App Icon

Όλα είναι θέμα παιδείας

Sample Codes

Άρθρο του Δημήτρη Γκίκα*

Προφανώς «πιπεράτα», όσο και σοκαριστικά, βεβαίως, τα όσα συνεχώς βγαίνουν στην επιφάνεια για τους εκβιασμούς και τις παρενοχλήσεις κάθε τύπου στον αθλητικό και καλλιτεχνικό χώρο. Είναι, εξάλλου οι χώροι που το κυνήγι της δημοσιότητας είναι μέσα στο παιχνίδι, οπότε η αναφορά σε γνωστά ονόματα, θύτες ή θύματα, ενδιαφέρει περισσότερο από την κόρη ή το γιο του γείτονα που παρενοχλήθηκε ή εκβιάστηκε σε άλλους χώρους εργασιακούς που δεν διαθέτουν την ίδια αίγλη. Διότι ας μη γελιόμαστε, αυτά συμβαίνουν σε όλους τους χώρους ανεξαιρέτως.

Ενστερνίζομαι την πίκρα των ανθρώπων αυτών των χώρων που έχουν υποστεί τέτοιες συμπεριφορές. Φαίνεται πως επί μακρόν αυτοί οι χώροι «θρέφουν» τέτοιες καταστάσεις και, το φοβερότερο, έχουν παγιωθεί και θεωρούνται δεδομένες. Αυτό πράγματι φθείρει την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα, την αξιοκρατία στους χώρους αυτούς. Όμως, δεν είναι οι μοναδικοί χώροι στους οποίους συμβαίνουν αυτά. Από το πιο μικρό μαγαζάκι μέχρι τις μεγάλες επιχειρήσεις, τον ακαδημαϊκό χώρο, τον πολιτικό, τον χώρο της δημοσιογραφίας, τέτοιες συμπεριφορές φαίνεται ότι συναντώνται, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο. Οπότε, μην εφησυχάζετε ορισμένοι, ούτε να θεωρείτε ότι επειδή δεν επιλέγουν τα παιδιά σας τέτοια επαγγέλματα, είναι και πιο ασφαλή. Ως εκπαιδευτικός, θα συμβούλευα πολύ απλά: Μάθετε τα παιδιά σας να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους, όποιο επάγγελμα κι αν επιλέξουν. Αν τα μάθετε να είναι αξιοπρεπή, ούτε θύτες θα γίνουν, ούτε, στο κυνήγι της όποιας επιτυχίας ή διασημότητας ή ακόμα και στην επιδίωξη μιας καλής θέσης κάπου, θα αποδεχτούν ποτέ να ευτελίσουν τον εαυτό τους. Πολλοί απ’ όσους εκμεταλλεύονται τη θέση εξουσίας και επιρροής που διαθέτουν στηρίζονται ακριβώς στο γεγονός ότι και πολλοί άλλοι αντίστοιχα δέχονται να είναι τα θύματα τέτοιων εξευτελιστικών καταστάσεων, προσδοκώντας ανταλλάγματα. Μάθετε, επίσης τα παιδιά σας να προστατεύουν τον εαυτό τους, να προφυλάσσονται και να κρίνουν τα πράγματα με κοινή λογική. Δεν πας στο διαμέρισμα κάποιου π.χ. στις 12 το βράδυ, μόνη ή μόνος σου. Όποιος κι αν είναι αυτός που σε καλεί, ό, τι κι αν σου τάξει.

διάβασε και αυτό  Πρόβληματα GOOGLE -GMAIL

Μάθετε, λοιπόν τα παιδιά σας να λένε ΟΧΙ. Τέτοιες συμπεριφορές δεν πρέπει να προσπερνώνται ελαφρά τη καρδία. Διότι αν εσύ δεν έπαθες κάτι ιδιαίτερο, κάποιος άλλος ή κάποια άλλη μπορεί να πάθει. Κι αν εσύ δεν αντέδρασες, αυτή η συμπεριφορά θα συνεχιστεί και θα επηρεάσει άλλες ζωές, ενδεχομένως σε χειρότερο βαθμό απ’ ότι επηρεάστηκες εσύ. Μάθετε, άρα στα παιδιά σας να καταγγέλλουν τέτοιες συμπεριφορές όπου τις συναντούν. Δεν έχουν να φοβηθούν ή να ντραπούν για τίποτε, αντίθετα αυτοί που ασκούν τέτοιες συμπεριφορές θα πρέπει να φοβούνται, ακόμα κι αν είναι τόσο αισχροί που δεν ντρέπονται γι’ αυτές. Κοντολογίς, και σ’ αυτά τα φαινόμενα, όλα είναι θέμα ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Την Παιδεία που οφείλουμε, ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί, να δίνουμε στα παιδιά μας.

*Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Μ.Α., ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ & ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ. Κοινοτικού Συμβούλου Καλλιθέας.

Στείλατε Σήμερα στις 9:06 μ.μ.
ok
Facebook Comments
Sample Codes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Οι γόνιμες και δημιουργικές συνεργασίες που έχει συστηματικά αναπτύξει η…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Facebook
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers:
0