές ίδρυσε το τωρινό του κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία». Στις προεδρικές εκλογές του 2017 έφτασε κοντά στον δεύτερο γύρο, όμως απέτυχε φτάνοντας μέχρι το 19% και βγαίνοντας τέταρτος.

Ο Μελενσόν ιδεολογικά είναι σοσιαλιστής με αριστερή λαϊκίστικη ρητορική. Στα εξωτερικά θέματα είναι υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από το NATO και ξεκάθαρα αντίθετος στην πολιτική της ΕΕ, θεωρώντας την ως μια νεοφιλελεύθερη αυτοκρατορία που πρέπει να αναμορφωθεί σε μια πιο «σοσιαλιστική» ένωση. Επιπλέον, είναι αντίθετος στο πολιτικό σύστημα της Γαλλίας, επιθυμώντας να την κάνει μια κοινοβουλευτική δημοκρατία αντί για την τωρινή προεδρική δημοκρατία.
Ο Μελενσόν έχει ακόμα ελπίδες για να πάει στον δεύτερο γύρο, αφού μετά από μεγάλη πτώση στις δημοσκοπήσεις, ανέβηκε από το 10% στο 16%. Ακόμα, πάντως είναι αρκετά πίσω από την Λε Πεν με 5-6 μονάδες. Ο ίδιος και το κόμμα του θυμίζουν έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015.

διάβασε και αυτό  Μέρκελ: Να κάνουμε την Ευρώπη πρωτοπόρα αγορά για μια φιλική προς το περιβάλλον ναυπηγική βιομηχανία

ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Ο Ερίκ Ζεμούρ είναι ο πιο «δεξιός» υποψήφιος σε αυτές της εκλογές, ενώ λίγο πριν
ανακοινώσει πως επίσημα θα «τρέξει» στις εκλογές είχε φτάσει το εντυπωσιακό17%.
Ίδρυσε το κόμμα «Ανάκτηση» τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά τελευταία έχει πέσει στις
δημοσκοπήσεις, οι οποίες του δίνουν ένα 9%, κάτι που δεν του δίνει και πολλές ελπίδες για να είναι παρών στον δεύτερο γύρο.
Η Βαλερί Πεκρές είναι η υποψήφια με το κεντροδεξιό κόμμα «Ρεπουμπλικάνοι». Η ίδια
εκπροσωπεί την κεντρώα πτέρυγα του κόμματος. Όταν βγήκε υποψήφια, θεωρήθηκε πως θα είναι η μόνη που θα κατόρθωνε να νικήσει τον Μακρόν, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως μπορεί να πάει στον δεύτερο γύρο ακόμα και με ποσοστό 50%-50%. Οι τελευταίες, όμως δημοσκοπήσεις διέψευσαν τις προηγούμενες, καθώς το κόμμα δεν φαίνεται να διαθέτει τη συσπείρωση που έλπιζαν και αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν πως δεν θα ξεπεράσει το 8%, που πρακτικά σημαίνει πως δεν έχει ελπίδες για να πάει στον δεύτερο γύρο.

Ποιος, όμως θα νικήσει στις εκλογές;

Το προηγούμενο διάστημα θεωρούνταν πως ο Μακρόν θα νικήσει με σχετική ευκολία, πλέον όμως αυτό δεν φαίνεται να ευσταθεί, καθώς η Λε Πεν έχει φτάσει σε πολύ κοντινή απόσταση από νυν Πρόεδρο, φτάνοντας σε δημοσκοπήσεις του δεύτερου γύρου σε απόσταση 4 μονάδων, ενώ και στον πρώτο γύρο φαίνεται να εξασφαλίζει ένα 22%, πάνω από 6 μονάδες διαφορά από τον τρίτο Μελενσόν. Οπότε, δεν αποκλείεται να έχουμε εκπλήξεις, καθώς η απόσταση Μακρόν και Λε Πεν είναι πολύ μικρή. Από την άλλη, η Λε Πεν δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο, παρά τη διαφορά από τον Μελενσόν. Γενικά, αυτές οι εκλογές θεωρείται ότι κρύβουν πολλές εκπλήξεις, οπότε αναμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα.

άρθρο Στάθη Γκίκα μαθητή Α.Λυκείου

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Recommended
Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 η Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή ενότητα…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel