Τριπλό φορο-μπόνους για ηλεκτρονικές αποδείξεις

Νέα φορολοταρία που θα μοιράζει έως και 100.000 ευρώ στους τυχερούς φορολογούμενους, έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό χρήμα στις συναλλαγές τους με δικηγόρους, αρχιτέκτονες, υδραυλικούς και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών αλλά και ιατρικές αποδείξεις που θα μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να ενισχύσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

Τα κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την αποκάλυψη «κρυφών» εισοδημάτων που αποκτούν επαγγελματίες  που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής περιλαμβάνονται στο πακέτο των ελαφρύνσεων που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι διατάξεις με τα νέα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις οι οποίες θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή εντός του φθινοπώρου προβλέπουν:

1.  Εξτρα έκπτωση φόρου: Το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι  με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.  Το μέτρο αυτό ενεργοποιείται από τον Ιανουάριο του 2022 και θα ισχύει μέχρι και το 2025. Στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων περιλαμβάνονται περιλαμβάνονται υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί,  γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.  Με το συγκεκριμένο μέτρο οι φορολογούμενοι  που θα ζητούν και θα παίρνουν αποδείξεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από  30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

διάβασε και αυτό  Διαχείριση των απορριμμάτων: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο στην Βουλή

2. Ιατρικές αποδείξεις: Τα ετήσια έξοδα που πραγματοποιεί κάθε φυσικό πρόσωπο για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους ,ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα «μετρούν» εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Για παράδειγμα μια αμοιβή 100 ευρώ για ιατρική επίσκεψη εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι διευκολύνονται στην κάλυψη του 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και θα μπορούν να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων.

3. Νέα φορολοταρία: Αλλάζει ριζικά η φορολοταρία. Θα υπάρχουν σταθμίσεις πολλών ταχυτήτων ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται και  πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και συνεπώς στην πιθανότητα να κερδίσουν.  Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ ενώ επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι σήμερα σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ με τα συνολικά κέρδη να φθάνουν τα 12 εκατ. ευρώ ετησίως.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Ενημερωτικά μηνύματα για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: