fbpx
8 °C Athens, GR
20 Ιανουαρίου 2021

Zημιές στο κάστρο Μεθώνης από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις

Κατάρρευση τμήματος της δυτικής πλευράς του ημικυκλικού πύργου εντός του βορείου περιβόλου του Κάστρου Μεθώνης διαπιστώθηκε κατά τις πρωινές ώρες της 8ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η κατάρρευση, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «οφείλεται στις πρόσφατες, πολύ έντονες βροχοπτώσεις των αρχών της τρέχουσας εβδομάδας», το δε «τμήμα που κατέπεσε είχε εξαιρετικά μεγάλο βάρος και δεν ήταν εύκολο να συγκρατηθεί με άμεσα σωστικά μέτρα».


Φωτογραφία: Κατάρρευση τμημάτων τοιχοποιίας στον ημικυκλικό πύργο του βορείου περιβόλου του κάστρου Μεθώνης

Όπως ανακοινώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, η μελέτη, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ για τη στερέωση και αποκατάσταση του Κάστρου Μεθώνης έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου-Νέστορος.
«Στη συνάντησή μου με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα είχε επισημανθεί ότι παρά τις επενδύσεις οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ΚΠΣ και ΕΣΠΑ 2007-2013), σε αυτό το σημαντικό μνημείο, εξαιτίας της θέσης του, πάνω στη θάλασσα, παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα. Έχουμε ήδη συμφωνήσει με τον περιφερειάρχη να προχωρήσουμε σε Προγραμματική Σύμβαση, που θα χρηματοδοτηθεί και από τις δύο πλευρές, προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να έχουμε έτοιμες τις μελέτες, με απώτερο στόχο η αποκατάστασή του να ενταχθεί στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Τα σοβαρά δομοστατικά προβλήματα τμημάτων του κάστρου θα αντιμετωπιστούν από τις μελέτες που θα εκπονηθούν με τον προσφορότερο τρόπο», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, κατά τη σύσκεψη που έγινε, υπό την υπουργό, με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου, σχετικά με το ζήτημα της προστασίας του Κάστρου της Μεθώνης, διαπιστώθηκαν και παρουσιάστηκαν τα σοβαρά δομοστατικά του προβλήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Αποφασίστηκε η εκπόνηση μελετών, που θα αφορούν στην αποκατάσταση τμημάτων του κάστρου, επεμβάσεις στερέωσης, καθώς και στην αναβάθμιση του φωτισμού. Για την κατάσταση του Κάστρου και τις ενέργειες που δρομολογήθηκαν, η κ. Μενδώνη είχε ενημερώσει τον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα. Για την περαιτέρω διαπίστωση των ποικίλων προβλημάτων, έχει προγραμματιστεί η επί τόπου επίσκεψη του γενικού γραμματέα Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου, και αρμοδίων στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο ημικυκλικός Πύργος, ένας από τους αρχαιότερους της ακρόπολης, χρονολογείται στις αρχές του 13ου αιώνα και ανάγεται στο πρώτο οικοδομικό πρόγραμμα των Ενετών επί της χερσονήσου της Μεθώνης. Εξαιτίας της μεταγενέστερης επέκτασης των τειχών προς τα δυτικά κατά τη Β΄ Ενετοκρατία (1686-1715), βρίσκεται σήμερα στο εσωτερικό του φρουρίου. Ο πύργος έχει υποστεί μεγάλες φθορές, διακρίνεται εν τούτοις ότι είχε τοξοθυρίδες σε δύο επίπεδα προς την πλευρά της θάλασσας. Από αυτές σώζεται η ανώτερη τοξοθυρίδα, κατασκευασμένη με πώρινους δόμους. Ο πύργος είναι κατασκευασμένος από αργολιθοδομή με πώρινο πλαίσιο στη μοναδική σήμερα σωζόμενη τοξοθυρίδα του στα δυτικά.

Πηγή: iefimerida.gr

Related articles

Συνέντευξη της Μαρίας Σταυρινούδη στην Άποψη

Τι ήταν αυτό, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μεταβείτε από τη Νέα Δημοκρατία στην Ένωση Κεντρώων; «Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολιτικά εγκλήματα σε βάρος των πολιτών. Καθοριστικό ρόλο στη μετάβασή μου στην Ένωση Κεντρώων έπαιξε η στάση της στη συμφωνία των Πρεσπών. Την έχω χαρακτηρίσει ως τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία της μεταπολιτευτικής περιόδου, αφού […]

Αιματοβαμμένο Πάσχα: Ενας νεκρός στον σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας, 8χρονη διασωληνωμένη από αδέσποτη σφαίρα στη Θήβα

Αιματοβαμμένα -για μια ακόμη φορά- αποδείχθηκαν τα «εκρηκτικά» πασχαλινά έθιμα, με τον φετινό απολογισμό να είναι ένας νεκρός, στον σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας, και μια σοβαρά τραυματισμένη μια 8χρονη, από «αδέσποτη» σφαίρα, στις Θεσπιές Βοιωτίας. Το πιο τραγικό συμβάν του φετινού Πάσχα καταγράφηκε στην Καλαμάτα, κατά τη διάρκεια του εντυπωσιακού, μα επικίνδυνου, εθίμου του σαϊτοπόλεμου. Ηταν […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *