Eκκλησιαστικά Νέα

Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια και Το ψωμί της…

Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια, μία σχεδόν άγνωστη Αγία της Ορθοδοξίας στη χώρα μας έως το 1922 τότε που την λατρεία της  μετέφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής. Εκατό Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και σήμερα 22 Δεκεμβρίου η Ορθόδόξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας που οι Έλληνες και Πόντιοι της Μικράς Ασίας αγαπούσαν και τιμούσαν ιδιαίτερα.
Η Αγία γεννήθηκε στη Ρώμη στα τέλη του 3 ου αιώνα μ. Χ., κι η μητέρα της Φλαυβία μεταλαμπάδιασε ατη μοναχοκόρη της τη δική της βαθιά πίστη για τον Χριστιανισμό. Η νεαρή Αναστασία διέθεσε όλη την περιουσία της στους φτωχούς κι επισκεπτόταν τις φυλακές και τα Νοσοκομεία όπου με τα βότανα και τα φάρμακα της ανακούφιζε τους πάσχοντες.
Επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία για την εξάπλωση του Χριστιανισμού καθώς και την Νικομήδεια του Πόντου- όπου σύμφωνα με τον Συναξαριστή συνόδεψε τον δάσκαλο της Χρυσογόνο-, κι εδώ οφείλεται η μεγάλη αγάπη των Μικρασιατών στο πρόσωπο της. Άλλωστε μετά την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα σε πολλές περιοχές της χώρας μας οικοδομήθηκαν ναοί προς τιμήν της Αγίας Αναστασίας και συνέβαλαν –οι πρόσφυγες-, στην καθιέρωση της εορτής της Αγίας Αναστασίας σαν μία από τις σημαντικότερες εορτές της Ορθοδοξίας. Η Αγία μαρτύρησε γύρω στο 304 μ. Χ., στις 22 Δεκεμβρίου, άγνωστο όμως το πού συνέβη αυτό καθώς άλλοι συναξαριστές ομιλούν για την Θεσσαλονίκη κι άλλοι για τη Ρώμη.

Μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας | Avalon Hotel | Thessaloniki Airport  Hotel                                                                                 

διάβασε και αυτό  Με Ιατρικά μηχανήματα κρατιέται ο Μητροπολίτης Κοσμάς Αιτωλοακαρνανίας

 

Υπέρλαμπρη η Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης ,πάμπολοι οι ναοί προς τιμήν της σε όλη τη χώρα ενώ στον Περισσό της Νέας Ιωνίας στο ναό που έκτισαν προς τιμήν της Μικρασιάτες πρόσφυγες φυλάσσεται η ιερή εικόνα της Αγίας που διέσωσαν κι έφεραν μαζί τους πρόσφυγες από το Χορόσκιοι της Μ.Α., εκεί όπου βρισκόταν ναός της Αγίας έως πριν την καταστροφή και συγκέντρωνε πιστούς από ολόκληρη τη Μικρά Ασία.
Για τους πιστούς της Αγίας αξίζει τον κόπο μία επίσκεψη στο Ηράκλειο Κρήτης και τη Χερσόνησο όπου στο Φαράγγι της Αγίας Αναστασίας υπάρχει σε σπήλαιο κτισμένο εκκλησάκι της Αγίας με Αγίασμα.(neapolitia.gr).

Το ψωμί της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας.

 

Αγία των βοτάνων που λύνει και τα μάγια η Αγία Αναστασία με βότανα και φάρμακα που έφτιαχνε από αυτά θεράπευε τους ασθενείς. Μία πανάρχαιη συνταγή για το ψωμί της Αγίας Αναστασίας ανακάλυψα σε λαογραφική σελίδα και σας την μεταφέρω γιατί δεν πρέπει να σβήσει αυτό το έθιμο .  Γλυκό ψωμί από βότανα της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας. Το έθιμο αυτό μετέφεραν οι Μικρασιάτισσες και στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα ζυμώνουν γλυκά ψωμάκια με βότανα, σταφίδες, καρύδια και σύκα και τα πηγαίνουν
στην εκκλησία, όπου ο ιερέας διαβάζει ευχές για καλή υγεία και μετά τα μοιράζουν στους πιστούς.

Συνταγή από τη Μικρά Ασία για το γλυκό ψωμί της Αγίας Αναστασίας

Υλικά.
Για ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Από 1 φλυτζάνι ζεστό νερό και γάλα, ½ του φλυτανιού ελαιόλαδο, ¾ του φλυτζανιού ζάχαρη, 1/3 του φλυτζανιού ούζο μαστίχας, από 1 φλυτζάνι σταφίδες, ψιλοκομμένα σύκα και χοντροκοπανισμένα καρύδια, 2 φακελάκια ξηρή μαγιά στιγμής, από 1/3 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γλυκάνισο, φασκόμηλο, μαραθόσπορο και βασιλικό, 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι και 1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα.
Παρασκευή.
Κοσκινήστε το αλεύρι σε λεκάνη για ζύμωμα. Προσθέστε τους ξηρούς καρπούς, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα τριμμένα βότανα και
ανακατέψτε καλά.  Κάνετε μια λακκουβίτσα στη μέση, αναλύστε καλά τη μαγιά στο ζεστό γάλα και ρίξτε το στη λακκουβίτσα.
Αρχίστε το ζύμωμα και προσθέτετε σταδιακά το λάδι το ποτό και όσο από το ζεστό νερό χρειαστεί για να γίνει η ζύμη μαλακιά και ελαστική. Αφήστε τη ζύμη καλά σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξαναζυμώστε και πλάστε με τη ζύμη 2 καρβελάκια. Βάλτε τα σε λαδωμένη λαμαρίνα, αλείψτε τα με το χτυπημένο αυγό και χαράξτε τα. Αφήστε τα πάλι να φουσκώσουν και μετά ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 45’-50’.(πηγή:Cooking Tales Of The World).

διάβασε και αυτό  Αγία Σοφία και θυγατέρες Πίστη Αγάπη Ελπίδα

Καλή Επιτυχία..
Σημείωση: Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του ψωμιού με σκέτα βότανα, με ή χωρίς αυγό ή χωρίς ξηρούς καρπούς.
Η μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 22 Δεκεμβρίου, από την Καθολική Εκκλησία στις 25 Δεκεμβρίου καθώς και από την Κοπτική Εκκλησία.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ..
Πηγές: Συναξαριστής και Wikipedia.
Τασσώ Γαΐλα.
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Facebook Comments Box

Απάντηση