App Icon

Τι «λένε» τα λύματα της Αττικής – 3.500 θα φτάσουν τα κρούσματα στο τέλος Οκτωβρίου

Σταθεροποιημένα φαίνεται να είναι τα επίπεδα του ιικού φορτίου στην Αττική, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ.

«Η εικόνα από τα λύματα στην Αττική είναι σταθεροποιημένη, όπως παρουσιάζεται από τις πρόσφατες μετρήσεις. Η εικόνα από το δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων ποικίλλει. Ουσιαστικά, οι περισσότερες περιοχές δείχνουν αύξηση, με τη Λάρισα και το Ρέθυμνο να παρουσιάζουν την μεγαλύτερη», σημείωσε ο καθηγητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα.

Τι συμβαίνει με τους ανεμβολίαστους

Έχει μεγάλη σημασία και η αφετηρία του ιικού φορτίου, αλλά η απότομη διασπορά είναι πολύ συνηθισμένη, συνήθως έτσι συμβαίνει. «Και στην Αθήνα παραμένει υψηλά το ιικό φορτίο, δείχνει περίπου 500 θετικά κρούσματα από τις συσχετίσεις που έχουμε κάνει όλο τον προηγούμενο χρόνο». Επιπλέον, τα στελέχη Άλφα και Δέλτα αναπτύσσουν μεγάλο ιικό φορτίο. Ακόμα και σε εμβολιασμένους μπορεί να είναι πολύ υψηλό, ωστόσο στους ανεμβολίαστους είναι πολλαπλάσιο.

«Αυτό το οποίο βλέπουμε εμείς από τα λύματα είναι 5 ημέρες πιο μπροστά όσο αφορά τα θετικά κρούσματα και 7-8 ημέρες για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι συνάδελφοι που τρέχουν τα περισσότερα μακροπρόθεσμα μοντέλα με βάση αυτά τα στοιχεία έχουν κάνει την εκτίμηση ότι προς το τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε την κορύφωση του κύματος, που μπορεί να δώσει περίπου 3500 κρούσματα ημερησίως», ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης.

Προσέθεσε ότι με βάση την προηγούμενη εικόνα αυτό ακούγεται φυσιολογικό καθώς και ότι ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων έχει να κάνει και με τον πολύ μεγάλο αριθμό τεστ.

Υπάρχει πιθανότητα για νέο lockdown;

Αναφορικά με την πιθανότητα να ξαναζήσουμε lockdown, ο κ. Θωμαΐδης, υπογράμμισε ότι διαχρονικά έχει φανεί πως τα περισσότερα μέτρα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και γι’ αυτό δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη να υπάρξει ξανά lockdown, εκτός αν γίνει κάτι τραγικό που δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

διάβασε και αυτό  Αφιερωματικές εκδηλώσεις “για την ελιά και το λάδι των Κενταύρων” απ’ το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου

«Ωστόσο καλό είναι να υπάρχει ένας διαχωρισμός, για να μπορούν και οι επιχειρήσεις να προσφέρουν στους εμβολιασμένους αυτά που τους είχαν απαγορευθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Θα πρέπει να υπάρξει μια επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους. Υπάρχουν χώρες στις οποίες δεν υπάρχει κανένα μέτρο στις συναντήσεις των εμβολιασμένων, ούτε καν μάσκες. Νομίζω πως σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε.

Χωρίς αυτό να είναι τιμωρητικό. Δεν είναι σωστό να τιμωρείς κάποιον που δεν έχει κάνει κάτι, είναι καλό να διευκολύνεις κάποιον που έχει κάνει κάτι. Και βοηθιούνται και αυτοί που μπορούν να προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες, να επανέλθουν σε μια κανονικότητα και να μπορέσουν να εργαστούν φυσιολογικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.

Σε σχέση με την υποχρεωτικότητα και σε άλλες ομάδες, ο κ. Θωμαΐδης τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού, λέγοντας πως πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους ότι δεν είναι μόνο ο κίνδυνος να μεταδώσουν, που είναι το υπόστρωμα για μια επόμενη μετάλλαξη και συνέχιση της πανδημίας, είναι επίσης ότι καθώς νοσούν περισσότερα άτομα, αφαιρούν κλίνες από άλλους ασθενείς. «Όλο αυτό είναι μια συνολική ευθύνη, μια συλλογικότητα που λείπει από την σκέψη ότι δεν εμβολιάζομαι επειδή μου το επιβάλλει κάποιος», είπε καταλήγοντας.

Για τις ψυχοτρόπες ουσίες

Αναφορικά με τις μετρήσεις ψυχοτρόπων ουσιών στα λύματα που έχουν γίνει ως και τον Ιούνιο, έδειξαν το καλοκαίρι μια σταθεροποίηση σε αυτές τις ουσίες. Η κατάσταση μέχρι τότε, ειδικά τον περασμένο Μάρτιο, είχε δείξει την μεγαλύτερη χρήση αντικαταθλιπτικών τα τελευταία χρόνια, τα αγχολυτικά επίσης είχαν αυξηθεί σημαντικά από τον περσινό Οκτώβριο – Νοέμβριο. Ωστόσο, τώρα φαίνεται να ομαλοποιείται αυτή η εικόνα.

Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  " Μη Μας Ξεχνάτε" η 9 χρόνη κούκλα Αμάλ στον Πειραιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Recommended
Η διαγραφή χθες του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ,…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel